First Come, First Served #9: Docville Film Festival 2023 – Giveaway Duo-tickets @ Different Locations, Leuven (22.03 – 30.03.2023)

Het nu lopende Docville Film Festival zet zijn laatste dagen in, na een week waar meer dan 60 documentaires op het scherp van de snee het programma vulde. Zo staan er bijvoorbeeld nog enkele spraakmakende films van eregast en regisseur Steven Bognar in de kijker, of wie naar aanleiding van de pas getoonde documentaire REBELS (2022) van Brecht Vanhoenacker niet zou geloven dat personen van 75+ helemaal nog niet zijn afgeschreven, please meet my olmost 84 years young auntie.

Zoals aangekondigd in Cinematic Coundrum #14 opende het kersverse Scienceville – als een apart eiland in Docville 2023with a Bang met de openingsfilm THEATER OF THOUGHT (2021). Zeker als deze daarbovenop wordt aangevuld door de in de rubriek Svn’s Essential NIne #31 aangekondigde documentaire RADICAL DREAMS (2022) – over de Duitse regisseur Werner Herzog – lijkt het niet meer dan logisch dat de wedstrijdvraag hieromtrent wordt opgebouwd.

In de rubriek Re-Connecting The Dots Revisited #8 wordt diep ingezoomd op de wispelturige carrière van deze – vaak als het Beierse antwoord op David Lynch – gebombardeerde levende legende. Bizar genoeg werd deze pas echt bekend met de liveactionserie THE MANDALORIAN (2019), die zich afspeelt in het Star Wars universum. Hoewel deze alle kanten uitschieten, kiest Herzog zijn onderwerpen voor zowel films als zijn documentaires zorgvuldig uit, maar er zijn een aantal opmerkelijke factoren die bleven terugkeren. Sterker nog: één welbepaalde anomalie leidde zelfs rechtstreeks tot verschillende als zijn meesterwerken beschouwde films.

Wedstrijdvraag

Ondanks Werner Herzog sinds 1968 aanzienlijk meer documentaires heeft gemaakt dan feature films, blijft het onwaarschijnlijk dat hij grosso mode vijftien jaar met dé enfant teribble van de Duitse film wilde blijven samenwerken, die helaas in 2019 zijn persoonlijke tocht naar het mythische El Dorado ondernam. Ondanks de haat-liefde verhouding tussen regisseur en zijn fetisj acteur groeide hier vijf films uit die tot Herzogs magnum opus worden gerekend. Maar vaak liep die uitgesproken verhouding tussen de twee zodanig op, tot ze op de vuist gingen. Tijdens de opnames van AGUIRRE , DER ZORN GOTTES liep een ruzie zodanig de spuigaten uit dat Herzog zijn protagonist enkel kon overtuigen om op de set te blijven, door te dreigen als hij niet zou meewerken dat hij eerst hem zou neer schieten en vervolgens zichzelf.  

Welke acteur belichaamde op meesterlijke wijze de personages Don Lope De Aguirre uit AGUIRRE, DER ZORN GOTTES (1972), Frans Woyzeck uit WOYZECK (1979), Graaf Dracula uit NOSFERATU, PHANTOM DER NACHT (1979), Fitzcarraldo uit FITZCARRALDO (1982) of de slavenhandelaar Francisco Manoel Da Silva uit COBRA VERDE (1987)?

U kent het systeem: wie als eerste het juiste antwoord geeft, mag een duo-ticket kiezen uit onderstaande selectie van een aantal films die deze week worden vertoond. Een mailtje naar het onderstaande mailadres met daarop het juiste antwoord en uw voorkeur voor een filmvertoning volstaat. Winnaars worden per mail op de hoogte gebracht.

AMERICAN FACTORY – + Q & A w/ Steven Bognar @ Cinema Zed Vesalius (29.03 / 19h30)

GROWIN UP FEMALE – UNION MAIDS – Steven Bognar  @ Cinema Zed Vesalius (29.03 / 22.00)  

RADICAL DREAMER – Werner Herzog @ Cinema Zed Vesalius (30.03 / 17.30)

  

mailto: svn@orangeelixirrecords.be

Meer info:

docville.be

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: