Cat Flap #53: Flagey Piano Days presents Bugge Wesseltoft & Henrik Schwarz @ Flagey, Studio 4, Brussel (10.02.2023)

 ‘Bugge wie’, hoor ik U denken. Geen paniek, want ik durf alweer een ledenmaat van uw vriendin te verwedden dat U – mogelijks onbewust – vertrouwd bent met enkele van Bugge Wesseltoft zijn composities. Om maar iets te zeggen wordt een fragment van zijn werk gebruikt tijdens het VPRO-programma ZOMERGASTEN. En nu dus samen met Henrik Swarzch te gast in het kader van de Flagey Piano Days.

Hoewel Jens Christian Bugge Wesseltoft (°1964) deze dagen een gans andere koers vaart ten opzichte van zijn radicale NEW CONCEPTION OF JAZZ serie – die in 1996 van start ging en aan de haal ging met de Spellemannprisen (de meest prestigieuze Noorse muziekprijs die jaarlijks wordt uitgekeerd aan monumentale muzikale verwezenlijkingen) – mag U deze Noorse al dan niet elektronische jazzpianist, componist en producer vooral niet onderschatten. Het maakt namelijk niet uit of hij nu solo, in duo of gelijk welke andere samenstelling speelt; beschouwd als één van de architecten van de nu jazz wint Bugge niet voor niets om de zoveel tijd één of andere prestigieuze award.

Soort zoekt soort’’ wordt in de volksmond wel eens geponeerd en dat spreekwoord wordt bevestigd als klasbakken als onder meer Jan Garbarek, Billy Cobham, Jazzpunkensemblet, Sidsel Endresen, Tore Brunborg, Arild Andersen, Beady Belle, Henning Kraggerud, Eric Truffaz of zelfs Laurent Garnier op de stoep staan. Een blik in mijn platenkast leert dat de opstapeling vinyl sinds midden jaren negentig tot op heden, toch al snel een strekkende meter overschrijdt. Het was namelijk al tijdens zijn ECM periode het geval, maar telkens opnieuw weet Wesseltoft te verrassen en te verwonderen. Zelfs misschien de atypische compositie EXISTENCE in EXTENSION DU DOMAINE DE LA LUTTE (1999) van regisseur Philippe Harels verfilming van een roman van de tegenwoordig ietwat in opspraak opgekomen auteur Michel Houellebecq, is een blijvertje. (Nu goed, in het huidige woke-tijdperk moet men al moeite doen om niet in opspraak te komen natuurlijk.)  

In dit kader van Flagey Piano Days wordt als countergewicht dj en laptopmuzikant Henrik Schwarz geplaatst. Opnieuw hoor ik denken wie dat nu weer is, maar ook Schwarz kent U ongetwijfeld van remixen kaliber Michael Jackson of Ane Brun. Schwarz is namelijk één van de meest gevraagde producers van elektronische muziek.

Waar jazzcat Bugge Wesseltoft algemeen wordt beschouwd als één van de architecten van de (elektronische) nu-jazz, graaft omgekeerd evenredig electronicawizard Henrik Schwarz net meer in de enorme muzikale erfenis die jazz heet.

Zij ontmoetten en complementeerden elkaar voor het eerst op DUO (2011) en op die unieke samenwerking kwam vorig jaar het vervolg DUOII (2022).

Om in de woorden van regisseur Mel Brooks te spreken: “May the Swarchz be with you‘” want samen vormt dit duo een macrogroep in microformaat….

Alle verdere info:

https://www.flagey.be/pianodays

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: