Svn’s Essential Nine #29: Anima Festival @ Different Locations, Brussel (17-26.02.2023)

Openingsfilm avant-première NAYOLA – José Miguel Ribeiro @ Flagey (17 + 22.02)

Bekende egotrippende dictators in de wereld te buiten gelaten, maar men zou durven vermoeden dat elke weldenkende mens beseft dat oorlog enkel en alleen slachtoffers oplevert. Fout! Think again! De geschiedenis van de mensheid is getekend door bloed en oorlog en dat wordt op elk continent keer op keer bevestigd. Ook Africa blijft hiervan niet van gespaard en regisseur José Miguel Ribeiro vertelt in zijn eerste feature film de beladen geschiedenis van een door de Guerra Civil Angolana verscheurde familie. Deze Angolese burgeroorlog barstte grosso modo los van 1975 tot 2002 en aan de hand van drie generaties vrouwen komen twee verhaallijnen samen en leggen een getuigenis af van een onverwoestbare liefde. Nayola (de moeder) gaat op zoek naar haar in de strijd vermiste man en belandt in een destructieve spiraal vol geheimen. In het heden worden Lelena (de grootmoeder) & Yara (de kleindochter) dan weer op twee fronten tegelijk belaagd: enerzijds krijgt ze te maken met een gemaskerde inbreker, maar daarbovenop valt de politie op hun beurt hun huis binnen om de rapster Yara te arresteren vanwege als subversief beschouwde politieke activiteiten. Overigens met behulp van het Brusselse productieteam S.O.I.L. is de veelgelaagde ondertoon doortastend voelbaar in zowel het verhaal, de thematiek, de techniek en uitvoering. Het hoeft niet te verwonderen dat NAYOLA fungeert als een eerbetoon aan de slachtoffers, die het publiek wereldwijd zal beroeren. Ondertussen speelt NAYOLA op internationale filmfestivals en beleefde zijn wereldpremière op het jongste Filmfestival van Annecy. Op het jongste Manchester Animation Festival wist José Miguel Ribeiro zelfs de prijs voor beste langspeelfilm te kapen. Voor een diepere inkijk verwijzen we graag door naar het gespecialiseerde tijdschrift Blink Blank dat een in-depth dossier aan deze parel wijdde.  

QUANTUM COWBOYS (2022)  – Geoff Marslett (US) @ Flagey (22 + 25.02.2023)

We schrijven 1870. Het wilde westen, compleet met onrustige paarden, stekelige cactussen, stoffige saloons, goedkope whiskey, pokertafels en hun bijbehorende straat-duels. Twee haveloze zwervers trekken samen met Linde door het zuiden van Arizona om haar land terug te krijgen. Dat is echter niet gerekend met de complexe kwantumtijd theorie en het daaruit voortspruitende gefilosofeer over geschiedenis, herinneringen en kunst. En dat laatste mag U – met een mix van twaalf unieke animatie stijlen – letterlijk nemen.

THE GIRL FROM THE OTHER SIDE / TOTSUKUNI NO SHōJO (2022) – Satomi Maiya & Yutaro Kubo (Japan) @ Flagey (18 + 23.02.2023)

Fans van de originele Twilight Zone serie zullen hier ook misschien de episode FIVE CHARACTERS IN SEARCH OF AN EXIT (1961) in herkennen, want de wereld is lineair opgedeeld in Binnen en Buiten. Zoals U waarschijnlijk al kunt raden wordt Binnen vrede en veiligheid gegarandeerd, terwijl Buiten het kwaad constant aanwezig is. Zo leven er wezens die gelijk wie kunnen vervloeken met zelfs de geringste aanraking. Maar misschien is er toch één uitzondering, want het jonge meisje Shiva wordt beschermd door een Vervloekte. Ze mogen elkaar dan wel niet aanraken, maar ze lijken alsnog een band te hebben die hun verschillende uiterlijk overstijgt. Gebaseerd op de 45ste Angoulême Best Comic-graphic novel nominatie.

THE HOUSE OF THE LOST ON THE CAPE / MISAKI NO MAYOIGA (2021) – Shinya Kawatsura (Japan) @ Flagey (21 + 25.02)

Een vreselijke ramp voltrekt zich en scheidt twee jonge meisjes van hun familie. Moedeloos, dakloos en verdwaald dwalen de meisjes doelloos rond en ontmoeten een oude dame die hun onderdak biedt. Dit onderkomen met zicht op zee en kans op een nieuw leven valt als een geschenk uit de hemel, maar dan beginnen zich bizarre fenomenen voor te doen.  

Slotfilm TITINA (2022) – Kajsa NÆSS (Noorwegen) @ Flagey (26.02)

Wie – net als ondergetekende – ongeveer de helft van zijn leven heeft samengewoond met honden van allerlei slag, weet dat het ongelooflijke creaturen zijn. Zeker diegenen die een beetje vertrouwd zijn met die onwaarschijnlijke honden-psychologie die hun brein hanteert, zal dat beamen. Deze materie is op zich al voldoende stof om tijdens een nachtelijk gesprek de maan zien terug te krabbelen voor een opdringende zon, maar net dat zicht sluit naadloos aan met deze slotfilm van het Anima Festival. Voor de niet-ingewijden is het namelijk zo dat bij een hond de zogenaamde groen-rood as haast helemaal afvlakt en op die manier haast quasi kleurenblind door het leven gaat. Wat overigens niet hetzelfde is als een kleurloos bestaan, want zelfs op een verblindend witte ijsvlakte gebeuren er soms dingen die enkel kunnen worden verteld door de ogen van een hond. Anima sluit dan ook af met het waargebeurde verhaal van een historische expeditie, maar effectief gezien door de ogen van Titina, de eerste – en laatste – foxterriër op de noordpool. Want vanaf de beroemde ontdekkingsreiziger Roald Amundsen naar Rome afzakt om aan het baasje Umberto Nobile te vragen om een luchtschip te ontwerpen waarmee hij de Noordpool wil veroveren, verandert het voorheen zonnige leven van Titina grondig. In aanwezigheid van de regisseur Kajsa NÆSS.

UNICORN WARS (2022) – Alberto Vasquez Rico (Spanje) @ Flagey (24.02.2023)

Het in de rubriek Svn’s Essential Nine #23 besproken BIFFF,  bombardeerde UNICORN WARS als één van hun persoonlijke favorieten. Niet moeilijk, want wisten zij veel dat er met een beetje fantasie, een dierlijk equivalent zou bestaan van Harry Kümels in de rubriek Jub #1 bejubelde DAUGHTERS OF DARKNESS (1971) versus Stanley Kubricks FULL METAL JACKET (1987). Haast naar analogie in de rubriek La Mirada Fuerte #12 besproken ONCE UPON A TIME IN THE FOREST van Tom Liekens, gaan de poppen flink aan het dansen als een ongeschikte eenheid teddyberen het kamp verlaat voor een missie in het Wonderlijke Woud. Waar Kümel de onweerstaanbare Gravin Báthory zich in zijn magnus opus laat laven aan de bloed-mooie blondine Valerie, wil soldaat Celestin – in tegenstelling tot zijn broer Dodu, die eerder een voorliefde voor bosbessen en knuffels heeft – in UNICORN WARS evenzo het bloed van zijn vijanden drinken omdat dit hét wondermiddel zou zijn om eeuwig mooi te blijven. Het is namelijk oorlog tussen teddyberen en eenhoorns en in oorlog is alles toegelaten. Ondanks dit niet perse een sprookje van Vlaamse makelijk is, had deze ogenschijnlijk feeëriek startende saga alsnog in het evenzo in La Mirada Fuerte #12 aangehaalde boek VUIL VEL (2015) van Marita De Sterck gemogen. Waarschuwing: no sugercoating!  

Alle verdere info:

https://animafestival.be/nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: