Cat Flap #39 Lunar presents Grid Ravage + Use Knife @ Kunstencentrum Nona, Mechelen (19.11)

Als rechtstreeks gevolg van de klimaatopwarming zijn we nog maar net in de herfst beland, maar dat neemt niet weg dat een nieuwe Lunar-night niet zou kunnen uitpakken met een heuse double bill. En laat het nieuwe werk van Grid Ravage en Use Knife hier de geknipte soundtrack voor zijn. Als er dan toch een bloedmaan kan verschijnen, laat het vannacht zijn.

Toen net voor zijn release Dropa Disc opperhoofd Koen Vandenhoudt me zijn nieuw projectje doorstuurde, overviel een mondvol GRRRRRRR me als bij een blikseminslag. Dit was namelijk Grid Ravage aka het nieuwe project van Yves De Mey, die de meeste van ons waarschijnlijk kennen als Eavesdropper.

In het dra te verschijnen interview dat eerder werd gehouden bij Yves thuis, legt hij uit op welke organische manier hij samen met cellist Gino Coomans en drummer Louis Evrard tot Grid Ravage is gekomen. Daarover later meer dus, want nu is het is het eerst tijd voor concerten. Sterker nog: dit is zowaar een thuismatch, want Yves is oorspronkelijk afkomstig uit hetMechelse. Al ben ik gezien het arme culturele leven in Mechelen, niet echt zeker of dat effectief wel zo’n voordeel is.

Vast staat echter dat toen Summer Bummer in 2019 aan Yves vroeg om een surprise optreden te verzorgen, hij tot ieders verbazing af kwam met een toen nog naamloos project met twee andere gerenommeerde (boven vermelde) muzikanten uit de rangen van Sheldon Fields en Ottla. Met deze onverwachte première kreeg het kind een naam en markeerde Grid Ravage gelijk zijn naam als a must see live experience voor overigens zowel de band zelfs, alsook het aanwezige publiek.   

De honger om een album uit te brengen begon al snel te knagen en zodoende kroop het drietal in de Trix Studio’s om hun gezamenlijke muzikale trip voor eeuwig vast te leggen. Een maand of twee geleden werd dit debuutalbum officieel voorgesteld in Trix en de meningen hierover lopen unaniem over in superlatieven. Zelfs de vakpers is formeel, want waar Grid Ravage zich op plaat nog enigszins inhoudt en zich eerder lijkt te nestelen in die microseconde voor de eigenlijke storm aanbreekt, gaat het trio live wel degelijk helemaal loos door gedresseerd die eigengemaakte laagjes elektronica, stuwende bassen en pompende beats op het publiek los te laten.  Laat U zich verleiden door een imaginaire wandeling in het nachtelijk decorum van de achterstraatjes in Mechelen; of laat U zich au contraire helemaal meeslepen in wat ongetwijfeld de Gouden zaal omtovert tot één ijlende koortsdroom vol elektro-akoestische beats, Arabic, dub, percussion, elektronica, post-punk. Aan U de keuze.

Use Knife – album release THE SHEDDING OF SKIN (2022)

Use Knife bestaat uit Stef Heeren, Kwinten Mordijck en Saif Al-Qaissy, waar dit trio Westerse undergroundmuziek laten samenvallen met de traditionele, maar rijke Arabische muziekcultuur. Voor alle duidelijkheid: niet het zoveelste doorslagje van een gemiddelde shoarma-beat, maar wel degelijk een band met een geheel eigen geluid. Wat niet wil zeggen dat je de buikdanseressen zo voor je neus ziet flitsen. Waarom dit nog niet veel eerder is gedaan blijft een raadsel, maar een nieuw aspect dat er eentje is om toe te juichen, is dat voor de release van dit kersvers debuutalbum verschillende kunst- en concertzalen hun schouders – waaronder ook Nona – plaatsen. Spring dus mee op het vliegende tapijt voor tenminste die ene nacht van 1000 +1 nacht, want Use Knife is de muzikale Yellow Submarine om vrijdenkende en soms hallucinerende visies op het hedendaagse globale leven te verkennen en uit te drukken.  

Alle verdere info:

https://www.nona.be/nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: