Cat Flap #58: Avishai Cohen @ Flagey, Brussel (03.03.2023)

Het zal je maar overkomen, maar met gelijknamige namen die beide uit het Heilige land afkomstig zijn, kan er al eens een misverstand ontstaan. Maar is dat erg? Helemaal niet, want beide heren blinken uit in hun eigen veld. Waar de ene als contrabassist door het leven gaat, laat de andere zich onder het Miles motto ‘Look man, all I am is a trumpet player’ evenzeer leiden naar onbestemde muzikale oorden. Voor alle duidelijkheid: het gaat dus over Avishai Cohen, the trumpet player

Anno 2023 houdt het legendarische ECM label nog steeds de vinger aan de jazz-pols. Label oprichter van het Duitse Edition of Contemporary Musik, Manfred Eicher, zag in 1969 (!) zijn kans schoon om Mal Waldron FREE AT LAST (1969) uit te brengen. Zelfs met de verwarring die ontstaat vanwege dit eerste ECM free jazz album werd uitgebracht met catalogus nummer 1001, leert een eenvoudige rekensom dat er ondertussen toch al snel grosso modo 1800+ albums samen de zogenaamde ECM sound vormen.

En daar draagt Avishai Cohen, the trumpet player, graag zijn steentje tot bij. Hetzij op zijn eigen manier, want afkomstig uit de straten van Tel Aviv slaat de, nogmaals, trompettist de eerder improvisatorische weg in op zijn nieuwe album NAKED TRUTH (2022). Zoals de naam al doet vermoeden, kleedt Avishai zichzelf helemaal uit tot op het bot en die eerlijkheid of puurheid, dat doet iets met een mens.

Ergo, is dat erg? Opnieuw en volmondig: helemaal niet! Het is enkel een beetje aanpassen, maar meerdere beluisteringen leveren dat terugkerend bevredigend gevoel op van: ‘allez, nog één keer’. En jawel, dat betekent in ons oppervlakkig tijdperk veel meer dan U zou vermoeden.

Dit album is trouwens helemaal uitgekiend en opgenomen in een studio in Zuid-Frankrijk. Samen met zijn broer Yonathan Avishai, Barak Mori en ZIv Ravitz heeft Avishai zijn musketiers gevonden om soms subtiel, soms zeer intens zijn muzikale demonen te bedwingen. Als afgestudeerde aan het prestigieuze Berklee College of Music in Boston, moet U uiteraard niets vrijblijvend verwachten en ontdekt U zelf wel wat een klasbak Avishai, the trumpet player, in werkelijkheid is.

Meer info:

https://www.flagey.be/en/activity/9468-avishai-cohen-quartet-album-release-naked-truth-ecm-records-2022

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: