Cat Flap #40: William Basinski + Jessica Moss @ Schouwburg, Leuven (22.11.2022)

Drone? Wat houdt dat nu eigenlijk in? Volgens de ene zijn dat bestuurbare mini-ufootjes die allerlei taken kunnen uitvoeren, maar voor de andere staat de drone voor één uitgestrechtte diepe toon. Waar bij de eerste groep deze vliegende schoteltjes nog maar relatief ingeburgerd beginnen te geraken, staat daartegenover de artistieke benadering reeds meer dan een halve eeuw garant als beproefde techniek voor muzikanten. Om maar iets te zeggen roken bijvoorbeeld The Beatles in hun psychedelische periode, van ver het potentieel van het drone-gebruik. Of zo werd The Velvet Underground – én wat John Cale met het schandaalnummer “Venus In Furs” allemaal uitstak – reeds onder de loep gehouden in de rubriek Re-Connecting The Dots Revisited #3.

Sterker nog: John Cale ontwikkelde samen met Liam Young in 2014 het zogenaamde LOOP>>60Hz: Transmissions from the Drone Orchestra, waarin beide soorten drones samenvloeiden als ‘s werelds allereerste drone-orchestra.

Hoewel zwaar beïnvloed door de minimalistische school van John Cage en Steve Reich, is William Basinski in ons tijdperk reeds meer dan vier decennia ongetwijfeld één van de onbetwistbare vaandeldragers van deze groep die de drone hebben opgehemeld als basis van hun composities. Vaak is het laag – en van reverb en feedback vergeven – van de gitaar het Leitmotiv, maar dat kan ook door trombone, geloopte humane vocals of – zoals bij Basinski – elektronische apparatuur en tapes zijn.   

Daarom even deze kleine flashback.  Zoals besproken in de rubriek Svn’s Essential Nine #27 organiseert Le Guess Who? wel vaker minifestivals binnenin zijn grotere kader. We schrijven 24 april 2014, meerbepaald het zogenaamde DRONE AT HOME a.k.a. het allereerste 24-drone fest binnenin het Utrechtse Le Guess Who? Festival. Op het 21ste uur van dit drone-etmaal, kroop William Basinski als rechtgeaarde avant-garde pionier op het podium om aan te kondigen dat hij als verrassing a dronepiece ging laten horen that no-one ever heard before. Doordat zowat elke bezoeker letterlijk struikelde over de in het rondslingerende benen, waren de geijkte veiligheidsvoorschriften van pakweg een vliegtuig net wel van toepassing in deze verduisterde – en daarmee letterlijke Doos van – Pandora. Au contraire spoorde Basinski het publiek aan to unbutton your seatbelts and get ready to float freely. Uiteraard kan een dergelijke primeur als aankondiging wel tellen, maar dat bleek maar een deeltje van de gehele totaalervaring te zijn. (Als kers op de taart sloot overigens überdronemeister Stephen O’Malley DRONE AT HOME af.) Het was zelfs zo dat ondanks pieken van 120 decibels en meer, bij aanvang van dit ongehoorde dronepiece, de airconditioning er met zijn roterende motorgeluid boven uitstak. Maar samen met de visuals die Basinki op 11 september kon capteren door zijn camera vanaf zijn dak op zijn appartement te richten op een helaas afgeblakerd Manhattan, werd het vierdelig THE DISINTEGRATION LOOPS (2002) tot zijn magnum opus getild.

Omdat hij sinds 2001 merkte dat het digitaliseren van tapes uiteenviel, begon hij dit verval vast te leggen door ultra traag te loopen. Die repetitieve, slow decay, in combinatie met mineurtoonladders, vormen de hoofdbrok op LAMENTATIONS (2020), die via deze aftakelende tapes zijn dystopische wereld illustreren.

Ondertussen is het vijf jaar geleden dat Basinski Leuven verblijdde met zijn vorige Artefact passage (2016). Naar aanleiding van zijn 28ste studioalbum, heet het STUK in samenwerking met 30CC, één van de meest invloedrijke pilaren in de elektronische avant-garde en ambient opnieuw welkom in ditmaal de Leuvense Schouwburg.

Jessica Moss is een violist en componist uit Canada. Haar muzikaal pad leverde sinds 2014 reeds vier langspelers op en opererende vanuit Montréal is het niet zo verwonderlijk dat ze reeds samenwerkte met onder andere Godspeed You! Black Emperor. Vanwege haar melodische post-klassieke muziek die ze creëert via haar versterkte en vervormde viool (en vocals), is het samenspel met Fugazi misschien iets minder voor de hand liggend. Niettemin vallen haar elektronische drones en postpunk-insteek samen met invloeden uit de Balkan, klezmer of zelfs Midden-Oosterse muziek. Een ruim palet aan muziekoutput om de dagelijkse mallemolen toch even te helpen vergeten.

Alle verdere info:

Stuk.be

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: