Cat Flap #47: Closing Party presents Year of No Light, Aluk Todolo & Sordide @ Magasin 4, Brussel (13.01.2023)

Het is ondertussen bekend: de Brusselse legendarische muziektempel Magasin 4 sluit (voorlopig althans) zijn deuren. Dat dit niet zonder een passende closing party gepaard mag gaan, spreekt voor zich. Het is te zeggen, een party die nog tot begin februari zal doorlopen. En hoe beter om de eerste paraskevidekatriafobie van dit jaar in te zetten dan met een pagan metal getint programma. De beschikbare priesters van dienst werden in Frankrijk gevonden: Year of No Light, Aluk Todolo & Sordide. Om het in de occulte woorden van Black Widow uit 1972 te stellen: “Come to the Sabbath”!!!

Year of No Light zag rond de millenniumwisseling zijn geboorte in Bordeaux , maar wilde meer zijn dan zomaar de zoveelste gitaarband. Wie zich hun beginperiode nog herinnert, kreeg via hun eerste worp NORD (2006) gelijk een ongezonde portie psychedelische shoegazing dark sludge naar de kop gesmeten. Het was pas een paar jaar later, toen in 2008 de zanger werd vervangen door een derde gitarist en tweede drummer, dat ze als instrumentaal sextet door het leven gingen. Op de albums AUSSERWELT (2010) en TOSCIN (2013) komen de significante invloeden van dark ambient, drone, doom, progressive & black metal helemaal tot uiting. Een hele boterham, maar dat vertaalt zich live dan ook effectief in een diepgaande black mass.

Aluk Todolo

Wie Aluk Todolo zou gemist hebben op het in de rubriek Svn’s Essential Nine #10 onder de lens gehouden Roadburn, krijgt hier zijn herkansing. Voor de nieuwkomers onder ons betekent Aluk Todolo ruwweg zoveel als prehistorische overtuigingen en stammende uit een bergachtig gebied in het zuiden van Sulawesi (Indonisië), refereert de naam naar een pre-christelijke animistische sekte. Aluk Todolo werd in 2004 opgericht in Grenoble (Frankrijk), maar wist met hun ritualistische black metal naam te maken tot ver buiten de landsgrenzen. Aangevuld met esoterische en alchemistische elementen zoals bijvoorbeeld het aan het Enochische alfabet ontleende symbool A. Een andere wederkerende factor was dat optredens in het begin enkel werden verlicht met één enkele – op het signaal van de gitaarversterker – aangesloten lamp. Dit wordt aangehaald omdat het verschijnen van OCCULT ROCK (2012) een nieuwe stijl markeerde. Hun zelfverklaarde Occulte rock is opgebouwd uit elementen van psychedelische kraut, noise, rock, black metal, maar bovenal is Aluk Todolo een aanhanger van Zeuhl. Magma fans weten genoeg, want in bezieler Christian Vander zijn zelf gecreëerde taal wijst zeuhl een kosmisch geheugen aan dat in relatie tot het universum, alle bestaande geluiden in de krochten van onze ziel zou onthouden. Dit geheugen schiet echter pas uit zijn startblokken om te interageren met het hele universum als men erin slaagt zich te distantiëren van alle dingen in de muziek. Op die manier belichaamt Zeuhl hemelse, spirituele, multi-directionele muziek en dat is wat Aluk Todolo probeert te bereiken. Wat weliswaar in contrast staat met m’n ontmoeting met de muzikanten van Aluk Todolo in de catering van het Antwerpse Bos (2016). Dit was er namelijk eentje voor in de boekjes. Zoals steeds worden de hospitality riders van muzikanten verzorgd door bezielde koks en kokkinnen, maar met een milieubewust, ecologische visie is het zo dat vleesgerechten in Het Bos worden vermeden. Het resultaat is een uitgebalanceerde vegetarische keuken, maar dat blijkt niet voor iedereen even gunstig uit te vallen. Misschien kwam dit zelfs over als een paranormaal verschijnsel, maar een scheldtirade van jewelste werd het kok-team hun deel. (Misschien dat meat-fascist nog wel het meest is blijven hangen.) Gelukkig konden deze Franse opstandjes hun frustratie kwijt in hun van ritualistische black metal naar atmosferische krautrock/blues getransformeerde black metal, want ook Magasin 4 deelt die vegetarische visie.

Sordide

Net als Aluk Todolo, sierde eveneens het Franse Sordide de affiche van het in de rubriek Svn’s Essential Nine #10 besproken Roadburn alwaar LES IDéES BLANCHES uit 2021 integraal werd gebracht. Toegegeven, het heeft misschien lang geduurd eer black metal muzikanten andere wegen namen dan diegene geplaveid door grondleggers als Venom of Darkthrone, maar Sordide is zo’n band die resoluut dat pad insloeg. Geen paniek, de beoogde rauwheid is nog steeds aanwezig, maar productioneel pakt dit Franse trio het helemaal anders aan. Of kent U veel bijwijlen melodieuze black metal met spaarzame toetsen van een bepaalde lichtheid?

Alle verdere info:

magasin4.be

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: