Cat Flap #31: Tim Mariën en Tiptoe Company presents album-release A BASEMENT SUITE @ Hnita Jazz Club, Heist-op-den-Berg (19.10)

Tim Mariën (dirigent)

Fabian Coomans (baspiano, klavecimbel), Jona Kesteleyn (twaalfsnarige gitaar, mandoline), Pieter Lenaerts (contrabas), Jasmijn Lootens (cello), Akiko Okawa (strohviool, viool), Sara Picavet (microtonale piano), Jutta Troch (harp)

Vermoedelijk niet gespeend van enige dorpstrots presenteert de heropende Hnita Jazz Club het debuut album A BASEMENT SUITE (2022), waarop Heistse componist en dirigent Tim Mariën zijn werken bundelt die hij sinds 2001 heeft gecomponeerd en die in collaboratie met Tiptoe Company, Champd’Action, Ictus en Ensemble Temporum werden uitgevoerd. Naast het mogelijk bevreemdende klankenpalet, wordt van harte aangeraden de coverart van het album aandachtig te bestuderen. Zoals U al kon leren in de rubrieken Creative Inertia #3 of La Mirada Fuerte #12, is ook kunstenaar Tom Liekens oorspronkelijk van Heist-op-den-Berg en zodoende stond het haast in de snaren van de vleugelpiano van de Hnita-hoeve gegrift dat hier een samensmelting zou plaatsvinden, en effectief: zo geschiedde!

Het is misschien een publiek geheim dat modulaire systemen opnieuw gestaag winnen aan terrein en daar is A BASEMENT SUITE al gelijk een exponent van. In zijn persoonlijke Wünderkamer (her)stemt of reconstrueert Tim zijn instrumenten op zodanige dwarse manier, dat an sich vertrouwde klanken een compleet ander spectrum uitademen. In dit geval praten we over een mandoline, drie strijkers, een volledig nieuw leven ingeblazen klavercimbel, een weliswaar fretloze twaalfsnarige gitaar, een per snaar herstemde harp, of twee met stof vergulde piano’s waarvan eentje zodanig bleek ontstemd te zijn dat het leek of de klokken van Rome zich al in Heist-op-den-Berg hadden genesteld. Gefascineerd door deze tussentonen wordt de luisteraar uitgedaagd om als het ware anders te leren luisteren door middel van microtonale toonladders of onorthodoxe timbres te inhaleren en dat is uiteraard niet zomaar op maat gegoten voor elke willekeurige oorschelp.

Niettegenstaande de complexiteit van zijn composities, mocht Tim aan de lijve ondervinden hoe aandoenlijk simpel dingen soms kunnen verlopen. Naar eigen zeggen had hij op zijn zestiende een oude akoestische gitaar verbouwd tot een zestien-snarig-kluwen, waarop één van zijn composities tot stand kwam. Als jonge snaak uit Heist-op-den-Berg organiseerde Tim zijn eerste optreden zelf in de Hnita-Hoeve en daar werd zijn zogenaamde “Melissa” opgemerkt door een aanwezige gitarist. Volledig onder de indruk van dit werk, werd dit overgebracht naar Tom Pauwels (°1974), zijnde zowel gitarist als aristiek leider van het gerenommeerde Ictus Ensemble.

Voldoende getriggerd werd “Melissa”doorheen de tijd op verschillende manieren door Ictus ten berde gebracht, maar werd ook aan Tim gevraagd om zijn interpretatie van enkele werken van de legendarische Amerikaanse componist Harry Partch (1901 – 1974) te geven. Dit is uiteraard niet toevallig want Tim zijn eindwerk aan de KU Leuven was een scriptie over deze unieke niet-van-deze-planeet–instrumentenbouwer. Sterker nog: Tim wijdde 21 jaar geleden reeds een hommage aan Partch, die dan 100 jaar zou geworden zijn. Harry Partch is onder meer de uitvinder van 43-delige toonschaal, die het mogelijk maakt om loepzuiver te spelen.

Rond deze periode in 2010 schreef Tim onder meer “Toeënwâs” dat door Ictus in de Dada Studio’s in Schaarbeek werd opgenomen.

In 2011 werd Tiptoe Company opgericht met de bedoeling om een beperkte groep muzikanten samen te brengen, die allen relatief delicate instrumenten bespelen. Denk aan gitaar, contrabas, recorder, cello of zelfs harp, wat op het eerste gezicht misschien maar wat gewoontjes lijkt, maar met de bedoeling om nieuwe muziek te creëren in het hedendaagse veld – dat ook ankers heeft in de wereld van improv en haast pre-historische muziekpraktijken – een volledig nieuwe rol krijgt toebedeeld. Vluchtend van het reguliere concertformaat, gaat Tiptoe Company reeds van in het begin nieuwe uitdagingen aan met componisten als de Amerikaanse Patricia Alessandrini, de Italiaanse Maurizio Pisati of natuurlijk Tim Mariën uit Heist-op-den-Berg. Deze samensmeltingen uiten zich zowel op binnenlandse innovatieve evenementen als dus Hnita Jazz Club, Transit, What’s Next, De Bijloke, Ear to the Ground, De Singel, MAfestival, Miryzaal, Alba Nova, alsook buitenlandse festivals als het Nederlandse November Music, PactaSoundZone in Milaan, het Weense Wien Modern of Ryogoku Monten Hall in Tokyo, Japan.

Naast de albumvoorstelling van A BASEMENT SUITE, wordt ook nog een selectie van enkele werken uit het oeuvre van Tiptoe Company geserveerd . Mogelijk was U in het najaar al van plan naar Wien Modern in Wenen af te zakken, waar het ensemble de affiche siert, maar waarom zou U zover reizen als dit toch wel unicum ook in het programma past van de vernieuwde Hnita Jazz Club?

Alle verdere info:

Hnitajazzclub.be

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: