Saorstát #9: Openingsweekend Kmska @ Koninklijk Museum voor Schone Kunsten, Antwerpen (23 & 24.09)

Het heeft in totaal maar zo’n twaalf jaar geduurd en via deze rompslomp heeft ons gekozen beleid alweer bewezen dat Kafka ook nog steeds in de Koekenstad ronddwaalt. Maar hoe dan ook: het begin van de herfst 2022 zal meer dan feestelijk worden ingeluid met onder meer de opening van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen.

Niet alleen is het museum zomaar even 21.000 vierkante meter dikker geworden, maar volgens M KHA directeur Bart de Baere zal deze nieuwe internationale ijkmaat voor een geheel nieuwe totaalbeleving zorgen. Eén ding is zeker: pronkstuk MADONNA (1452-1456) van Jean Fouquet (1420 – 1471) zal nog nooit eerder zo geschitterd hebben.

Om U een idee te geven van prijzen werd onder mijn (voor)naamgenoot Sven Gatz de begroting op 49,5 miljoen euro gepind. Deze werd dan teruggefloten door toen nog (Ex-) Minister Schauvliege, die er zomaar even zo’n vijf miljoen wist af te pitsen.. Maar zoals dat gaat in de renovatie lopen de kosten nogal snel op en uiteindelijk werd er afgetikt op 107 miljoen euro. Ik hoor U denken: “zoveel geld’, maar om dingen in perspectief te zien, moet er echt niet ver gekeken worden om deze bedragen verdubbeld te zien. Denk maar aan onze nooderburen, die met het in renovatie zijnde Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam, zijn begroting op 223 miljoen afklokt.

Het Schoonste gevoel…

Bij een opening hoort een natuurlijk een feest en daar had dan weer de stad Antwerpen 250.000 euro voor veil om hier een compleet festival aan te breien. Met als resultaat dat er twee dagen a volonté gevierd mag worden, hetzij binnen de uurtjes. Ik wil opnieuw een ledemaat van uw vriendin verwedden dat een gemiddelde museumdirecteur in een vorig leven geen ambtenaar is geweest, want in plaats van carpe noctem zal het letterlijk carpe diem worden dat vanaf 10 ’s morgens tot 22h vroege avond losbarst.

Het goede nieuws is echter dat net als het museum zelf, dit programma in de diepte gaat. We praten over apertiefconcerten, balletvoorstellingen, alsook via Iris Bouche hedendaagse dans. Of gaan we akkoord met een heuse Fanfara met pompons met Majoretski en Het Akkoord? Tuurlijk wel, maar dan mogen we wel niet vergeten dat jazzcat Robin Verheyen zich voor de gelegenheid vastbijt in de blues, of dat troubadour Stef Kamil Carlens het resultaat van zijn Artist in Residence-schap komt presenteren. Yop of the bill is natuurlijk 2 Many Dj’s, die ongetwijfeld het museum zelfs in tijden van energiecrisis het vernieuwde gebouw in lichterlaaie zullen zetten.

Misschien toch een speciale vermelding voor Tuti Fratelli, die met de voorstelling LEVE HET KMSKA reeds om 14h15 het podium opeisen. Dit uitzonderlijke theatergezelschap was één van de vele bezielingen van godmother Reinhilde Decleir  (1948 – 2022), die eerder dit jaar in april overleed. Zoals aangekondigd in La Mirada Fuerte #12 loopt de nieuwe expositie ONCE UPON A TIME IN THE FOREST van Tom Liekens nog even door, maar zelden zult U de monumentale werken – die Tom onder meer voor Tuti Fratelli creëerde – in zijn volle glorie kunnen bewonderen.

Ook feesten is een kunst…

Maar naast de vernieuwde collectiepresentatie, de gerenoveerde museumzalen en de uitzonderlijke acrichectuur, is het wel een gevarieerd en druk programma dat zich zowel binnen de muren, als buiten de muren van het museum afspeelt. Dit programma met kleurrijke animatie, schildersmarkt, en talloze festiviteiten rond en in het museum vindt U op onderstaande link, maar het is geen rocketscience om te beseffen dat de broertjes DeWaele de eeuwenoude verflagen van Antoon Van Dyck (1599 – 1641) tot op het uiterste zal pushen.

Alle verdere informatie:

kmska.be/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: