Cat Flap #46: Duyster presenteert … Ansatz der Maschine / Eerie Wanda @ Hnita Jazz Club, Heist-op-den-Berg (13.01.2023)

Naar aanleiding van hun passage tijdens het Leffingeleuren Festival 2022 werd in de rubriek Svn’s Essential Nine #24 eerder aangekondigd dat Duyster de synopsis is van een quasi twintig jaar durend audioverhaal, dat transformeerde in een genre. Na het radioprogramma, kwam er het gelijknamige bier of is er zelfs – hetzij van een gans ander slag – zelfs de film. Maar zoals we allemaal wel beseffen, zou het doodzonde zijn om een insteek die hele generaties luisteraars en muzikanten wist te inspireren, te laten verdwijnen en zodoende kan U elke maandagavond terecht op Radio 1. Daarnaast is er nog live aspect:

Enter…

Duyster presenteert

Eerie Wanda: Marina Tadic en Adam Harding

Er zijn reeds verschillende edities geweest, maar voor deze occasie wordt de Nederlands/Kroatische Marine Tadic uitgenodigd en dat is de vrouw achter Eerie Wanda. In Belgische première stelt de evenzo beeldend kunstenaar haar recent op Joyful Noise Recordings uitgebrachte INTERNAL RADIO (2022) voor. Live bijgestaan door Peter Johan Nijland, bevecht zij naar haar eigen zeggen op haar derde album via haar eigengemaakte pop haar innerlijke kwelgeesten. Hoewel de elf songs een etherische klank uitademen – een soort behekste, onaardse eigenzinnigheid als U wil – is er voelbaar meer ruimte voor explorerend experiment dat vaak uitmondt in een blootgelegde emotionele gevoeligheid.

Ansatz der Maschine: Seraphine Stragier (cello, harp), Sophia Ammann (zang), Jan Dhaene (drums, piano), Gianni Marzo (gitaar), Wouter Mattelin (lapsteel, zingende zaag), Sander Lambrecht (bas, elektronica), Mathijs Bertel (viool, Rhodes, elektronica, zang, visuals)

Vervolgens is het de beurt aan het onnavolgbare Ansatz der Maschine, de band rond Matthijs Bertel en Alexander Baert. Voor niet-ingewijden: inspiratie voor de bandnaam gevonden in een uitspraak van Karl Marx (1818-1883), die poneerde dat de mens dankzij de Industriële Revolutie slechts een verlengde zou zijn van de machine. Ondertussen vervoegde een vijftal Kortrijkzanen dit initieel eenmalig project, dat sinds het debuut THE POSTMAN IS A GIRL (2006) hoge ogen scoorde. Maar daar stopte het evenwel niet: na het album HEAT (2012) leende goed volk als David Boveé (Think Of One, Nine and ½), Colin H. Eeckhout (Amenra), Anton Walgraeve of Vinzwisten hun stem aan het unieke warmbloedige geluid van Ansatz Der Maschine. Helaas zal het anno 2023 wel stoppen, want Ansatz Der Maschine kondigt hun afscheidstournee aan. Nu hebben we dit wel vaker gehoord en is al talloze malen gebleken dat muzikaal bloed kruipt waar het niet kan gaan, maar laten we het spel even meespelen en aannemen dat dit waar zou zijn. Ergo, waar wacht U nog op?

Duyster: Ayco Duyster (presentatie) en Eppo Janssen (Dj)

Gepresenteerd door Ayco Duyster, schotelt Dj Eppo Janssen ons ter bestrijding van de eerste paraskevidekatriafobie van het nieuwe jaar, oude en nieuwe raspaardjes uit de Duyster-stal voor.

Alle verdere informatie:

hnitajazzclub.be

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: