Cat Flap #42: Nuits du Beau Tas presents Sub Rosa arcane #6 spécial feat. Phill Niblock @ Lac, Brussels (02.12)

‘No Harmony, No Melody, No Rhythm, No Bullshit

Niblock Two concerts

Phil Niblock (°1933) is naast een Amerikaanse componist, filmmaker evenzo directeur van Experimental Intermedia in New York (met zelfs een filiaal in Gent), dat is gewijd aan avant-gardemuziek. Aanvankelijk actief als filmmaker spitste Niblock zich op zijn abstracte en experimentele manier toe op jazzfenomenen in de film THE MAGIC SUN: SUN RA & HIS SOLAR ARKESTRA (1966).  

Daarop volgend kwam een serie films THE MOVEMENT OF PEOPLE WORKING, die hij tussen 1973 en 1985 opnam in desolate gebieden over de hele wereld. Denk maar aan het Arctisch gebied, Lesotho, Adirondacks, Peru, Puerto Rico, China, Hongarije etc), waarin lang voor pakweg regisseur Lars Von Trier (°1956) zijn Dogma 95 introduceerde, op een realistische manier – met lange shots in de toenmalige hoge definitie en hun rauwe juxtapositie van felgekleurde beelden – en zonder enige special effects de taferelen van de dagelijkse handenarbeid werden gecapteerd in zowel landelijke als maritieme gebieden, zonder expliciet antropologisch of sociologisch doel.   

Niblock heeft misschien geen muzikale opleiding meegekregen, maar zijn eerste composities dateren reeds van 1968. Uiteraard op een analoge manier werden zijn eerste composities uitgewerkt op een magneetband in 4, 8 of 16 sporen, waar hij de op traditionele manier gespeelde ruwe opnames van lange akkoorden, minutieus over elkaar heen legde. Dit in tegenstelling tot hoe hij zich eind jaren negentig bekeerde tot het Pro Tools universum, waarmee de dichtheid van zijn relatief recente composities, soms oplopen tot 40 sporen. Talloze concerten met onder meer Thomas Ankersmit volgden

Na de millenniumwissel heeft Niblock verschillende werken voor orkest geproduceerd zoals onder meer DISSEMINATE, THREE ORCHIDS & TOW FOR TOM (voor twee orkesten ineens) of zijn opdracht voor Ostrava Music Days 2007 voor koren en orkest met soli baytons (Thomas Buckner): 4 CHORDS +1.

Phil Niblock: The Full Thing, pieces, sound collage

Katherine Luberovsjaya: Live video

Alle verdere info:

https://fb.me/e/3LJ3EBCij

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: