Saorstát #10: Grand Openingsweek(end) Hnita Jazz Club @ Heist-op-den-Berg (23 &24.09 – 02.10)

Zoals in het lang en het breed werd aangekondigd op zowat alle mogelijke kanalen is het dit weekend zo ver. De Grand Opening van de legendarische Hnita Jazz Club schiet uit zijn startblokken en dat heeft zijn effect niet gemist. Via de website van Hnita Jazz Club kon U het verloop van de heropbouw vanop een afstand volgen via onder meer talloze foto’s die de revue passeerden, om nog maar te zwijgen van de regelmatige tussentijdse interviews die werden gehouden voor regionaal of zelfs nationaal nieuws.

Sterker nog: er werd zelfs een Ultima-Award gewonnen in de categorie ‘Cultureel Ondernemerschap 2021’, die de zoektocht naar gelden voor de verbouwingswerken alweer een 10.000 euro lichter maken. Later wordt dit allemaal meer nauwkeurig onder de loep genomen, maar as we speak worden de laatste loodjes gelegd om de nakende opening smooth as butter te laten verlopen.

Een ganse week lang rukken namelijk zowel gevestigde waarden aan, alsook nieuw opstormend talent. Helaas voor de laatkomers, maar de meeste concerten zijn reeds uitverkocht, maar laten we alvast een eerste blik werpen op wat dit weekend alvast op het menu staat en zo zal dit uitgekiend programma geleidelijk aangevuld worden.

Zaterdag 23 september 2022

Philip Catherine Trio – Uitverkocht.

Philip Catherine (gitaar), Nicola Andrioli (Piano), Frederico Pecoraro (bas)

Alsof het in zijn akkoorden zat verweven, krijgt de virtuoze gitarist Philip Catherine de kans zijn tachtigste (!) verjaardag reeds een maandje eerder te vieren tijdens het openingsconcert van deze Grand Opening. Een introductie behoeft Philip nauwelijks, want reeds van zijn tienerjaren stond hij al opnames te maken aan de zijde van dat andere kind aan het Hnita-huis Jack Sels. In een later stadium speelde hij met allerhande jazzcats, waarvan overigens het grootste deel evenzo in de Hnita heeft gespeeld. Denk maar aan Chet Baker, Charles Mingus, Dextor Gordon, Stéphane Grappelli en natuurlijk de onvermijdelijke Toots Thielemans. Maar zijn muzikaliteit blijft niet in het kleine België hangen, want zo ridderde het Amerikaanse jazzmagazine Downbeat Philip zelfs als “one of the most accomplished and rewarding guitarists now playing jazz”. Zelfs COVID 19 kon deze levende jazz legende niet tegenhouden en daarmee had Dj SVN had dan ook de eer om de muzikale honneurs waar te nemen bij zijn spraakmakende passage op Gent Jazz 2020. Met andere woorden, wie beter geschikt dan Philip Catherine om de Hnita Jazz Club in te wijden? Ps Goed nieuws voor de laatkomers: dit openingsconcert wordt live uitgezonden via Klara Live.  

Zondag 24 september 2022

The Boom Bang Boom Hnita Orchestra (24.04) – Gratis (mits reservatie)

Net zoals bij ondergetekende, is jazz voor velen van ons niet zomaar in onze schoot komen aanwaaien. Integendeel, het bleek een jarenlang proces om dit abstract notengewriemel leren te begrijpen, te voelen, en uiteindelijk ook te ademen. Maar dat dit niet zo hoeft te zijn, hebben ze ook bij Hnita Jazz Club goed begrepen. Jazz kan namelijk reeds op jonge leeftijd aangereikt worden en U zou er van versteld staan hoe jongeren hier op reageren. En daar speelt dit uit de kluiten gewassen, inclusief project van Karel Claes, Stan Qysemans, Zoé Dogba, Louise Laeveren, Pauline Laeveren, Koen Nys, Elena Pauli, Pieter Thys, Paulien Van Broeckhoven en Joeri Wens helemaal op in. Stap voor stap gaat The Boom Bang Boom Hnita Orchestra aan de slag om muziek met jongeren te maken. Eind augustus ging percussionist Joeri Wens en muzikaal avontuur tegemoet met jongeren tussen 9 en 13 jaar, die in een latere fase door Koen Nys (tenorsaxofoon) en Pieter Thys (gitaar) worden aangevuld. Zal het resultaat gewaagd klinken en botsen? Ongetwijfeld, maar is het net niet dat niet waar het allemaal om draait?

Reuzejamsession o.l.v. Koen Nys ( 24.09)

Koen Nys (tenorsax), Bram Weijters (piano), Piet Verbist (contrabassist), Lionel Beuvens (drums) & who knows…

Deze naam is niet zomaar gekozen, want Hnita-bezieler Juul Anthonissen (1931 – 2008) poneerde op 1 augustus 1984 dat er in zijn geliefde Hnita-Hoeve een reuzejamsessie plaatsvond en daar is geen letter van gelogen. In de eerste plaats namen zowel studenten als docenten (oa een jonge Kris Defoort en Dré Pallemaerts) van de zomercursus van de Halewynstichting in Dworp plaats achter hun instrumenten, maar die werden bij verrassing genomen door onder meer de onverwachte toetreding van de Amerikaanse contrabassist Wilber Morris. En op deze manier lijkt het allemaal maar vanzelfsprekend dat tijdens deze openingsweek een nieuwe reuzejamsession plaatsvindt. Sterker nog: de leiding hiervan wordt toevertrouwd aan tenorsaxofonist Koen Nys (°1965), die doorheen de decennia van de Hnita zijn tweede living heeft gemaakt. Men zou hier zelfs kunnen spreken van enig recidivisme, want goed twintig jaar geleden was deze veteraan reeds maestro van een wederkerende jamsession in de Hnita-Hoeve. Samen met de hier ook aanwezige Bram Weijters (piano) en Lionel Beuvens (drums) bestiert Koen tevens MAZZLE, maar krijgt U er nu nog een Piet Verbiest (contrabas) gratis bovenop. Maar breng vooral uw eigen triangel of harp mee, want een jamsessie zonder muzikanten is – om in de woorden van Bobbejaan Schoepen te spreken – als een café zonder bier.

Dinsdag 27 september

Nine And 1/2 • All Prize Muskies – UITVERKOCHT

Nine And 1/2
David Bovée (zang, gitaar), Jan Eelen (gitaar), Anton Van Haver (drums, samples), Benjamin Boutreur (altsax), Bruno Vansina (baritonsax), Juliana Amador (zang)

David Bovée werd begin jaren negentig gekend als een getalenteerde, charismatische en veelzijdige muzikant. Met het onnavolgbare Think Of One won hij in 2004 een BBC Radio 3 Award for World Music. Na vijf jaar in Brazilië te hebben gewoond en gewerkt, is hij terug met een nieuwe band. Nine and ½ klinkt fris, funky, dansbaar en soms een tikje weird. Classic popsongs met groovy gitaren, eigentijdse beats en een Braziliaanse sexiness. Anton Van Haver drumt en samplet, Jan Eelen speelt de tweede gitaar. Met Bovée zelf aan de microfoon en de gitaar is dit trio klaar om heupen te ontwrichten en harten te veroveren. Speciaal voor hun optreden in de vernieuwde Hnita-Hoeve wordt het trio uitgebreid met zangeres Juliana Amador en met de funky horns van Benjamin Boutreur en Bruno Vansina.
In april verscheen Vai Baby, Volta, hun debuutplaat. 

All Prize Muskies


Wim Elaerts (zang, gitaar), Jurgen Van Looy (zang, gitaar), Jelle D’Helft (drums), Roeland Van Noten (bas), Mano Lambrechts (drums, gitaar, electronics), Roel Bernaerts (saxofoon) 

De kern van All Prize Muskies, Jurgen Van Looy en Wim Elaerts, maken sinds midden jaren negentig muziek en film. Tussen 2003 en 2005 brachten ze een reeks unieke filmconcerten onder de titel The footage of their footage. De opnamestudio is hun habitat, maar speciaal voor de Hnita Jazz Club pluggen ze de gitaren weer in. Met een nieuwe livebezetting brengen ze nieuw en oud werk met bizarre nieuwe beelden uit de Muskiewereld. Verwacht u aan een unieke, verrassende en hoogstaande combinatie van muziek en beeld, waarbij beide in dienst van elkaar staan en het publiek meevoeren naar een planeet waar de Muskies het laatste woord voeren.

Woensdag 28 & donderdag 29 september

DAAN Simple – UITVERKOCHT

Daan Stuyven (zang, gitaar, piano), Isolde Lasoen (drums, vibrafoon, klokken, trompet, zang), Jean-François Assy (cello, zang) 

Deze concerten zijn uitverkocht

Daan Stuyven heeft een speciale band met de Hnita Jazz Club. Sinds bijna 15 jaar is hij via zijn vaste geluidstechnicus, Bert Van Roy, een vaste gast voor repetities, try-outs enz. Ook in het succes van onze giftencampagne “Eerst de balken, dan de noten” speelde hij een cruciale rol door samen met pianist Bart Van Caenegem een enthousiasmerende gelegenheidssong en -clip op te nemen. Op het affiche van onze heropeningsweek mocht Daan dan ook niet ontbreken. Voor de gelegenheid speelt hij zelfs twee dagen op rij. Net als in Hnita Jazz Bar @ Bergola in 2019, komt Daan met het akoestische trio waarmee hij sinds 2010 actief is. Met DAAN Simple brengt hij intieme en onverwachte – en mogen we zeggen jazzy? – interpretaties van z’n eigen favoriete songs. In uitgeklede en opnieuw gearrangeerde versies, en vooral ook met nadruk op de teksten. Een en ander is ook op het album Simple terug te vinden, dat intussen de platina status behaalde met een verkoop van meer dan 25.000 stuks.  

Naast Daan Stuyven zelf zijn vaste waarden Isolde Lasoen en Jean-François Assy van de partij. Het wordt een bijzondere ervaring om Simple mee te maken in de intieme omstandigheden van de vernieuwde Hnita-Hoeve

Vrijdag 30 september

Dans Dans – UITVERKOCHT

Bert Dockx (gitaar, cassettes), Frederic ‘Lyenn’ Jacques (bas, toetsen, baritongitaar), Steven Cassiers (drums, percussie, SPD/SX) 

Dans Dans is een opwindend trio dat bulkt van talent en bruist van energie. Ergens op het snijpunt van jazz en rock, met invloeden van blues en electronica, vinden de drie muzikanten elkaar telkens opnieuw. Zonder gêne werd Dans Dans ooit door OOR “de beste liveband van het westelijk halfrond” genoemd. Uitdagend maar toegankelijk, speels en indrukwekkend, pretentieloos maar gedreven: het is heerlijk om te ervaren hoe de drie muzikanten elkaar toestaan hun grenzen af te tasten en muzikale snijpunten op te zoeken, maar elkaar telkens weer moeiteloos weten te ontmoeten.  

Eind 2021, na de release van het alom bejubelde Zink, beslisten Bert Dockx, Frederic ‘Lyenn’ Jacques en Steven Cassiers, sinds 10 jaar de onheilige drievuldigheid van Dans Dans, om de grieven van door corona geannuleerde concerten om te zetten in grooves. In twee intense studiodagen speelden ze de beknottingen van zich af. Het resultaat is 6 (Unday Records), hun meest ongefilterde en spontane album tot nu toe.

Zaterdag 1 oktober – gratis

Hnita Jazz & Dance Bricks met Dj SVN, Jimbo Jones & Christian Legrand

Dj SVN, Jimbo Jones & Christian Legrand 

Eind vorig jaar lanceerden we onder de noemer Hnita Jazz Bricks drie unieke afspeellijsten die Dj SVN, Jimbo Jones & Christian Legrand voor ons samenstelden: eigenzinnige, sfeervolle muzikale interpretaties van verleden, heden en toekomst van de Hnita Jazz Club. De fysieke vorm waarin de afspeellijsten werden gegoten, groeiden in no time uit tot een hebbedingetje. Ter gelegenheid van de heropening van de Hnita-Hoeve bundelen Dj SVN, Jimbo Jones & Christian Legrand hun krachten en kan je de heren live in hun platenbakken zien duiken! Zwart goud is wat ze zullen boven toveren: hun Hnita Jazz & Dance Bricks laten je alle kanten van het genre en meer proeven! Ze mikken zonder gêne op je dansbenen en gebruiken hun jarenlange ervaring om Hnita’s eerste dj-avond even legendarisch te maken als de Hoeve zelf. Het wordt een lange avond die zich in lijf en leden zal laten voelen.  

20u30 – 22u30: dj Jimbo Jones
22u30 – 00u30: dj SVN
00u30 – 02u30: dj Christian Legrand 

Zondag 2 oktober – Tickets beschikbaar

Boundless Trio + Cel Overberghe

Patrick De Groote (trompet, bugel), Paul Van Gysegem (contrabas), Chris Joris (percussie, piano) + special guest Cel Overberghe (saxen) 

Samen met enkele anderen stonden Paul Van Gysegem, Patrick De Groote en Cel Overberghe midden jaren 1960 aan de wieg van de freejazz in België. Bijna 60 jaar later tonen zij, als protagonisten van het genre, aan dat de openheid en oprechtheid waarmee zij het podium delen, nog niets aan relevantie en frisheid verloren heeft.     

In 2015 vervoegde Chris Joris, een ander monument van de Belgische jazz, Van Gysegem en De Groote voor de opnamen van Boundless (el NEGOCITO Records). Deze cd werd enthousiast onthaald in binnen- en buitenland, en werd de start van het Boundless Trio. Cel Overberghe sluit hierbij, als extra stem en sedert jaren vertrouwde geestesgenoot, regelmatig aan.  

Uit de vele recensies van het album lichten we er eentje. Boundless wordt gekenmerkt, aldus Guy Peters op Enola, door “het spontaan verkennen en aftasten, het spelen met ruimte en temperament, het opbouwen van een gelijklopende wisselwerking en het creëren van een samenhang zonder dat er sprake is van duidelijke lijnen of afspraken. (…) Deze kerels hebben de ervaring en persoonlijkheid om een boeiend eigen verhaal te vertellen. En ze bewijzen nog maar eens dat er op zeggingskracht en alertheid geen leeftijd staat.”  

Het Boundless Trio + Cel Overberghe maakt onze heropeningsweek rond. Wat niet enkel stilistisch past, maar ook gezien de band tussen de Hnita Jazz Club en enkele leden van de groep. Cel Overberghe verzorgde zijn eerste optreden in de club in… 1957, liefst 65 jaar geleden! Chris Joris is een vriend des huizes die zo goed als elk van zijn opnamen in de Hnita-Hoeve voorstelde, steeds met groot succes. 

Alle verdere info:

hnitajazzclub.be

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: