Cinematic Conundrum #13: Offscreen Film Festival presents THE MOUNTAIN – Thomas Salvador @ Cinema Nova, Brussel (08.03.2023)

Niet te verwarren met DESCENDING THE MOUNTAIN (2021) van Maartje Nevejan waarin de effecten van psilocybine – ofte the magic in magic mushrooms – wordt onderzocht. LE MONTAGNE mag U wel (h)erkennen als de tweede film van duivel-doet-al Thomas Salvador (°1973), die zich sinds 1997 al liet opmerken door vijf kortfilms, alvorens in 2014 uit te pakken met zijn volwaardig debuut VINCENT N’ A PAS D’ECAILLES.

Maar Salvador is naast filmregisseur, scenarioschrijver en acteur ook nog eens een acrobaat en in THE MOUNTAIN bent U getuige van hoe Pierre (Thomas Salvador) als gewezen robotica wetenschapper – tijdens een op zich onbelangrijke besneeuwde berg op een presentatie voor potentiële investeerders en een daarop volgende zakenreis naar de Alpen – wordt gebeten door de microbe die alpinisme noemt. Van de ene dag op de andere besluit de Parijzenaar zijn leven om te gooien en schaft hij al de noodzakelijke spullen aan om gletsjers op te schalen.

Salvador speelt in al zijn films een soort computergenie dat in contact komt met superkrachten. In VINCENT manifesteerden deze krachten zich na contact met water en werd hij een soort aqua-man, terwijl in THE MOUTAIN Pierre zijn superkrachten ontdekt op de top van een gletsjer in Chamonix-Mont-Blanc.

Wie geen affiniteit met bergen koestert zal zich mogelijk bekocht voelen, maar een beetje natuurliefhebber gaat hier een hele kluif aan hebben. De pakweg eerste drie kwartier leveren namelijk ongemeen mooie natuurbeelden op, die zo uit één of andere sportdocumentaire geplukt lijken te zijn.

Voor een publiek dat bijvoorbeeld niets voelt bij hoe een comfortabele overnachting in deze ijzige omstandigheden te regelen of hoe er met het uitgekiende alpinismemateriaal wordt omgegaan om de gletsjer veilig te beklimmen, is de kans reëel dat deze film te traag zal gaan. Anderen zullen hier dan weer van smullen.

Nochtans is er onderweg een aandoenlijke ontmoeting met chef Léa (Louise Bourgoin) of probeert zijn familie hem tijdens een onbezonnen interventie terug tot zinnen te brengen, maar de ongewone plot openbaart zich echter pas naar het einde toe.

Meer info:

offscreen.be

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: