Saorstát #19: AntennA Festival @ CC Stroming / Zaal ‘T Klokhuis, Evergem (24+25.03.2023)

Niet te verwarren met het gelijknamige Australische Documentary Film Festival, stelt de onafhankelijke organisatie AntennA zich tot doel om een breed spectrum elektronische muziek te promoten. De VZW organiseert derhalve evenementen, concerten, en andere stimulerende activiteiten, die zowel een gespecialiseerd publiek als artiesten samenbrengen.. Daarnaast fungeert AntennA ook als label voor het opnemen, produceren, distributie en exploiteren van verschillende composities. En dat ze dit met toewijding doen werd duidelijk op de quadrafonische première van het in de rubriek Cat Flap #36 aangekondigde Modulation. Sterker nog: als oprichter van het label Modular404.zal Jan De Block onder zijn muzikale alter ego Silent Noise Revolution op AntennA een nasmaak van ouder en een voorsmaak van nieuwer werk brengen (25.03 @ Zaal ’T Klokhuis om 19.30). Ook niet te missen is de respectievelijk in Cat Flap #32 en Cat Flap #36 aangekondigde kempenzoon Halfgeleider, die met zijn zelfgeconstrueerde modulaire synthesizer een modulaire incarnatie van triphop produceert (25.03  @ Zaal ’T Klokhuis om 17h).

Via deze mixcloud kan U trouwens ondertussen tien compilaties beluisteren Er staat nog veel meer op het programma en daar vindt U onderaan alvast een greep van terug, dus laat U vooral gaan…

Onrust featuring Geert Lenssens @ CC Stroming (24.03 / 20.00)

Tantric Techno For The Restless is haar motto, old-skool industrial Underground Techno is her game. Nee, dat zou de Kortrijkzane Wendy Mulder (°1979) oneer aandoen, want een beetje muziekliefhebber voelt onmiddellijk dat haar muzikale alter ego Onrust veel dieper reikt. Voorgenoemde genres zijn effectief prominent aanwezig, maar de jongste jaren graaft ze zich steeds dieper in de wondere wereld van analoge synthese, digitale percussie en sampletechnieken. Reken daar nog haar vrouwelijke flair bij die onderliggende psyched drones en psychedelische mantra’s organisch laat samensmelten tot aan haar beoogde electronische mindfuck. Aangezien diezelfde symbiose in zijn eigen DNA zit verweven, is het niet zo verwonderlijk dat de in de rubriek Cat Flap #41 aangekondige Nicolas Esterle a.k.a. Ripit, de geknipte man bleek te zijn achter de knoppen bij haar album SALIX op Antibody (2021). Tijdens de lockdown kwam er echter een andere samenwerking tot leven met visual artist Geert Lenssens, die een heel andere kant visueel in de spotlight zet. Zo ontluikt bijvoorbeeld in DE VIER ELEMENTEN namelijk een breder klanktapijt, dat de luisteraar meeneemt op een audiovisuele reis over desolate maanlandschappen, waar uit het niets verscholen oasen opborrelen en verborgen klokken vanuit kraters hun bronzen stem laten daveren. Om een psychedelische textuur of post-apocalyptische structuur te verkrijgen, voegt Geert vaak natuurlijke elementen toe aan zijn gefragmenteerde, complexe monochrome visuals. Plots lijkt DE VIER ELEMENTEN dé ideale setting om de vernal equinox te eren, dus laat gerust ONRUST in U los. U zal het U niet beklagen.  

Ron Boots & Rob Papen @ Zaal ’T Klokhuis (25.03 / 20.30)

Voor de liefhebbers van kosmische ambient zal 26 april van vorig jaar, waarschijnlijk een donkere dag markeren in hun agenda. Dit was namelijk de dag dat de Duitse componist Klaus Schulze (1947-2022) zelf tot de hogere kosmos toetrad. Dj SVN prijst zichzelf dan ook gelukkig om in 2009 de muzikale omlijsting te mogen verzorgen van één van de grondleggers van de zogenaamde Berlijnse School, in combinatie met Lisa Gerrard (Dead Can Dance). Nu zijn er verschillende manieren om een held te eren, maar Rob Papen (bekend van Peru en Nova) had alvast het idee om op het E-Day Festival – dat twee weken na het overlijden van Klaus Schulze zou worden gehouden – samen met Ron Boots (oprichter van het Nederlandse muzieklabel Groove Unlimited) een tribute in elkaar te boxen voor deze sonore electronica-pionier, die sinds de jaren zeventig hetzij solo, ofwel met Tangerine Dream, grosso modo veertig albums heeft nagelaten aan onze benedenwereld. En zo geschiedde! Op 14 mei werd een video opgenomen met Rob & Ron, die ondertussen al meer dan 10.000 keer werd bekeken. Het vervolg laat zich raden: ‘Kan het nog een beetje meer zijn aub?’ En voor ze het zelf goed en wel besefte werd een eerste optreden op E-Live 2022 een feit en zijn ze nu te gast op AntennA 2023 voor hun tweede live-concert.  

Silver Galaxy @ CC Stroming (24.03 / 22.30)

Dat Berlijn ook anno 2023 nog steeds geldt als hét mekka voor muzikanten-der-electronica, zal U allicht niet verbazen. Artiesten kaliber Nick Cave, Blixa Bargeld, Iggy Pop, Lou Reed of David Bowie, zijn er dan ook geweest, geland en gestrand. Uit eigen land werd elektronische muzikante Anna-Maria Van Reusel door een Berlijnse Bol gebeten en dankzij haar verkassing ontwikkelde zij in de Duitse hoofdstad onder invloed van electro-akoestische elementen, haar Berliner Schulte en Krautrock modulaire synthesizer sound. Dit bleef niet onopgemerkt en zo mocht zij in het verleden reeds het podium delen met Tangerine Dreams Thorsten Quaeschning en virtuoze gitarist/componist Carlo Domeniconi. Recenter vormt ze samen met gitarist Dennis Slypen en Jens-Holger Hopp op keyboards Silver Galaxy. Tel daar nog de deels zelf in elkaar gebricoleerde modulaire video synthesizer bij van Robin Burke (Optical Collusion), die de variaties op composities van het nakende album zal begeleiden met live gegenereerde beeldcaptaties en U kan zich voorstellen dat dit een uniek feestje gaat worden.    

Slumberland @ CC Stroming (24.03 / 21.15)

Hoewel geestelijke vader Jochem Baelus (ex-Echo Beatty) evenzo zijn ziel legt in zijn eigen cinematografisch spinsels, valt zijn muzikale alter ego niet te verwarren met de verschillende films die evenzo SLUMBERLAND zijn getiteld. Weliswaar tijdens de andere autumnal equinox, werd bij wijze van afterparty bij DAAU – in het kader van Autums Falls 2017 – een heuse installatie opgebouwd in de foyer van De Roma. Een houten framewerk waarin naast zichzelf, twee drummers, een gitarist en een resem zelfgemaakte instrumenten, naaimachines, haardrogers, mixers en een batterij effectenpedalen zichzelf in allerlei bochten wringen om tot hun hypnotiserende krautrock te komen. Vanavond vallen zijn muzikanten weg, maar vertouwt Joachim op zijn onorthodox instrumentarium om het publiek onwennig te maken. Welcome to Slumberland!

Stijn Hüwels & Randall Casaer @ Zaal ’T Klokhuis (25.03 / 21.30)

Op vraag van AntennA brengen Stijn Hüwels & Randall Casaer een unieke live perfomance, die U buiten pakweg de in de rubriek L’ Epoque Floue #1 aangekondigde Geoffrey Burton & Sarah Yu Zeebroek of The Valerie Solanes met Bert Lezy als vaste live-illustrator, niet vaak te zien zult krijgen. Muziek en live-illustraties combineren is namelijk niet zo simpel als het klinkt. Het is effectief Stijns muziek, die Randall als het ware aanstuurt tot zijn on the spot live illustraties, maar mogelijk kan Randall zijn teken/schrijverservaring bij stand-up comedians als Wim Helsen of Wouter Deprez, of als huistekenaar bij DE SLIMSTE MENS TER WERELD helpen om dingen bij te sturen waar nodig. Tenslotte runt Stijn ook Slaapwel Records, het Belgische label dat is gespecialiseerd in muziek dat je in slaap wiegt. Geen paniek, in deze opstelling verkent Hüwels gitaar het muzieklandschap in combinatie met minimalistische loops en field recordings. Eerder maakte hij overigens al platen met onder meer Ian Hawgood, Tomoyoshi Date en Chihei Hatakeyama, of bracht hij muziek uit bij Dauw, Laaps en Home Normal, waar in de loop van het jaar nieuw solowerk op zal verschijnen.  

Meer info:

antennafestival.be

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: