Jub #8: WAV presents Five Year Party We Are Various @ Het Bos, Antwerpen (31.03.2023)

Een nieuwe viering in deze daarvoor in het leven geroepen rubriek en wel vanwege het vijfjarige jubileum van WE ARE VARIOUS. Dit alvast in Antwerpen welbekende WAV-platform is een initiatief van broer en zus Nikolai & Daphé Pascual, die dus vijf jaar geleden het idee kregen om via de digitale snelweg een online radio communnity op te starten. And so they did…

Vijf jaar klinkt U misschien kort in de oren, maar vergis U niet! Om het in de woorden van E. Blackadder te stellen – pal nadat deze zich herpakte vanwege een achterbakse steek van zijn tegenstander De Eerste Minister, William Pitt The Younger“24 hours is a long time in Politics!’”En dat telt dus evengoed zelfs voor de huidige Kaïrosiaanse digitale tijden waarin we in een zelfdestructief leefklimaat vergeten te leven.

Het klinkt natuurlijk allemaal wel mooi; zo’n online radio community, maar hoe begin je daar in Beëlzebubs-naam aan? Zoals in het geval van Nikolai, wil het wel helpen dat hij grofweg een kwart eeuw een iconische platenwinkel als USA Import (die anno 2023 op zijn beurt zijn eigen halve eeuw viert, 1973-2023) heeft gerund, maar dan nog is dit geen garantie om in dit vluchtige en jachtige leven zichzelf te verzekeren van een loyale radio fanbase.

Gelukkig heeft Antwerpen op dat gebied zijn eigen vrije Radio Centraal, die reeds meer dan 42 jaar fungeert als perfecte stoorzender en waar bovendien allerhande overlappende interesses samenklitten. (Sta me toe even op deze nuance te drukken, want ter vergelijking mag een lokale zender – in pakweg mijn eigen hometown Geel – al blij zijn als wekelijks dezelfde twintig mensen op post staan.)

Een project als WAV reikt echter veel dieper en heeft dan ook een studio nodig; een laboratorium waar experimenten kunnen plaatsvinden en geheel tot hun recht kunnen komen. Lange tijd stond deze WAV-Studio opgesteld in het café van het FOMU, ofte het Fotomuseum. Sinds een paar jaar werd er echter verkast naar De Studio op het Mechelseplein of Het Bos op de Ankerrui.    

Ondanks de mogelijke complementaire effecten van al het bovenstaande, zit het eigenlijke keyword echter in de naam zelf: WE ARE VARIOUS!

Enerzijds inpikkend op wat gaande is in de Koekenstad, terwijl er anderzijds steeds opnieuw (inter)nationaal talent uit hun tent wordt gelokt. Een mooi – in dit geval Fins – voorbeeld is de in de rubriek Cat Flap #29 aangekondigde Jimi Tenor, die daags na zijn muzikaal voordragen van zijn in de rubriek Svn’s 2022 Chapter I: Top 51 (Part I) besproken mis in de prachtige St-Joris kerk, maar al te graag mee aanschoof aan de digitale dis in de relatief nieuwe vaste WAV-honk.

Hoewel de programmatie zeker niet genreschuw is, ligt de emfase op elektronische muziek in de brede zin van het woord, maar wordt er evenzeer duchtig geëxperimenteerd met xprmtl, noise, drones, hiphop, jazz, etc. Met andere woorden is de grootste troef: VARIËTEIT!

Aangezien Jimi slechts één voorbeeld is in de totale waslijst van meer dan 1000 radio shows, wordt aangeraden U eens in de archieven te gooien die zijn terug te vinden via bovenstaande link. Weliswaar toen nog gevestigd in het Fomu, kan ik persoonlijk alvast getuigen van een ronduit memorabele – oorspronkelijk zo bedoelde – namiddag live-uitzending op zaterdag in mei 2018. (Het was namelijk zo dat in 2018 het notoire platenlabel Lowlands zijn eigen 15-jarig jubileum vierde en bijgevolg dropte ik het idee om dit feestelijk in te luiden. Hierop schoot Benny Bang in actie en verzamelde halsoverkop de Lowies als Dj SVN, Pippe, Benny Bang, Philip, Crikke, Peter, Brenda, etc om vervolgens samen een live-uitzending van 14.00 tot 17.00 in elkaar te boxen. Het toppunt is dat wij, Lowies, dat op dat moment ook allen echt geloofden, maar het stond waarschijnlijk in elke promo als hidden track gegrift dat drie uur er alras vijf werden, of zeven, om uiteindelijk uit monden in een 12 uur durende marathon… voor we het goed door hadden, reden de eerste bussen alweer. )

https://wearevarious.com/category/lowlands/

Klik gerust op deze bovenstaande link en leg U het eerste uur languit op uw zetel, weliswaar om er daarna (door mezelf) genadeloos uitgekegeld te worden with a bang! (Om nog maar te zwijgen over de mega-stunt, die Nikolai daags nadien op zijn entree mocht (terug)vinden. Onwaarschijnlijk! Is het karma? Or is it The Power of Music!?)

Hoe dan ook is het al heel de week feest via de digitale kanalen (link onderaan), maar wordt het live feest dus in Het Bos gehouden. Hiervoor worden een aantal locale WAV hosts geëngageerd, die worden aangevuld door nieuw talent & Internationale dj’s of radiocoryfeeën.

Intergalactic Gary (Nl, The Lot Radio, Intergalactic FM)

Pebblle (Nl, Echobox Radio)

Piffy (BE, Trix)

Mogus, (BE, WAV host)

Daphné & Fred Nasen (BE, WAV)

Meer Info:

https://www.hetbos.be/programma/evenement/2023-03-31-we-are-various-wav-radio-5th-anniversary-party

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: