Cat Flap #72: Barnstormer 1649 + The Jenkinses @ Citizen Corner (Rue Godefroid Devreese 34, Schaarbeek, Brussel (27.04.2023)

Ieder maakt ervan wat hij zelf wil, maar voor mij persoonlijk blijft één van de mooiste eigenschappen van Brussel dat hoe goed je het ook denkt te kennen, je telkens opnieuw een verrassend en welkom deksel op je neus krijgt. Na Brussel-Stad is Schaarbeek nu wel de gemeente met het hoogste aantal inwoners, maar het buurthuis Citizen Corner is voor mij althans een compleet nieuw gegeven. Sterker nog: niemand minder dan John Baine (°1958) a.k.a. Atilla The Stockbroker krijgt daar zelfs een podium aangereikt en laat u niet misleiden door de blokfluit, want ditmaal wordt Atilla op zijn 65ste bijgestaan door de wilde tonen van de folkpunk ’n roll band Barnstormer 1649.

Zoals de rubrieken Cat Flap #37, Cat Flap #48; Cat Flap #67, Creative Inertia #9, La Mirada Fuerte #6, Re-Connecting The Dots Revisited #1, Saorstát #2, Saorstát #15, Saorstát #17, Svn’s Essential Nine #14, Svn’s 2022 Chapter I: Top 51 Concerts (Part I) etc aantonen dat punk nog steeds een belangrijk deel van mijn leven uitmaakt, leest U het goed. Weliswaar niet in de conventionele zin van het woord. maar mijn persoonlijke hard hittin’ introductie in de avant-slampoetry live in Schaarbeek. Check zeker bovenstaande short-docu 35 YEARS A PUNK POET (2017) van de getalenteerde regisseur Farouq Suleiman, waarin John Baine uit de doeken doet hoe het concept D.I.Y. met zijn DNA is vergroeid.

Tijdens het Breaking Barriers Festival (2019) in het Leuvense Depot, mocht Atilla The Stockbroker – net voor Steve Ignorants Slice Of Life – ook zijn gal komen spuwen, maar was toen net nog geen veertig jaar actief. Niettemin totaal overrompeld door de onstuitbare energie waarmee dit ondertussen pensioengerechtigd fenomeen nog steeds maatschappelijke uppercuts uitdeelt als die eerste keer dat ik hem midden jaren 90 live aan het werk hoorde brallen in een kraakpand in Londen, vertelde hij me nadien dat hij zelfs ooit nog in een Belgische punkband af en toe de bas voor zijn rekening nam. Excuse me? De bas? Jawel, de bas, want zijn verbale uitstoot was in 1979 al wel aanwezig, maar met net de wervelstorm Punk achter de kiezen dat heel Londen in gruzelementen had geschopt, is Speakers Corner op je 21ste waarschijnlijk niet je eerste keuze. Nochtans bewijzen acht poëzieboeken & autobiografie, ruwweg zo’n 40 albums (waaronder BBC radiolegende John Peel (1939-2004) Atilla meermaals een iconische Peel Session aanbood) & meer dan 3.700 performances in 24 landen het tegendeel.  

Atilla zou echter niet The Stockbroker heten, als hij zijn tram vier onopgemerkt zou laten passeren. Weliswaar onderhevig aan de COVID-19 lockdowns, organiseerde hij daarom op 8.11.2020 een drie uur durend benefietoptreden waarvoor hij tal van bevriende artiesten uitnodigde om vijfig songs en gedichten op te voeren voor het sociaal doel in zijn buurt Worthy Food Foundation. Of laten we het in de rubriek Books Will Feed Your Head besproken HEART ON MY SLEEVE COLLECTED WORKS (1980-2020) en het jubileum dub album 40 YEARS IN RHYME (2022) zeker niet vergeten.

‘Most people ignore poetry, because poetry ignore most people’, dixit Adrian Mitchell (1932-2008)

Deze punkpioneer, punk-poète maudit, auteur, singer-songwriter, vocalist, bassist, multi-everything is simpelweg al heel zijn leven een devil-does-all, maar net als pakweg dubpionier Linton Kwesie Johnson eentje met een missie. Atilla zijn zogenaamde poetry cuts zijn niet minder dan bijtende sociaal surrealistische spoken word performances, waar pakweg Jello Biafra in zijn betere tijden van zou smullen.   

Opwarmer van dienst zijn de Brusselse Band The Jenkinses, dat onder leiding van James P. Neligan, een griet op gitaar die beter speelt dan jezelf in je dromen en nog twee veteraanpunx.

Zeg nu zelf? Hebt U nog iets meer nodig misschien?

Meer info:

https://fb.me/e/tz0b6TRk

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: