Cat Flap #36: Modulation presents Belgium première Modular 404 (quadrofonic modular set-up): Halfgeleider, SONICrider, Dudal, HHNOI + Rachel Palmer @ C.C. De Muze, Heusden-Zolder (05.11)

Het was allemaal eerder gepland, maar zoals we allemaal weten besliste mama natuur de afgelopen jaren heel anders over de zaken. Niettemin staat de eerste editie van Modulation (een organisatie van Modular 404 in samenwerking van CC Muze) op het punt met een zogenaamde quadrafonische opstelling een breed muzikaal klankenpalet modulair te vertalen. Vier modulaire artiesten ontmoeten elkaar in een dwarsdoorsnede van het geheel en daar zit zelfs een Geelse Kempenzoon bij. Dit kan gaan van ambient tapeloops, over industriële triphop, helemaal naar experimentele glitch. Zoals de naam al laat vermoeden draait het allemaal om modulaire synthesizers, maar op deze eerste Modulation wordt nog een stap verder gegaan. Muziekgeeks all over herinneren zich ongetwijfeld nog wel de Amsterdamse band Kong, die in de jaren negentig met hun quadrafonisch opgestelde boxen elke noemenswaardige concertzaal totaal murw achterlieten. Hoewel Kong in een nieuwe bezetting terug actief is, leek het sindsdien of quadrofonie wat onder de radar was verdwenen. Niets is minder waar en dat wordt dus bewezen door Modular 404 dat in primeur uitpakt met Modulation!

Halfgeleider (België)

Zoals aangekondigd in Cat Flap #32, laat mede-Geelenaar Maarten Voeten triphop modulair reïncarneren. Als Halfgeleider produceert hij gedetunede melodieën bestaande uit nostalgische samples van oude tapes en breakbeats. Zoals ervaren in het Brusselse Haekem is Halfgeleider zeer gelaagd, dus is het afwachten wat dit in quadrofonie gaat geven.

Dudal (België)

Dat Peter Dudal ook gek is van modulaire synths bewijst hij aan de hand van zijn lo-fi melodieën, die worden aangevuld door gestaag constructieve klanktexturen. Het resultaat ontaardt in elektro-akoestische composities.

SONICrider (Nederland)

Misschien herinneren sommige musicgeeks onder ons zich nog wel de Nederlandse elektro-punk band Blind, die in de jaren tachtig toch enige furore wist te maken? Dat was in ieder geval met diezelfde Jurgen Winkel in de rangen, die nu als SONICrider de grenzen tussen experimentiele ambient en dansbare elektronica modulair vertaalt.  

HHNOI (D) + Rachel Palmer (USA)

Met de audio-reactieve visuals van de Amerikaanse Rachel Palmer, laat Marco Petracca melodieuze downbeat in debat gaan met glitches. Het behoeft ondertussen hopelijk geen betoog meer dat dit uitsluitend modulair gebeurt.

Alle verdere info:

https://www.muze.be/2022-11-05.html

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: