Saorstát #12: Nuit Sonores & European Lab opening night presents Jeff Mills TOMORROW COMES THE HARVEST feat Jean-Phi Dary & Esinam @ Bozar, Brussels (12 – 16 okt)

Voor de vijfde maal gaat Nuits Sonores & European Lab terug van start. Het Brusselse festival dat vijf dagen aan een stuk de diversiteit van elektronische culturen en andere opkomende muziek belicht door middel van concerten, debatten, perfomances te houden tussen vier culturele muren en iconische locaties. Het hart van het festival ligt in Bozar waar de feestelijke opening plaatsvindt met Jeff Mills presents TOMORROW COMES THE HARVEST feat Jean-Phi Dary, Prabhu Edouard & Esinam

Ten gevolge van een buikslagaderaneurysma vond Magere Hein het op 30/04/2020 opportuun om aan te kloppen bij de bijna 80-jarige Nigeriaanse drummer Tony Allen. West-Afrika staat in de muziekannalen niet voor niets geboekstaafd als de bakermat van de muziek en is de muzikale erfenis die de godfather of Afrobeat naliet eveneens van onschatbare waarde.

Die subtiele en tegelijkertijd uitgesproken standvastige drumbeat der Nigeriaanse protest funk manifesteerde zich tijdens de jaren 1960 bij dat ander Nigeriaans fenomeen: Fela Kuti, die ooit zei dat er geen Afrobeat zou bestaan zonder Tony Allen.

Zonder twijfel zal deze complexe fusie van traditionele West-Afrikaanse ritmes en Amerikaanse funk, jazz en psychedelische rockelementen wereldwijd nog generaties lang muzikanten over de gehele planeet beïnvloeden, maar wat als de grootmeester iedereen een stap voor was en zelf een alliantie zou aangaan met een op papier onverenigbaar genre.

Onmogelijk hoor ik U denken? Faust heeft zijn ziel voor minder verkocht. Die duivel werd gevonden in een andere absolute pionier in zijn genre, namelijk Jeff Mills, die als één van de drie zuilen van Underground Resistance eind jaren 1980 het toen al zo goed als failliete Motor City Detroit terug op de kaart wist te zetten. Voeg daar nog Jean-Philippe Dary aan toe die zijn keyboard tot het uiterste laat kraken en de botsing tussen USA & Africa kan beginnen. Techno meets jazz & Afrobeat, twee ritmische vormen die zo ver uiteen liggen en tegelijkertijd helemaal complementair blijken te zijn. Maar wie dacht te krijgen wat hij verwachtte was eraan voor de moeite.

De première ter aanleiding van 30 jaar Rex Club (Parijs, 2018) verstomde letterlijk elke genodigde. De rechttoe rechtaan Detroit techno van weleer was ver zoek, want The Wizard’s electronics in battle met de instrumentals van Tony & Jean-Phi deden de grenzen tussen analoog en digitaal geheel vervagen. Deze levende legendes sluisden het publiek naar een nietsontziende staat van onwennigheid, maar op een manier die zodanig intoxicerend werkte dat er geen ontsnappen mogelijk was.

In navolging van het Rewire Festival in Den Haag wisten volhardende bezoekers van het Brusselse Listen! Festival, alsook de overigens schaars gevulde Castello tent op Pukkelpop van het eerste moment dat dit een Sun Ra-waardige trip zou worden. Dit was Underground Resistance Jazz voor een eeuw die er nog niet klaar voor was. Dat vond ook onze gangbare pers die het liever over pakweg puber-wonder Billy Ellish had. Opmerkelijk, want als we nu eens over hoogtepunten praten waarvan zelfs een John Zorn zou gesmuld hebben, werd hier jackpot gescoord! Pure Cosmic Afro-Futurist Magic Space Jazz

ESINAM (Bel)

Zoals we in Svn’s Essential Nine #2 al konden vernemen: als we al eens mogen praten van een vreemde eend in de bijt, dan maakt de gewezen one-woman-band Esinam zeker aanspraak op deze titel. In het eerste deel van deze avond presenteert Esinam Dogbatse, alias Esinam SHAPES IN TWILIGHTS OF INFINITY, haar debuut dat een duik neemt in een dromerig muzikaal universum waar futuristische fluitklanken, gevoelige melodieën en intense ritmes elkaar kruisen. Door een balans te vinden tussen akoestisch en elektronisch, tussen het futuristische en het voorouderlijke, levert Esinam niets minder dan een diep lappendeken vol muzikale verbindingen, waar we house-, triphop- en hiphop-invloeden kunnen raden.hop vermengd met een meer traditioneel vocabulaire, getint met blues en psychedelische muziek.

Niet alleen doet deze verschijning het vermoeden rijzen dat ze model heeft gelopen op één of ander excentriek Jean-Paul Gaultier defilé, maar doordat de Brusselse multi-instrumentaliste er daar bovenop niet vies van is om allerhande elektronische apparatuur te gebruiken ter ondersteuning van zowel traditionele als moderne instrumenten, mag deze wat ons betreft zo toetreden tot de zogenaamde Jizz-wailers. (U weet wel, die zwoele, upbeat, opzwepende, contemporary space-jazz waar Jabba The Hutt zo tuk op is.) 

Zoals eerder al op Gent Jazz en deze zomer nog op Jazz Middelheim werd bewezen, blijft haar hoofdinstrumentarium evenwel gevormd uit Afrikaans getinte zanglijnen, dwarsfluit en percussie, maar dan aangemeten in een futuristisch jasje dat zowel verwondert als weet te triggeren. Esinam kleurt haar niet-toeristische wandelwegen met vers gecreëerde toetsen eigenzinnigheid en dankzij die tegendraadsheid overstijgt deze muziek zowel muzikale, culturele maar vooral ook geografische grenzen. Afrika in 2222… Bring it on

Binker and Moses (Uk) @ Bozar (13.10)


Het Londense saxofoon- en drumduo Binker Golding en Moses Boyd vinden hun inspiratie in de muziek om hen heen: hiphop, elektro, Caribische ritmes, impro, en natuurlijk de jazztraditie. Wat begon als een experimentele jamsessie, groeide uit tot maar liefst 2 studioalbums, 2 livealbums, verschillende awards, veelgeprezen liveshow, maar vooral de onstilbare dorst om hun muzikale grenzen te blijven verleggen. FEEDING THE MACHINE (Gearbox Records, 2022), hun langverwachte 3e studioalbum, doorkruist ambient, minimalisme en experimentele elektronische gebieden. Tegelijkertijd is het een knipoog naar de wortels van het duo in riff-zware free jazz. 

Toen de kans zich voordeed om Feeding The Machine op te nemen, was dat nogal last-minute. We hadden geen materiaal gepland, alleen een concept. We maakten een grote sprong in het duister en zijn met lege handen de studio ingegaan. Het enige concept dat ik had was het idee om onze improvisatie door deze verschillende machines / configuraties in de studio te voeden. We hebben onze oude vriend en medewerker Max Luthert op tape-loops en modulaire synths ingezet om dit te bereiken.“, dixit Mozes Boyd.

Nils Frahm @ Bozar (14.10)

Het perfecte huwelijk tussen electro en klassiek? De in Berlijn gevestigde keyboardplayer, componist en producer Nils Frahm weet de twee op geniale wijze met elkaar te versmelten. Het afgelopen decennium kwam hij in een stroomversnelling en is ook België hem niet onbekend: van een minder bekende muzikant die contemplatieve pianostukken uitbracht tot een geprezen virtuoos die uitverkochte show gaf in ’s werelds grootste concertgebouwen.

Frahms composities vloeien over van gevoel, van het stil gefluister van kleine toetsen tot de stijgende climaxen van piano, orgel en synthesizer. Tegenwoordig wordt hij vaak in één adem genoemd met neo-klassieke boegbeelden als Max Richter en Jóhann Jóhannsson. Je kan je in Bozar aan Frahms gloednieuwe muziek verwachten, ergens tussen experimenteel, ambient en electronica.

Marina Herlop (Spanje) @ Zaal M, Bozar (15.10)

De Catalaanse componiste Marina Herlop heeft haar opleiding als klassiek pianiste weten te overstijgen om een heel eigen persoonlijke, heerlijk polyfone muziek te creëren, waarin goed gekozen ritmische cellen zich vervlechten met beklijvende melodieën.

Haar album PRIPYAT (2022) is een verzorgd en indringend juweeltje van creativiteit waarin haar meest uiteenlopende invloeden samenkomen, zoals de technieken uit de Karnatische muziek van Zuid-India die ze hanteert in het bezwerende Miu.

Voor fans van haar vorige albums NANOOK (2016) en BABASHA (2018) zal haar mix van melancholische pianoklanken en elegante vocale lijnen aanvoelen als thuiskomen. Elektronische percussie, elektrische baslijnen en een massa sublieme productie-effecten dragen bij aan het intense karakter van deze louterende muziek.

Club Nightlife @ C12 (14 & 15.10)

C12 wordt beschouwd als een van de grote clubs op het Europese toneel. Het ligt in het hart van Brussel, in de diepte van de Galerie Horta, naast de Grote Markt en het Centraal Station. C12, en daarnaast het intieme C11, is een plaats waar vrijheid, diversiteit, creativiteit en alternatieve cultuur beschermd worden tegen de beperkende en normatieve buitenwereld. Het is een plaats waar de passie voor kunst en muziek in al zijn vormen alle identiteiten verenigt. Voor het 4e opeenvolgende jaar neemt Nuits sonores de twee ruimtes van de club over voor twee nachten met de meest vernieuwende Brusselse en internationale artiesten. 

C12 (14.10 / 23h – 06h)

CATALINA (23h—01:30)

Geboren in Roemenië, opgegroeid in Brussel en nu woonachtig in Londen, heeft Catalina’s nieuwsgierigheid nooit haar intensiteit verloren. De dj mixt muziekgenres, en haar sets weerspiegelen de verschillende culturele invloeden die ze heeft meegekregen. Aan de andere kant van het Kanaal stond ze al achter de draaitafels van XOYO of Printworks, terwijl ze onlangs nog te zien was op Horst of Listen Festival in België.

JOY ORBISON (01:30—03h)

Als we ons slechts één voorloper zouden moeten herinneren binnen de post-dubstep scene die al enkele jaren in Londen en het Verenigd Koninkrijk woedt, dan zou dat Joy Orbison moeten zijn. Als virtuoze dj sinds zijn 13e heeft Peter O’Grady in de jaren 2000 de hele Britse elektronische cultuur geabsorbeerd, van UK garage tot jungle via grime en dubstep, om die uiteindelijk te verteren in een nieuw genre.

Na meer dan een decennium lang single na single te hebben uitgebracht, verscheen in 2021 zijn allereerste (ja, dat klopt) album “still slipping vol.1” dat een volledige cirkel maakte tussen bass, house en garage, een intieme output en een nieuwe stap in de carrière van iemand die al een van de meest invloedrijke producers was in de Britse elektronische scene.

LUX18 b2b DE GANDI (03h—06h)

Van Parijs naar Brussel, twee opwaartse trajecten en een formidabel recept: nee, niet dat van La Teknoz (hoewel…), maar een toverdrankje op basis van basmuziek, experimenteel, gedeconstrueerde club en trap dat de vorm aannam van een split EP die in april werd uitgebracht door High Digital. Snel een navulling nodig? Wij ook.

SAMAR (23:00—02:30)

Samar groeide op in Tunesië en woont nu in Brussel. Doorheen haar mixen drukt ze haar transnationale hybride identiteit uit terwijl ze experimenteert met gedeconstrueerde beats en atypische tonen. Wees klaar voor haar set op C12: Samar zal je zeker meenemen op een elektronische transcendentale reis.

KATATONIC SILENTIO LIVE (02:30—03:30)

Mariachiara Troianiello, de Milanese kunstenares achter de naam Katatonic Silentio, werkt op het kruispunt van elektronische muziek, live kunst en geluidsstudies. Als live performer en onafhankelijk onderzoeker probeert ze bruggen te slaan tussen verschillende sferen en benaderingen van geluidsproductie. Haar debuut LP, Prisoner Of The Self, werd in 2020 uitgebracht op Bristol NormCore, snel gevolgd door de Tabula Rasa EP het jaar daarop op Ilian Tape. Beiden spelen met hoge intensiteit, zware atmosferen en een constante onvoorspelbaarheid: stormen naderen.

Authentically Plastic (03:30—06h)

De Oegandese queer performer, DJ en producer Authentically Plastic breekt met zowel donkere als speelse muziekcodes, terwijl hij een zeer divers muzikaal palet beheerst zoals Kwaito, Gqom, acid en techno, om nog maar te zwijgen van de elektronische ritmes van Noord-Oeganda.

Na haar begintijd als dj op geheime queer raves, draait ze in 2019 voor het eerst op het beroemde Nyege Nyege festival. Authentically Plastic zit achter ANTI-MASS, een tweemaandelijkse clubavond in Kampala die voorrang geeft aan vrouwelijke en queer artiesten en die, zoals de naam al doet vermoeden, weigert om in het gareel te lopen. ANTIMASS trekt een divers en toegewijd publiek, en wil een stuwende ruimte zijn voor sonische en culturele experimenten.

Reset (14.10 / 23h – 2h30)

Nuits sonores & European Lab Brussels werken samen met Belgische collectieven, podia en culturele actoren om een reeks cartes blanches te presenteren: verwacht diverse programma’s rond audioconferenties, lezingen, performances en dj-sets – allemaal gehost in Reset. Meakusma x Matomah werken al lang samen en staan bekend om hun eindeloze steun aan spannende, experimentele, avontuurlijke en unieke muziekscènes. Hun samenwerking biedt u cutting edge concerten en clubnacht.

Wojciech Rusin (20h—21:00)

Wojciech Rusin is een in Polen geboren audiovisuele kunstenaar die in Londen woont. Hij laat zich inspireren door alchemistische en gnostische teksten, koormuziek uit de vroege renaissance en Oost-Europese mythologieën. Hij bracht THE FUNNEL LP uit op Akashic Records in april 2019, en SYPHON op AD 93 in februari 2022. Hij ontwerpt en maakt 3D-geprinte rietinstrumenten, waarbij hij oude ontwerpen bewerkt met hedendaagse 3D-modelleringstechnologieën. Zijn muziek is te horen geweest op BBC Four en hij heeft gewerkt voor The National Theatre, The Southbank Centre en National Theatre Wales.

Carmen Villain (21:15—22:15) 

De Noors-Mexicaanse artieste en producer Carmen Villain maakt sfeervolle muziek die bestaat uit tapijten van veldopnames, akoestische instrumenten zoals fluit, klarinet, piano en elektronica, met als hoogtepunt haar eigen kenmerkende geluid waarin elementen van de vierde wereld, dub en ambient worden gecombineerd.

Door een experimentele aanpak van productie en compositie creëert Villain een abstracte soundscape rijk aan details, doordrongen van prachtige harmonieën en melodieën. Door een aantal releases voor labels als Smalltown Supersound, Geographic North en Longform Editions heeft ze zich gevestigd als een onderscheidende naam in haar muziekscene en bij de critici.

Dj Residue (22:30—23:30) 

The Maghreban (23:30—00:30)

Sinds hij het project in 2013 startte, heeft de Britse DJ en producer The Maghreban een niche gecreëerd voor slimme, krachtige dansmuziek, gevoed door schalkse samples en geïnspireerd door zijn achtergrond in hiphop en jungle. Hij heeft onder verschillende namen muziek uitgebracht op Eglo, Black Acre, Versatile, R&S en zijn eigen Zoot Records. Zijn 12″ releases zijn rechtstreeks gericht op de dansvloer en halen inspiratie uit UK Rave, Acid House, Afrikaanse muziek en Disco. Op zijn meest recente LP  CONNECTION combineert hij muzikale strengen van zijn Arabische afkomst met jazz en techno tot iets unieks en samenhangends.

Hij is een fervent platenverzamelaar engraver en zijn vermogen om al deze invloeden te verwerken in zijn brede selectie duwt de dansvloer in een veelheid van richtingen.

Meakusma X Matomah Dj’s (00:30—02:30)

Reset (15.10 / 14h – 22h)

Nuits sonores & European Lab Brussels werken samen met Belgische collectieven, podia en culturele actoren om een reeks cartes blanches te presenteren: verwacht diverse programma’s rond audioconferenties, lezingen, performances en dj-sets – allemaal gehost in Reset. 100% Brussels drieluik: emotioneel geladen feesten HE4RTBROKEN, label en partyorganisator Club Paradiso en multidisciplinair kunstcollectief Isengard slaan de handen in elkaar voor één avond in Reset.

Vinessett (15h—16h)

Medeoprichter van het Brusselse label en collectief Isengard, vinessett is een DJ en een digger (hij heeft je waarschijnlijk al een .wav van dm gevraagd). Hij verzamelt dag na dag een mooie hoeveelheid energieke en ontregelende nummers/snippets, vaak moeilijk te mixen. vinessett probeert de aandacht van het publiek te verstoren als hij gaat deejayen. Je weet nooit wat er komt, maar het is waarschijnlijk een absurde banger. Verschillende tijdperken en regio’s worden aangeroepen voor deze rommel, van futuristisch klinkende D&B 2022 tot EDM-achtige Guaracha tot post-Y2K Britse grime tot Franse DMV tot…. Hij heeft te veel om te spelen, dus streeft hij naar een veelkleurige bom die de synapsen van het publiek overhoop kan halen.

HE4RTBROKEN Dj’s (16h—18h)

HE4RTBROKEN is een Belgisch collectief dat emotie in de clubs brengt. Door zich te richten op gevoelens en heruitvinding in plaats van op een bepaald muziekgenre, willen ze een veilige haven bieden aan eenzame zielen die verlangen naar een dansvloer om op uit te huilen en een gedeelde cathartische ervaring. Ze hebben artiesten binnengehaald zoals Total Freedom, Oklou, Sega Bodega, Why Be, Mobilegirl, Toxe, Mechatok, Tzusing, Malibu, SKY H1, Lolina, Klein, John T. Gast, Oli XL, Triad God, Genome 6.66Mbp en Organ Tapes op de feesten die ze sinds 2015 in Brussel produceren. Hun resident dj-team bestaat uit oprichters Liyo en Steff, evenals nevrland, het vierhandige project van producers Munix en ssaliva. Samen hosten ze ook een maandelijkse show op NTS Radio.

luca_borasato721 (18h—19h)

luca_borsato721 is de oprichter en hoofd van het hemelse rave-label Club Paradiso. In zijn mixen gaat hij de confrontatie aan met demonen op de dansvloer en communiceert hij met nachtelijke engelen – verwacht tranced-out sets die bezield zijn door breakcored gelukzaligheid en leven met een diep, ambient verlangen. De dj uit Brussel creëert dichte, stuwende verhalen die trillen en zuchten, met een sonisch palet dat zowel contrasterend als samenhangend is. Brutaliteit en vervoering smelten samen als één, en verenigen een enorm en levendig spectrum van emotie, genre en tempo. Verlichte extase wacht.

Cecilia (19h—20h)

CECILIA, geboren in Canada en gevestigd in Parijs, is een multimedia-artieste. Ze werkt voornamelijk met muziek en ontwikkelt een experimentele geluidssignatuur die filmische invloeden combineert met meer intieme noten: haar composities, die verhalen over liefde en verlies vertellen, mobiliseren de stem in al zijn vormen, van zingen tot citeren tot voordragen.

Among The Limestones (a/v live by Dviance, Tristan Bründler & Loic Le Hécho (20h—21h) 

Het project “Among the Limestones” van Tristan Bründler, Sylvain Gerboud en Loïc Le Hécho is een experimenteel en gezamenlijk voorstel. De initiële vorm is een animatiefilm, die de omzwervingen van een personage in een geanimeerde wereld met gestructureerde architectuur ensceneert. Vervolgens integreert het werk verschillende media en formats, die samen een ontmoetingspunt vormen tussen tekenen, muziek en 3D.

estoc (21h—22h) 

Klaar om kennis te maken met de wereld van estoc? Dan is haar eerste volledige soloproject, Serenity, waarschijnlijk de beste plek om te beginnen: je kunt een diepe duik in beukende techno verwachten, omlijst door twee ambient stukken die je (nauwelijks) genoeg tijd geven om op adem te komen voordat je de sprong waagt. Dit dansvloergerichte debuut duikt in ideeën en thema’s rond onderwerping en de zaligheid die je vindt in het opgeven van controle.

ARTWORKS

Kunstwerken ter plaatse van Gaspard Hers, Chloe Arrouy, Arnaud Eubelen, Hélène Padoux & Tristan Gac. (14h – 22h)

TALK

Victor Dermenghem (14h – 15h)

Op het programma staat een gesprek met Victor Dermenghem: Wordt de toekomst van de electronische clubs muziek ver van de clubs geschreven? De heropleving van ambient muziek, de transformatie van de DJ/producer in een artiest-auteur, het groeiende belang van live optreden, de verkenning van het idee van muziek als zorg of als avatar van onze affecten, diep luisteren… De verbeelding van de electronische avant-garde, evenals de modaliteiten van het feesten , delen en luisteren, zijn de laatste jaren sterk vernieuwd, waarbij geleidelijk is gebroken met de erfenis van de clubcultuur van de jaren 2010 en haar idee van de dansvloer als plaats van verzet en subversie ten gunste van nieuwe ruimtes, reëel of symbolisch.

Victor Dermenghem is socioloog van opleiding, muziekjournalist en onafhankelijk onderzoeker. Zijn werk concentreert zich op de geschiedenis en de politiek van de clubcultuur, hiphop en zogenaamde “internet”-muziek. Hij werkt regelmatig samen met gespecialiseerde media zoals Trax, Audimat of Rinse France.

C12 (15.10 / 23h – 06h)

Cabasa (23h—01:30)

Het is gebruikelijk om dansvloeren de vergetelheid in te blazen binnen de rigide grenzen van de four-to-the-floor, maar de in België geboren DJ Cabasa benadert clubmuziek bijna als het oplossen van een Rubik’s kubus. Je kunt zijn muziek echter op eigen risico als cerebraal bestempelen: zijn tribalistische producties lokken evenveel impulsieve bewegingen uit als wat dan ook, waardoor hoofden op zoek naar waar de vloer begint en het plafond eindigt. Wanneer Cabasa de show leidt, zou je waarschijnlijk per ongeluk de vierde dimensie kunnen ontdekken.

Blawan (01:30—04:30)

Tussen zijn begin als drummer in Engelse post-punk bands en zijn laatste release op XL Recordings, zal Blawan verschillende carrières hebben gehad – met misschien als rode draad zijn neigingen voor polyritmiek en atypische ritmes die hem nooit zullen verlaten. Sinds zijn aankomst in Berlijn in het midden van de jaren ’10 heeft de Engelse producer zijn belang in de industriële techno scene niet onder stoelen of banken gestoken, met de oprichting van zijn label Ternesc – waarop het overgrote deel van zijn recente productie is uitgebracht – en zijn wending naar live en analoge muziek, met name gekenmerkt door de releases van Wet Will Always Dry en meer recentelijk Woke Up Right Handed op XL Recordings.

Mankiyan (04:30—05:45)

Het zal niemand in de Belgische undergroundscene ontgaan zijn: Mankiyan is een uitstekende dj en een selecteur die nooit ophoudt haar talenten te bevestigen. Gewapend met een verlangen om een leegte in het nachtleven van het land te vullen, is ze erin geslaagd om in de loop van twee jaar haar eigen stijl te vinden, te ontwikkelen en te verfijnen. Het resultaat is een geluid vol bas en beats, met ruimte om te experimenteren met guilty dancehall pleasures die verwijzen naar de internetcultuur waarin ze opgroeide. Mankiyan creëert een geluid dat gemakkelijk verslavend en mysterieus bedwelmend is.

Dj Under Arrest (05:45—07h) 

DJ Under Arrest is een toegewijde digger, die in alle bakken rondhangt, van old school tot net uitgebrachte underground nuggets. In de overtuiging dat clubmuziek voortdurend evolueert en hybridiseert, slaagt ze erin nooit vast te houden aan een genre-etiket en diversiteit en samenhang te laten rijmen. Onder invloed van industriële dub en avant-garde noise muziek schommelt ze tussen early hardcore en breakbeat met ravy accenten. Geslachtsgebonden raver dance!

Bona Léa (23h—01h) 

Bona Léa is een belgo-kameroenese DJ vol pit en zonder tierlantijntjes, en de mede-oprichtster van het Brusselse collectif Bloom Hill. Ze prikkelt de oren van haar publiek met haar eclectische keuzes en zoektocht naar unieke klanken. Met die flexibiliteit creëert ze te gekke vibes op de dancefloors. Onder haar voorliefdes noemt ze afro ritmes en percussie, broken Beats & Bass music.

Otis b2b Ssaliva (01h—03h) 

De eerste is de oprichter van het Brusselse label Slagwerk, met een voorliefde voor de avant-garde van de hedendaagse en experimentele muziek, die genres ontwricht en zich verzet tegen zowel het al te intellectuele als het triviale. De tweede is een audiovisuele artiest die, na de alternatieve hiphop en dance doorlopen te hebben, etherische en melancholische soundscapes tekent in zijn producties. Otis en Ssaliva, beiden herenigd, beloven een mengeling van genres en texturen, minus de conventies, plus de clubenergie.

Kelman Duran b2b Dj Python (03h—06h)

Als de Dominicaanse producer Kelman Duran en Dj Python een gemeenschappelijke basis hebben, dan is het in reggaeton, maar ook in een gemeenschappelijke benadering van muziek: beiden gedreven door een aantrekkingskracht voor het mixen van genres, hebben ze respectievelijk de basis gelegd van gedeconstrueerde reggaeton aan de ene kant en diepe reggaeton aan de andere kant. Reeds herenigd in de studio voor een ongekende samenwerking binnen het Sangre Nueva project met Dj Florentino, die resulteerde in de briljante GOTEO EP, is het de booth van de kokende C12 die hen opnieuw zal verenigen tijdens hun bezoek aan Brussel.

Reset (16.10 / 14h – 17h)

Nuits sonores & European Lab Brussels werken samen met Belgische collectieven, podia en culturele actoren om een reeks cartes blanches te presenteren: verwacht diverse programma’s rond audioconferenties, lezingen, performances en dj-sets – allemaal gehost in Reset.

𝝶𝝄Ե 𝞤𝗼ᵘᖇ 𝞃𝒆𝗰ᑋ𝓝๐ is een party-series, community en platform dat divers en opkomend talent in elektronische muziek promoot, met een focus op female-identifying, queer en POC artiesten. Hun doel is om op de dansvloer en daarbuiten is een veilige ruimte te creëren voor mensen om zichzelf te zijn en hun passie voor muziek te delen.

Timmerman b2b Spirite (14h—17h) 

Bereid je voor op een hoogvliegende sessie, met twee Not Your Techno residents die achter de booth gaan. Enerzijds Timmerman, die sinds 2015 zijn stempel drukt op de Belgische undergroundscene door alle schrikbeelden van de housemuziek te mobiliseren. Aan de andere kant Spirite, voortdurend op zoek naar nieuwe productie en vergeten schatten om aan zijn selectie toe te voegen, om zijn publiek beter mee te nemen op zorgvuldig uitgedachte avonturen. Daartussen een even zorgvuldig recept, dat een verrassende en verheven reis aankondigt.

Alex Kassian (17h—20h) 

Alex Kassian is een producer, dj en artiest uit Kyoto en nu gevestigd in Berlijn, waar hij zijn tijd verdeelt tussen muziekproductie en astrale projectie. Hij produceert een verfijnd en precies geluid dat zowel rijk als organisch is, filmisch en stuwend, en boordevol optimisme en energie. Zijn improviserende en spontaan geïnspireerde klanken zijn speciaal ontworpen om de astrale reizen te begeleiden die ravers over de hele wereld zoeken. Naast releases op verschillende labels (waaronder Pinchy & Friends en Utopia Records) is Alex ook de helft van Opal Sunn, het duo dat hij vormt met Hiroaki OBA.

Sara Dziri (20h—22h)

DJ en producer Sara Dziri is een artieste die nooit ophoudt snaren aan haar boog toe te voegen: haar DJ-sets en producties zijn verrassende en ritmisch complexe verkenningen van house en techno, met hybriditeit en melancholie als centrale thema’s. Op het podium gebruikt Sara muziek als meer dan een uitdrukkingsmiddel: het is haar manier om mensen te verbinden en iedereen het gevoel te geven dat ze erbij horen. Ze bracht in 2022 haar eerste album CLOSE TO HOME uit op Optimo Music en is een van de medeoprichters van Not Your Techno, een platform en collectief dat zich inzet voor diversiteit binnen de Belgische undergroundscene.

Alle verdere informatie:

nuits-sonores.be

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: