Cat Flap #48: The Kids + Rehash @ Djingel Djangel, Antwerpen (14.01.2023)

Weliswaar onder een nieuwe bezetting, maar Ludo Mariman & de zijnen staan er grosso modo veertig jaar later nog steeds als een huis en zijn gereed om uw begeerde uppercut uit te delen. Zoals aangekondigd in Saorstát #17 sieren onder meer The Kids de affiche van het (zo aangekondigde) laatste concert van Cockney Rejects op het Once A Punk, Always A Punk festival en als die eerste paraskevidekatriafobie van dit jaar vlot wordt overleefd, verbouwen de oervaders-der-Belgische-punk met graagte daags nadien de Djingel Djangel, de Antwerpse hotspot op ’t Eilandje. Sleur die combatjes alvast maar uit de kast!    

Dat The Kids al dan niet de eerste Belgische punkband zou zijn, blijft het voer dat menig ontvlambare cafétoog in lichterlaaie weet te zetten. Hoewel in 1976 Londen zelf nog niet kon vatten welke punkgolf hun overkwam, staat het vast dat Ludo Mariman (gitaar, vocals) en de gebroertjes Danny (bas) en Eddy (Drums) De Haes er belachelijk vroeg bij waren om onder invloed van de zogenaamde first-wave punk bands hun eigen trio The Kids te vormen. (Hierboven vindt U hun allereerste tv-optreden, maar met early wordt zelfs zodanig vroeg bedoeld dat de bas van de toen 12-jarige Danny groter was dan hemzelf en hij op sommige optredens zelfs niet werd toegelaten. Niettemin stonden ze een jaar later reeds in voorprogramma van Patti Smith of Iggy Pop!)

Toegegeven, in verhouding tot de punk-tsunami in de Britse Metropool tijdens die cruciale jaren 1976-1977, bleek de veroorzaakte heisa in onze Belgenhaspel maar klein bier te zijn, maar sowieso schreef het Antwerpse enfant terrible trio reeds in 1978 muziekgeschiedenis met songs als “Fascist Cops”, “Bloody Belgium”, “Do You Love Nazis” of natuurlijk de wereldhit “There Will Be No Next Time” in 1981.

Na een sabbat van meer dan een decennium hebben deze oervaders-der-Belgische-punk zowat overal gespeeld in zowel binnen- als buitenland, maar sprekende voor mezelf zal de sluiting van het Lintfabriek in 2007 de passage zijn die mij nog het meest vers in het geheugen ligt. (Ondanks dat reguliere pils niet aan mij is besteed, heeft mijn toenmalige vriendin nog nooit eerder zoveel pintjes mogen bestellen. Weliswaar niet als consummaties dan wel als munitie om de party-poopende flikken mee te bekogelen.)  

Anno 2023 zijn The Kids nog steeds alive and kickin’, dus met andere woorden wie de punkwoede weer in zich voelt opborrelen, zit dit weekend gebeiteld.   

Maar niet zonder eerst wat in te moshen met Rehash. Deze jonge rakkers stonden hier al eerder op het podium, maar de staff in Djingel Djangel zet hier gewillig zijn schouders mee onder om wat meer buzz te creëren. Naar eigen zeggen voor fans van Idles, Fontaines D.C., Nirvana en – wat had u gedacht – old skool 80’s punk!!!

Alle verdere info:

djingeldjangel.be

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: