Cat Flap #52: Antibody x Soundcute presents Mike Nylons, Noahstas & Carrageenan @ Haekem, Brussel (11.02.2023)

Zoals aangestipt in rubriek Cat Flap #45 stak Savage Republic hun liefde voor folk-elementen niet onder stoelen of banken en brachten in 1983 hun eigen interpretatie van “O Adonis” uit. U weet wel, oorspronkelijk van de hand van de vorig jaar overleden Michael Mikis Theodorakis (1925 – 2021), ofte de componist die Griekenland voor altijd aan de wereldberoemde dans sirtaki koppelde. Misschien minder bekend, maar ook Hongarije heeft mede dankzij de daar gevestigde Roma – of zelfs door toedoen van bepaalde klassieke componisten als Bela Bartók, Zoltán Kodály of Franz Liszt – diep gewortelde folk-tradities. Denk maar aan de eeuwenoude dans en muziekstijl vɛrbuŋkoʃ] a.k.a verbunko, maar de hedendaagse muziekliefhebber kent Hongarije natuurlijk van het Sziget Festival of Balaton Sound; beide gecatalogiseerd onder de vlag van grootste openlucht festivals in Europa. Waarschijnlijk behoort Yonderboi deze tijd tot de meest populaire acts uit Hongarije en bij uitbreiding Oost-Europa, maar dankzij een gebundelde samenwerking van Soundcute & Antibody kunt U nu in de Brusselse kelders van Haekem enkele exponenten van de Hongaarse underground in de elektronische muziek proeven.

Carrageenan (21.30)

Wie Matthieu Levet zegt, maakt in eerste instantie dankzij releases op Swallowing Helmets, Czaska Records of Tanzprocesz, waarschijnlijk de associatie met Pizza Noise Mafia, Carcass Identity, Vermisst Susi of Crash Toto. Alsof dit allemaal nog niet genoeg is, kan er dus nog wel een projectje bij en dat manifesteert zich in Carrageenan; het alter ego waaronder deze Brusseleir solo werkt onder zijn eigen label Cold Moss. Met concerten op verschillende continenten – gaande ons eigenste Kraak Festival tot Cafe Oto (Londen) helemaal tot Forestlimit Toyko – is Matthieu evenzeer in eigen land een graag geziene verschijning. Rond deze tijd verleden jaar tekende Carrageenan nog present op het Sonic Protest Festival in Charleroi-Brussel-Parijs, maar dankzij Soundcute & Antibody krijgt U dus de kans in het Brusselse Haekem om deze sound artist bezig te horen.

Mike Nylons (20.30)

Als medeoprichter van verschillende kunstcollectieven zoals The Corporation, Legion of – sinds 2008 samen met Lilla Lőrinc in – Lőrinc Borsos, kan het alter ego van János Borsos sinds de millenniumwissel zijn artistiek ei kwijt in Mike Nylons. Gaande van xprmtl, ambient, noise techno bespeelt Mike een rijk elektronisch geluidsspectrum dat op maat is gemaakt voor zijn exposities, installaties en thematische events in de catacomben van het fameuze Art Quarter Budapest.  

Noahstas (19.30)

Opener van de avond is de Hongaarse Bence Barta, ofwel Noahstas, die sinds 2014 zijn roeping als onafhankelijke sound & visual artist nastreeft. Zijn eerste twee worpen werden uitgebracht via zijn ondertussen opgeheven eigen label CYST Records, maar gelukkig werd zijn jongste album BLACK BILE (2021) het digitale (en op cassette) levenslicht gegund via het label Exiles. Als een regelrechte noise-sculptor worden de zelfverklaarde melodische, narratieve noise klanken gevoed door de dynamiek tussen bakken feedback, analoge synths, pulsatie, desintegrerende tape loops, het onderliggende gevoel van repressie-uitbraak en (het voor mezelf niet vreemde) verlies van controle over controle. Grasduinend in de muzikale erfenis die musique concrète, post-industrial, drone, power electronics en ritmische noise naliet, vult Noahstas zijn eigen donkere spatiale atmosferen in en heeft naast ondertussen podia te delen met bovenstaande heren, evenzo aan de zijde gestaan van Alley Catss, Danse Musique Rhône-Alpes, Mai Mai Mai, Aetheral Arthropod, Pisitakun, Új Bála of M Ax Noi Mach op podia doorheen heel Hongarije of Helsinki, Bratislava en Polen.

Alle verdere info:

https://www.facebook.com/events/899364641222798/?ref=newsfeed

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: