Saorstát #14: Ars Musica 2022 presents Laurie Anderson feat. special guest Rubin Kodheli @ Bozar, Brussel (01 + 02.12)

Als één van de Amerikaanse notoire creatieve pioniers, was het solo-album BIG SCIENCE (1982) van experimentele performance-artiest Laurie Anderson (°1947, Glen Ellyn, Illinois), het alarmschot voor wat later een verbluffende carrière in de avant-garde muziek, performance & arts zal blijken.

Laurie Anderson is de weduwe van de in de rubriek Re-Connecting The Dots Revisited #3 besproken Lou Reed. Haar grillig artistiek parcours overspant meer dan een halve eeuw en dat was voor Ars Musica 2022 reden genoeg om Laurie Anderson opnieuw uit te nodigen.

Samen met Brussels Philharmonic bestijgt Laurie Anderson het podium in Bozar om haar ode aan Amelia Earhart te brengen. In haar iconische poging om rond de wereld te vliegen blijkt deze Amerikaanse pilote in 1937 op zeer mysterieuze wijze van de aardbol verdwenen te zijn.

Amelia 2010


Door Laurie Anderson, gearrangeerd voor strijkorkest door Dennis Russell Davies.

Brussels Philharmonic
Dennis Russell Davies – leiding
Laurie Anderson – stem, electronics, viool
Rubin Kodheli – cello 

AMELIA bevat tekst uit het logboek van Amelia Earhart’s piloot van haar laatste reis rond de wereld. Aangepast aan SONGS FOR A.E.,  een werk voor volledig orkest dat in 2000 voor het eerst werd uitgevoerd door het American Composers Orchestra in Carnegie Hall New York City.

Downpour 2022​​​​​​​

Door Laurie Anderson, gearrangeerd voor Brussels Philharmonic door Stéphane Collin.

​​​​​​​Brussels Philharmonic

Dennis Russell Davies – solist en leiding 

Laurie Anderson – stem, electronica, viool

Adrien Lambinet – trombone

Eric Thielemans – percussie

Eve Beuvens – piano

​​​​​​​DOWNPOUR is een compositie die speciaal voor ARS MUSICA 2022 gemaakt is en bevat nummers die zijn aangepast van Andersons Grammy-winnende album LANDFALL uit 2018, met het Kronos Quartet en improvisaties met drie Brusselse muzikanten. Waaronder de in de rubriek Svn’s Essential Nine #2: Bel Jazz Fest besproken slagwerker Eric Thielemans.

Alle verdere info:

bozar.be/en/calendar/laurie-anderson

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: