Frisky #7: Lili Refrain @ Can’t Live in a Living Room, Haacht (31.03.2023)

Aangezien dit optreden niet onder het reguliere concertcircuit valt, wordt nuttig gebruik gemaakt van deze speciaal voor onorthodoxe activiteiten in het leven geroepen rubriek Frisky #7. Nu zijn er wel vaker intieme huiskamerconcerten, maar wat de bezielers Eddy & Anja ondertussen al meer dan een decennium op hun eigen manier bewerkstelligen, mag op zijn minst uniek worden genoemd. Hun periodieke aanbod betreft sowieso een band of act die dit sympathieke koppel nauw aan het hart ligt, maar ondertussen zijn reeds een waslijst aan ronkende namen deze out-of-the-box revue gepasseerd.  

Het eerste wat mij persoonlijk opviel toen ik dankzij Leuvense vrienden voor eerst terecht kwam in deze verborgen parel, was het huis op zich waar de architecturale kwaliteiten van gastheer Eddy naar voren treden. Dit huis is namelijk opgetrokken rond een stalen constructie als karkas, maar zelfs met het hele industrial genre indachtig heb ik zelden geweten dat metaal zoveel warmte kan uitstralen. Warmte gevoed door de diep gewortelde passie van dit Haachtste koppel, die telkens opnieuw een complete verrassing uit hun mouw schudden. Of hebt U bijvoorbeeld Lydia Lunch al eens op de thee gehad? Of een ronduit sublieme Jo Quail, die haar elektrische cello speciaal een streepje dieper stemt, of denk aan het feest met Dead Souls, de helaas gesplitte Leuvense band die er in slaagde mij zowaar liefde voor Joy Division aan te zwengelen. Met spijt in het hart zelf gemist vanwege logistieke obstakels, maar zelfs Einstürzende Neubauten spil Alexander Hacke & zijn bevallige vrouw Danielle De Picciotto weten ondertussen Haacht beter liggen dan een gemiddelde vlaming. Na al die jaren heb ik geen idee hoe Eddy & Anja’s living er in het dagelijkse leven zou uitzien, maar kwestie van muzikale (na)gloed kent deze zijn gelijke niet.

Een terugblik in mijn eigen verleden dicteert dat het effectief tien jaar geleden is dat Dj SVN bij het legendarische Crime & The City Solution feat. Dave Eugene Edwards & Jim White stond te draaien in de Gentse Vooruit (29.10.2O12), maar ik begrijp er nog steeds geen bal van hoe het mogelijk is dat bij de aankondiging van hun UK tour anno 2022, geen enkele Belgische promotor hier op wilde springen? Zoals de linkse kolom aangeeft: rara welke Living van een bepaald thuisfront in Haacht geheel werd ingepalmd? (Gelukkig zijn er trouwens foto’s om het te bewijzen, maar hoe deze stadscriminaliteit-sfeerbeheerders from the Land Down Under er uiteindelijk in geslaagd zijn hun mega-tourbus op de relatief kleine oprit te persen, blijft een waar enigma?!)

Een volgende eigenzinnige juffrouw die dit rijtje speciallekes mag aanvullen is niemand minder dan Lili Refrain, die E&A voor eerst ontmoetten op het Gentse Dunkfest (wat overigens later in de rubriek Svn’s Essential Nine onder de loep zal worden gehouden). Hoewel deze Italiaanse anomalie zo uit het slotritueel van Robin Hardy’s THE WICKER MAN (1973) – met de weergaloze Christopher Lee (1922-2015) – geplukt lijkt te zijn, of zo kan aanschuiven in de dystoptische macabere nederwereld van de in de rubriek La Mirada Fuerte #16 aangekondigde Mothmeister, woont Lili gewoon in de Italiaanse hoofdstad Rome.

Niet bepaald de hotspot voor pagan rituelen of neofolk indianendansen, maar toch legt Lili Refrain haar ziel voelbaar in grenzeloze darkfolk. En dat mag U letterlijk nemen, want met haar real time gespeelde synths, loops, elektrische gitaar, percussie of haar vaak a capella stem, worden die grenzen bewust opgezocht om ze vervolgens te overschrijden, zonder dat er ook maar één computer aan te pas komt.

Zo vergeleek bijvoorbeeld Walter Roadburn Lili’s creatieve bezetenheid als Anna Von Hauswolff meets het BURNING WORLD-tijdperk van Swans. Er zijn natuurlijk nog artiesten – kaliber Diamanda Galas of Chelsea Wolfe – die zich in het diepe ongewisse durven storten, maar wie het vreemde eendje Lili Refrain vorig jaar heeft mogen ondergaan op het in de rubriek Svn’s Essential Nine #10 tegen de lens gehouden Roadburn 2022, weet genoeg.

Of in haar eigen woorden:

“In the light of these past few years of love and devotion to sound’s nomadism, only interrupted by this last dark year, it comes with immense and extreme joy the opportunity to participate to one of best festivals on the planet, where I’ll be honored to present my new album for the very first time. Also, I’ll bring something unique with me only for this set, something rare and ancestral. I just can’t wait to share all of this with all Roadburners out there.”

Het is wel degelijk uitzonderlijk om zo met borst vooruit in dergelijke sonische mist te duiken en bijgevolg serveert Can’t Live in a Living Room U alweer een compleet uniek concert in een compleet unieke setting.  

Meer info:

https://fb.me/e/2rwLdNYLu

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: