Cinematic Conundrum #14: Scienceville presents opening film: THEATER OF THOUGHT – Werner Herzog @ Aula Vesalius (23.03.2023 / 20.00)

Zoals aangekondigd in de rubriek Svn’s Essential Nine #31 opent Docville 2023 met het spiksplinternieuwe luik Scienceville. Wat in feite al jarenlang onderhuids sluimerde wordt anno 2023 een volwassen module, waarbij het de bedoeling is om de interesse voor wetenschap te koppelen aan kwaliteitsvolle wetenschappelijke documentaires.

Scienceville kan je als het ware zien als een apart eiland in het overkoepelende Docville, want de getoonde films worden geruggensteund door talloze omkaderende activiteiten: lezingen, panelgesprekken, debatten, live podcastopnames, wetenschappelijke workshops voor zowel kinderen als volwassenen, filmmakers en wetenschappers, live experimenten, een expo rond artificiële intelligentie of zelfs een filmwedstrijd. Laat je verrassen door de kracht van de wetenschap!

The Day Without Yesterday!

Voor de nieuwkomers is misschien nuttig om te herhalen dat wij in tegenstelling tot de wijsgeren Spinoza (1632-1677) of relatief recenter Einstein (1879-1955) – dus voor alle duidelijkheid: als niet-wetenschapper – evenzo naar toeval beginnen te verwijzen als toevluchtsoord der onwetendheid.  

Zoals reeds aangekondigd in de rubriek Saorstát #1: KNAL! Festival, is het mogelijk dan toch weer iets te toevallig dat THE BIG BANG THEORY in 1931 voor het eerst werd geformuleerd in mijn eigen geboortestad Leuven en wel door de Waalse priester én professor Georges Lemaître (1894-1966). Jawel, U leest het goed! Een priester die met zijn Oerknal-theorie daar even het ontstaan van het universum in een onweerlegbaar wetenschappelijk kader wist te gieten en daarmee zowaar het bestaan van God ondermijnde.(O wat zou ik graag een vlieg op de neus van de paus geweest zijn, toen dit nieuws het Vaticaan bereikte.)

Hoe dan ook: Scienceville opent met THEATER OF THOUGHT (2022) van levende legende Werner Herzog dan ook with a bang!

De film wordt aansluitend gekaderd door Prof. Rudi DHooge (Faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen, KU Leuven,hoofd van het Laboratorium voor Biologische Psychologie en lid van LBI).

So, here’s some food for thought: komt een visionaire legende als Werner Herzog (°1942) in aanmerking voor een digitaal standbeeld in de eregalerij Re-Connecting The Dots Revisited? Het enige correcte antwoord hierop is natuurlijk een Vijfdubbel Vis-geoliede Volmondig en Veerkrachtig: HELL YEAH!!! 

Terwijl dat volumineus artikel in de maak is as we speak, focussen we hier echter op misschien wel zijn meest diepgaande trip tot op heden: THEATER OF THOUGHT!

Neem plaats in de yellow submarine voor een ongewisse duik in de wonderbaarlijke mysteries van het (al dan niet artificiële) brein. Bij de ene al meer dan bij de andere, maar het staat buiten kijf dat onze – of zelfs dierlijke – hersenen een capaciteit aankunnen die simpelweg duizelingwekkend is.

Maar is die capaciteit meetbaar? En zo ja, hoe doe dan wel juist? Kunnen bijvoorbeeld vissen dromen of trekken pakweg muizen hun eigen realiteit in twijfel? Hebben we wel echt autonomie over onze gedachten of leven we sowieso in een uit de hand gelopen virtual reality spel? Of zo weten hier verschillende van mijn dierbaarste vriendinnen alvast het antwoord op – is telepathie mogelijk?

Aan de hand van onderzoeken, diepgaande discussies, nieuwe inzichten en speculaties van enkele van de meest invloedrijke innovators en wetenschappers op de planeet, naait de Duitse David Lynch een nieuw hoofdstuk aan zijn reeds jaar en dag onwaarschijnlijk filmisch oeuvre.

Zelfs anno 2023 is er in verhouding nog maar amper iets geweten over het brein en daarom alleen al vat één woord van Mister Spock alles gebald samen: FASCINATING!

Meer info:

docville.be

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: