L’Epoque Floue #3 : Ernst Löw presenteert DE HEROÏEK VAN MIJN EENZAAM ZIJN @ Het Leienpaleis, Antwerpen (09.10)

Van het feit dat het floue tijden blijven in de cultuursector, moet U in dit geval alvast geen hedendaagse auteurs overtuigen. Waar bijvoorbeeld het collectief Fixdit met hun recente manifest OPTIMISTISHE WOEDE (2022) nog een daadkrachtige poging (met bijbehorende tour die nog tot half november loopt) onderneemt om het seksisme in de literatuur tegen te gaan, eist evenzeer de (zoveelste) recente afschaffing van de projectsubsidies voor de komende drie jaar, onverbiddelijk zijn tol.  

Maar in wezen gaat het nog veel verder, want dit is echter slechts de interne keuken! U zult het als mogelijke boekenkoper ook wel in het snuitje hebben dat als er plots geen volwaardige boekenbeurs meer is, er wel degelijk iets aan de hand is. Overigens voor de eerste keer in 1931 georganiseerd, wisten op zijn laatste editie in 2019 die Boek.be in elkaar boxte, nog steeds grosso modo 130.000 bezoekers hun weg naar de Antwerp Expo gebouwen te vinden. Hoewel men in Nederland de laatste jaren qua boekenverkoop van topjaren spreekt, werd Boek.be verleden jaar in de zomer failliet verklaard. Wat op zich wel vreemd is, want er zijn voorlopig althans echt nog wel een aantal auteurs die van hun schrijven kunnen leven. Maak U echter geen illusies, ze lopen niet echt niet dik.  

Voorlopig dus nog deze lucky bestsellers te buiten gelaten, maar tot mijn verbijstering mocht ik recent vernemen dat via een studie blijkt, dat er sinds de invoering van de gereglementeerde prijs weliswaar meer titels verschenen ( om en bij de 340.000 titels in 2020), maar dat van elke titel in 2020 een gemiddelde verkoop van vierenveertig (!) papieren exemplaren behaalt. U leest het goed: 44! Kunt U het zich voorstellen? De cijfers liegen echter niet! (In 2016 waren dat trouwens nog gemiddeld 57 papieren exemplaren. )

Het is nochtans amper een decennium geleden dat men in bestellers-jargon sprak over vaak meerdere honderdduizenden verkochte boeken van één titel, terwijl men nu de hele verkoop in één welgemikte doos kan proppen. Pakweg Herman Brusselmans heeft op zijn ukkie bijna het dubbele geproduceerd. Niet moeilijk dat iedereen te pas en te onpas kookboeken begint uit te brengen, want een al dan niet autobiografische roman vergt vaak jaren van een auteur zijn leven.

Met deze nieuwe feiten in gedachten, kan het niet anders dan dat Nationalsocialistische Deutsche Studentenschaft nu stikjaloers moet zijn.  (Als je bedenkt dat zij bijna een eeuw geleden, meerbepaald, in 1933, op de destijds zogeheten Kaiser-Franz-Josef-Platz – thans Bebelplatz – zweet en zoveel meer zweet hebben verspild om 20.000 -vermoedelijk quasi dezelfde – boektitels van de nabijgelegen Friedrich-Wilhelms-Universiteit te verbranden die niet voldeden aan de door de Reichskulturkammer vastgepinde Nazi-richtlijnen. )

Maar toch is dit een vreemd gegeven, want hoewel deze ronduit onthutsende cijfers impliceren dat de potentiële boekenkoper een uitstervend ras blijkt te worden, zijn er nog steeds evenementen die die hele verkoop op één avond- of namiddagmatinee helemaal teniet doen.   

Schrijvers van dit kaliber blijven sowieso een ras apart, maar als Ernst Löw (°1964) me uitnodigt op de voorstelling van zijn nieuwste boreling DE HEROÏEK VAN MIJN EENZAAM ZIJN (Good Stuff! Books, 2022), dan staan mijn antennes op scherp.

Scene of the crime is het zogenaamde Leienpaleis, het nieuwste cultureel stulpje dat dankzij Boa Interior een nieuwe adem mag uitblazen. Ik hoor U al denken in termen van een leesclubje, maar nee hoor. Ernst zou Ernst niet zijn als hij er geen feestje van zou maken. Een literair feestje zowaar, jawel het bestaat!

Bijgestaan door twee van in zijn ogen beste commedia van het land, laat de Antwerpse Amsterdammer zich namelijk publiekelijk interviewen door enerzijds zijn uitgever, om vervolgens op de rooster te worden gelegd door Nigel Williams en Don Vitalski. Reken daar nog de muzikale omkadering van zijn partner Deborah Ostrega, Nikkie Lierop & guests bij en dan weet U dat U goed zit.

Naar eigen zeggen is DE HEROÏEK VAN MIJN EENZAAM ZIJN de meest uitgepuurde Ernst tot nog toe. Een waanzinnig verhaal van een man op zoek naar zichzelf en de waarheid: waarom heeft zijn geliefde hem verlaten? Ongetwijfeld een vraag waar vele generatiegenoten evenzeer op antwoord op willen krijgen, maar hier is het Ernst die ongebonden oprecht en met humor vertelt over een turbulente periode uit z’n leven. Hoe hij zielig en zalig verliefd is op Niko, z’n ex-vriendin die hij niet uit z’n hoofd kan krijgen. En ook niet uit z’n onderbuik. Seksuele relaties met andere dames, die hij haarfijn, sensueel én poëtisch beschrijft, kunnen z’n verlangen naar Niko wel even verdoven maar niet stillen.

DE HEROÏEK VAN MIJN EENZAAM ZIJN is een monumentale roman over verliefdheid, verlangen en sensualiteit, die je niet onberoerd laat. Balancerend op een losse koord tussen romantiek, filosofie en pornografie. Heerlijk eerlijk en bloed-erotisch geil. Nooit eerder liet een man zo open en bloot in z’n ziel, z’n hart en z’n lijf kijken.

Alle verdere info:

https://www.facebook.com/profile.php?id=100064942452881

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: