First Come, First Served #7: Offscreen Film Festival 2023 – 9 x Give Away Duo Tickets @ Different Locations, Brussel (08.03 – 26.03.2023)

Nu de maatregelen inzake COVID-19 bijna in een museum thuishoren, kan een festival als Offscreen Film Festival 2023 gelukkig opnieuw op volle toeren draaien. Meer informatie over de programmatie vindt U terug in Svn’s Essential Nine #30, maar U mag op uw zevende zintuig slapen: met de modules MACHINES LIKE US: ROBOTS IN SCIENCE FICTION CINEMA, de hommage aan Italiaanse Exploitation maestro Joe D’Amato, de Special Screenings of natuurlijk de vers van de pellicule-band gerolde Offscreenings, die je voorlopg nergens anders zult tegenkomen, zullen de cinematografische voelsprieten van elke zichzelf respecterende filmgeek getriggerd worden.

Om dit zo goed als een maand aanslepende filmfestijn extra in de verf te zetten, mag Svn’s Unsane Vortex de komende weken niet minder dan dertig duotickets verloten aan de filmliefhebber van cutting edge cinema, die – wie weet – voor één of andere reden nog zou twijfelen om deze 2023 editie bij te wonen.

Brigitte Lahaie

De eregaste Brigitte Lahaie is zelf ondertussen terug in Frankrijk, maar daarom mogen we haar nog wel extra eren door de eerste wedstrijdvraag aan haar op te dragen. Iets wat zoals hierboven en onder wordt geïllustreerd, ik in het verleden al eerder mocht doen. Niet gespeend van enige trots, werd ik enkele jaren geleden namelijk geëngageerd door de in de rubriek Urban Unrest Release #1 aan het woord gelaten auteur Vanessa Morgan, om enkele contributies te leveren voor haar tweede filmboek STRANGE BLOOD: 71 ESSAYS ON OFFBEAT AND UNDERRATED VAMPIRE MOVIES (2019).

Zoals de titel aangeeft, behandelt dit boek onorthodoxe vampierenfilms en daarmee was ik in de mogelijkheid om onder meer een essay te schrijven over deze op Offscreen 2023 vertoonde cultklassieker FASCINATION (1978), van de Franse regisseur Jean Rollin (1938-2010). Eerlijk is eerlijk: de poort naar de macabere en gotische wereld van Jean Rollin kon ondergetekende niet zomaar gratuit penetreren. Nochtans zijn de bloedmooie en veelal naakte vrouwen een zeer verleidelijk aspect om die brug te nemen, maar in eerste instantie kwam het geheel voor mij persoonlijk nogal cheeky of zelfs goedkoop over.

Zoveel jaren later ben ik juffrouw Morgan nog steeds dankbaar voor haar aanhoudend enthousiasme, dat me zeker in de moeilijkere momenten voldoende wist te prikkelen om me door his master’s universe of madness and death te worstelen. (In dit specifieke essay vergeleek ik dit leerproces met mijn persoonlijke jazzervaring. Evenzo een oneindig genre waar ik me door heb moeten wroeten, maar waar ik doorheen de decennia simpelweg niet meer zonder zou kunnen.) Op mijn eigen tempo heb ik Jean Rollin bijgevolg gestaag leren appreciëren als een ware poet, die schildert met beelden. Zo zal de Welsche enfant terrible Peter Greenaway (°1942) het wellicht niet graag horen, maar de bovenstaande en ronduit sublieme openingsscene van FASCINATION had mits weliswaar enige aanpassing, zo in diens barokke THE COOK, THE THIEF, HIS WIFE AND HER LOVER (1989) kunnen schitteren.

Hoewel FASCINATION wordt beschouwd als hét lesbische vampieren meesterwerk van Jean Rollin, heeft volgens de overleden regisseur – naar analogie met een kleine, maar wel degelijk historisch gezien bestaande vrouwelijke bloed-cult in de wereld van de rich and bored bourgeoisie – een hechtere band met het onderwerp – Erszébet Báthory de Esced, ofte Elizabeth Báthory (1560-1614), a.k.a. Countess Dracula – van het in Jub #1 besproken magnum opus DAUGHTERS OF DARKNESS (1971) van Harry Kümel (°1940), dan wel met eigenlijke vampieren of zelfs kannibalen. In tegenstelling tot Kümels pièce de résistance, verklaart dit bij FASCINATION wél de afwezigheid van zilveren staken, look, al dan niet houten kruisen en ander vampier onvriendelijke ongein.

Wedstrijdvraag 1:

“If you would give me some more love, I would steal less“, dixit Nathalie (Brigitte Lahaie) met haar onweerlegbare vrouwenlogica in FACELESS (1988)

De verkregen cultstatus van FASCINATION had enerzijds ook te maken met de originele soundtrack van componist Philippe D’Aram, maar anderzijds evenzeer met de nochtans provisoir gemaakte filmposter, die zelfs in de popcultuur zijn effect niet gemist heeft.

Zo bracht labelbaas Andy Votel met zijn compilatie FASCINATION/REQIUM FOR A VAMPIRE (2016) een rechtstreekse hommage uit aan de Franse componist van de originele soundtrack – Philippe D’Aram dus – op zijn Finders Keepers Label. Sterker nog: de eerste hopeloos uitverkochte honderd exemplaren werden vergezeld van een ultra-gelimiteerde FASCINATION reproductie filmposter van de hand van Franse schilder Charles Rau, die naar het voorbeeld van de originele filmposter, één van de meest iconische beelden uit de filmgeschiedenis portretteert.

Nadat ze haar haar belager heeft verleid voor een potje ongebreideld rampetampen in de nabij gelegen stal en daar vervolgens een behoorlijk onorthodox wapen vindt waar ze haar belager letterlijk mee in stukken snijdt, draagt de voorheen naakte Brigitte Lahaie dan ook ineens dan maar diens lange zwarte mantel.

Maar over welk wapen hebben we het hier?

(Tip: Brigitte moest er zelf mee lachen, en het bleek tempting te zijn, maar het is niet mijn wandelstok.)

U kent het systeem: wie als eerste het juiste antwoord geeft, mag een duoticket kiezen uit onderstaande selectie van een aantal films die deze week worden vertoond. Een mailtje naar onderstaand mailadres met daarin het juiste antwoord, uw mailadres en uw voorkeur voor een filmvertoning volstaat. Winnaars worden per mail op de hoogte gebracht.

Succes!

   .

Cronologisch aanbod duo-tickets part I:

I, Robot @ Cinematek (14.03 / 19.OO)

Emanuelle In America @ Cinema Nova (16.03 / 21.30)

De Humani Corporis Fabrica @ Cinema Nova (17.03 / 19.00)

Anthropophagus @ Cinema Nova (17.03 / 21.30)

Erotic Night of The Living Dead @ Cinema Nova (17.03 / 23.30)

Inferno Rosso: Joe D’Amato On The Road Of Excess @ Cinema Nova (18.03 / 17.00)

Death Smiles on a Murderer @ Cinema Nova (18.03 / 21.30)

The Questor Tapes @ Cinema Nova (19.03 / 17.00)

Escape To The Golden Globe @ Cinema Nova (19.03 / 21.30)

mailto: svn@orangeelixirrecords.be

Alle verdere info: offscreen.be

Join The Cult!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: