Cat Flap #67: IN OUR DNA presents Rumble Pit, Jenkinses, Galvanize & Slovenians @ Brasserie Illegaal, Brussel (06.04.2023)

We schrijven 1983. Het blijft onwaarschijnlijk, maar talloze getuigenissen verklaren unaniem dat Brussel in de jaren tachtig van vorige eeuw simpelweg een gevaarlijk getto was. Zo werd pakweg Rue Dansaert het toneel werd van dagelijkse overvallen op klaarlichte dag. Maar er was wel muziek, bakken vol zelfs, maar zoals quasi alles in Brussel moest je het wel weten te vinden.

Hoewel men er moeilijk naast kon kijken vanwege de haast iconische muurfresco’s van Marc De Meyer, gold de legendarische DNA als dé muziekclub/café die een reputatie genoot die ronduit mythische proporties aannam. Alles wat nog maar een beetje stonk naar rock, punk, wave of metal in al zijn vormen – of zoals naar aanleiding van 50 jaar Hiphop, regisseur Yemi Bamiro met zijn innemende documentaire-serie FIGHT THE POWER: HOW HIPHOP CHANGED THE WORLD (2023) tracht duidelijk te maken dat hiphop ooit wel degelijk voor iets stond – kwam hier aan bod. Persoonlijk prijs ik me dan ook gelukkig dat Dj SVN op regelmatige basis ook hier de muziek kwam verzorgen, want hoewel er naast de vaste garde wel degelijk regelmatig een nieuwe generatie jongeren innensijpelde, is muziek steeds de grootste gemene deler geweest van deze brede waaier aan subculturen.

Vrije radicalen leiden echter vaak een zodanig stevig leven dat dit vroeg of laat zijn tol eist, maar toch sloeg dat nochtans geanticipeerde moment der waarheid in als een bom. Wat is gebeurkt? Uit het niets stond DNA plots over te nemen!? Gelukkig hadden verschillende muzikale musketiers als onder meer Dj Reedoo, of nog later Samy & Kamil het lef om zich in het ongewisse te storten. Met oorspronkelijk succes overigens, maar helaas begonnen een aantal externe factoren flink door te wegen. Los van het sowieso bureaucratisch kluwen waar zelfs Kafka voor zou passen, lopen bijvoorbeeld Brusselse inwoners nu vrolijk over de voetgangersboulevard die de Anspachlaan is geworden. Feit is dat deze er niet zonder slag of stoot is gekomen en daar mochten de omliggende zaken de eerst volgende jaren mee de gevolgen van dragen; Nog amper van deze helletocht bekomen, gijzelde een tijd later COVID-19 het uitgaansklimaat. Enfin, ik moet er waarschijnlijk geen tekening bij maken dat sommige uitbaters Brussel-centrum als vervloekt begonnen te zien. NIettemin ligt het in DNA gespeelde afscheidsconcert van La Muerte in 2009 nog kakelvers in het geheugen en is onder meer deze wervelstorm zelfs vereeuwigd op de dvd 450 BIG BLOCK.

Maar niet getreurd, want dna blijkt te kruipen waar het niet gaan kan. En dat manifesteert zich in Brasserie Illegaal in Vorst.

Om de geest van de oude DNA terug in leven te blazen, lanceert dit toepasselijke piratenhol onder de noemer IN OUR DNA een eerste editie met onderstaande optredens en aangepaste muziek. Op het menu sowieso een muzikaal goed gevulde avond, maar met waarschijnlijk een hoop oude bekenden/fosielen/meubilair van weleer als garnituur.

Rumble Pit

Jenkinses

Galvanize

Slovanians

Meer info:

https://www.facebook.com/events/587684666552720?ref=newsfeed

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: