Creative Inertia #9: ITV Pieter Coolen (Toxic Shock, Zyklome A) @ ‘his doorstep’, Berchem (gehouden op 15.05.2021)

Weliswaar ditmaal als een soort last minute call, maar in schril contrast met de in Svn’s Essential Nine #13 aangekondigde 25ste verjaardag van Graspop Metal Meeting, staat -samen met Crucified – dit weekend Antwerpse hardcore trots Toxic Shock andermaal zij aan zij met NY hardcore legende Sheer Terror in een uitverkocht Antwerp Music City. (Trouwens extra pluim voor Arno van Putten voor de knappe affiche.)

Laat het duidelijk zijn dat dit een intens feestje was dat vermoedelijk – met beide voeten letterlijk op de grond – nauwer aan het hart ligt dan megaoptredens kaliber eerder vernoemde festivals als Graspop, Antwerp Metal Meeting of Ieperfest. Of wat te zeggen van het ondertussen drie maal verplaatste Sonic Blast Festival in Portugal, dat uit het niets met één enkele affiche mijn jeugdige voorliefde voor schedels geheel wist te rechtvaardigen.  

Misschien wel net dankzij de beperkingen ten gevolge van Corona kan mogelijk een soort jeugdroom uitkomen, maar gitarist Pieter ‘Bandana’ Coolen heeft sowieso iets met deze goed in ’t Stadt verscholen mini-muziektempel, die al sinds 1994 maximaal concerten organiseert. Dat blijkt uit een bezield gesprek dat zelfs ten tijde van de eerste versoepelingen, veiligheidshalve op de stoep voor zijn woning werd gehouden, alvorens stilaan naar de overkant van de straat te verschuiven.

Interview Pieter Coolen

 

Svn’s Unsane Vortex: Hallo Pieter, fijn dat je wat tijd kon vrijmaken, of is die er nu in overvloed?

Pieter Coolen: Het zijn al wel eens drukkere tijden geweest, want de beperkingen gingen zover dat er op een gegeven moment zelfs niet meer mocht worden gerepeteerd. Laat staan dat heel wat geplande optredens in het water zijn gevallen.

SUV: Heeft de lockdown jullie in het straatje van artistieke armoede geduwd?

PC: Ik ben nu wel weer flink aan het spelen, maar ik moet toch toegeven dat het een zware tijd is geweest. We konden of mochten niet repeteren, er waren geen shows en misschien wordt dit wat onderschat, maar drie kleine pagadders constant thuis is ook niet van de poes.

SUV: Ik zag onlangs archiefbeelden met The Kids, waar Marc Didden aan Ludo Mariman vraagt of al dat ge-pogo en gerochel in het publiek etc niet wat agressief is. Waarop de toen nog, jawel, behaarde Ludo antwoordde dat: “Het publiek naar onze shows komt kijken om iets te voelen. Eigenlijk zelfs deel uit te maken van het concert en als ze dat niet willen, kunnen ze beter thuis blijven”.

PC: Voilà, helemaal juist. Tijdens de versoepelingen hebben we wel wat optredens gespeeld, maar dat was dan voor verplicht zittend publiek. Mensen mochten niet opstaan, laat staan dansen; zelfs nog niets gaan halen om te drinken. Het kan zijn dat dit voor meer rustige of luistermuziek wel werkt, maar voor ons was die setting duidelijk niet gemaakt. Zoals Ludo zegt: wij hebben interactie van het publiek nodig; elkaars zweet proeven; right in your face stuff!     

SUV: Helaas ben je niet de enige in dit schuitje, maar creatief als jullie zijn: misschien is dit de ideale periode om voor jullie fans nieuwe Toxic Shock kousen te breien die al zolang zijn uitverkocht?  

PC: (Lacht) dat ging inderdaad heel vlot, maar hoewel het afwachten blijft hoe dingen lopen, hangen er gelukkig wel een aantal mooie vooruitzichten in de lucht. Maar het is goed dat ik met die dingen bezig kon zijn.  

SUV: Care to elaborate?

PC: Aangezien jij nu één van de laatste exemplaren van deze versie van onze split 10” met Reproach in handen hebt, is deze officieel sold out. Maar omdat de vraag groot is, hebben we een aangepaste tweede persing gepland, maar helaas zonder dat fancy spiegelpapier. Maar er staat nog een ander project in de steigers, dat stilaan vorm begint te krijgen en dat heeft te maken met niemand minder dan Jerry A.


SUV: Voor de niet-ingewijden onder ons is Jerry A. een zanger; en wat voor één?! Voor al die haantjes-de-voorste die lid zijn van de beruchte Sub Pop Singles Club, is de hopeloos out of print zijnde 25ste aflevering uit 1990 waarschijnlijk geen vreemde eend in de bijt. “WE GOT THE BEAT” van The Go-Gos werd hier namelijk gecoverd door niemand minder dan hardcore legende Poison Idea. (Sterker nog: de B-side van deze 7”, “Taken by Surprise”, werd op zijn beurt zelfs geheel bij verrassing gecoverd door Metallica. Ergo is het safe om te stellen dat bij iedere zichzelf respecterende musicgeek, Poison Idea in de bovenste mag liggen.) Samen met enkele muzikale broeders heb ik Poison Idea in verschillende gedaantes meegekregen; overigens net zoals met of zonder PA (remember Jh Zenith, Dendermonde 2012), maar zowel mét, als zonder TomPig ChampionRoberts (RIP 2006). Het staat echter vast dat Poison Idea er telkens opnieuw in slaagt een meestal door Jägermeister aangespoorde, onstuitbare wervelwind te ontketenen.    

PC: Poison Idea is gewoon de max! Ik vind dat mega-mega goed en we hebben ook al eens met hun gespeeld in 2016, dacht ik. En daarmee had ik een wild idee om Jerry A. een aantal nummers op te sturen, die wij hier tijdens coronatijden hebben opgenomen, maar met de vraag of hij het eventueel zag zitten om deze in te zingen.

SUV: In Amerika waren ze wel sneller gevaccineerd dan in Europa, dus kan ik me voorstellen dat ze ginder eerder dingen op de rails kregen. Met andere woorden: wat was de reactie?

PC: Ik had inderdaad geen idee wat te verwachten. Heeft Jerry hier inderdaad tijd en goesting voor, of vindt hij de muziek überhaupt goed genoeg om zijn stem aan te verlenen?

SUV: Is dat een verborgen talent: op een meesterlijke wijze curiositeit ontlokken?  

PC: (Lacht) Ook voor ons was het toch een hele bevalling, maar voor alle duidelijkheid: jawel, Jerry vond het goed, wat hier toch als een dik compliment wordt onthaald.  

SUV: Het zal wel zijn, super toch?

PC: Jawel, maar dan begint het pas natuurlijk. Als ik effe terugblik, zijn wij in oktober beginnen opnemen. Een maand later heb ik Jerry A. dan gecontacteerd, maar heeft het tot vorige week geduurd (lees: een dik half jaar later) dat hij één nummer heeft ingezongen voor de komende Antwerp Music City compilatie. Hoe graag ik dit ook had gehad, bleef dit maar duren. Daarmee had ik vanwege die lange responsetijd toch al tegen de initiatiefnemers BEAR gezegd dat ze niet oneindig op ons hoefden te wachten, maar het is uiteindelijk toch gelukt. (Noot van de redactie: zoals besproken in de rubriek Urban Unrest #1 blijft sinds mijn research voor het evenzo tijdens corona tot stand gekomen filmboek EVIL SEEDS – THE ULTIMATE GUIDE TO VILLANIOUS CHILDREN, mijn aangezwengelde hexakosioihexekontahexafobie maar op alle mogelijke manieren gestimuleerd worden. Nochtans bedoeld als hart onder de riem omdat bezieler Pi reeds sinds 1994 spagaat gaat voor zowel beginnende bands die er kunnen repeteren, alsook internationale bands op tour, werd deze compilatie met daarop dus ook Toxic Shock featuring Jerry A als guest, ter ere van deze mini-undergroundtempel – U raadt het nooit! – ondertussen uitgebracht op een gelimiteerde oplage van 666 exemplaren.  

SUV: Nu we toch in de diabolische sfeer zitten, zeker met deze video die door Jordi ‘DUYSTER’ Ostir werd geregisseeerd, wil ik misschien nog even als advocaat van de duivel polsen hoe de situatie momenteel in Portland, Oregon eigenlijk is. (Lees: vorig jaar dus voor de snelle verstaanders onder ons.) Het is niet onmiddellijk het beeld dat je krijgt van plaatsen als het nabijgelegen Happy Valley of bedroom community of Boring, maar tenslotte situeert Portland zich tussen Seattle en Salem waar respectievelijk de grunge en al zijn grillen tot bloei kwam en anderzijds de wereldberuchte heksenprocessen rond 1693 een product van massahysterie waren. Kon Poison Idea eigenlijk wel zo vrij bewegen als wordt aangenomen?

PC: Hun vaccinaties hebben zij inderdaad al eerder dan wij gehad, en zij mochten ook in de studio. Zoals gezegd is dat hier een tijdje anders geweest.  

SUV: Maar voor een verdere aanvulling blijft het nog afwachten?

PC: We blijven hopen natuurlijk, maar in tussentijd is er wel een nieuwe tape op komst met alvast drie nummers. Indien ze ooit ingezongen terugkeren zou ik die vijf nummers liefst op een EP zien verschijnen, maar dan moeten we nog bekijken hoe dit best aan te pakken. Ik heb nu tenminste toch al één nummer met zang, zodat ik toch al eens kan rondmailen, want ik had al eens gepolst of het de bedoeling is of wij dat hier uitbrengen. Maar Jerry had al eens laten vallen dat hij het misschien zelf wel wil uitbrengen.

SUV: Ah, dat klinkt veelbelovend. Heeft hij over de grote plas dan een eigen label?

PC: Ja, Jerry brengt in samenwerking met TKO Records alles uit op American Leather Records, waar trouwens ook alles van Poison Idea opnieuw wordt uitgebracht. Albums volledig remixed en geremastered op super coole dubbel LP’s, the works! Dat zien we hier volledig zitten natuurlijk.

SUV: Iets om naar uit te kijken, want ook mijn eigen LP’s beginnen letterlijk te kraken. (Ondertussen zijn er al één EP en twee albums heruitgebracht en more to come.) Maar hoe werkt dat dan praktisch om dit tot stand te brengen?

PC: Een hele rompslomp, want tenzij iemand zo gek is om hem in te vliegen, zit repeteren er natuurlijk niet in; laat staan samen optreden. Niettemin ben ik heel blij dit initiatief genomen te hebben met hopelijk nog een tastbaar resultaat dat mag volgen.  

SUV: Je speelt ook gitaar bij de legendarische hardcore band Zyklome A. Eerlijk is eerlijk, ik verscheen pas ten tonele ten tijde van het latere Ear Damage en heb dus ze helaas nooit gezien in hun glorieperiode. Je kan je wel voorstellen hoe blij deze vrijbuiter was toen het Leuvense Depot in het kader van Celebrating 40 Years of Punk, Breaking Barriers het eerste concert van Zyklome A in 31 jaar aankondigde. Ik weet trouwens ook nog maar relatief recent dat hij de broer was van Showbizz Bart, maar is met het heengaan van zanger-bassist Marc (1964 – 2018), ook Zyklome A overleden?    

PC: Nu lijkt het wel of alles bij ons een rompslomp is, maar ik ben inderdaad al wel een jaar of twee bezig met alle nummers te verzamelen voor het album dat Dennis Tyfus zou uitbrengen. Maar daar begint het weer. Zo stonden de masters nog op band, dus die moesten eerst gedigitaliseerd worden.

SUV: Sta jij daar al bij op?

PC: Op dat liveconcert tijdens Breaking Barriers wel. Daar hebben we 14 nummers van die ik heb laten mixen en die klinken echt wel goed. Maar ik denk niet dat die allemaal gebruikt zullen worden.  En dat was zeker een goede show, waar ik zeker nog iets mee zou willen doen. Maar dat is aan Bie (Robin Puttemans) om te beslissen, maar zolang die zijn zegen geeft gaan we ervoor. Eigenlijk was de show in Het Bos erna nog beter, maar daar hebben we helaas geen opnames van.

SUV: Het blijft uiteraard een spijtig gegeven, maar we kunnen niet inschatten hoe hard Marc aan het afzien was.

PC: Jazeker, Marc had pijn, echt pijn. Het is nu al bijna drie jaar dat Marcus zichzelf uit zijn lijden heeft verlost, maar ik weet dat hij graag had gehad dat deze live in Leuven nog zou uitkomen. Laten we hopen van niet, maar als Bie ook komt te gaan om één of andere reden, dan schiet er tenslotte niemand origineel over.

SUV: Wel, zoals je al eerder zei: nu hebben we iets om naar uit te kijken. Alvast hartelijk dank voor dit fijn gesprek en hopelijk snel op een ander podium ergens.  

PC: Heel graag gedaan.

Alle info & Merch:

toxicshock.bandcamp.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: