Jub #5: 25 Years Orange Factory w/ Motorpsycho, Ufomammut, Elephant 9, Monkey3, Hypnos69 @ Depot, Leuven (23 & 24.09)

Orange Factory bestaat een kwart eeuw en mag op dit jubilee 25 versterkers inpluggen van verschillende van hun eigen favoriete bands. Achter alweer een klasse poster van de Italiaanse vrienden van Malleus Art Lab, schuilt namelijk een heel programma waarbij menig psychedelische progrocker zijn gading zal vinden. Verdere updates volgen, maar hier alvast een voorstelling van het programma.

Motorpsycho (No)

Om te beginnen palmen de Vikings van Motorpsycho de hele vrijdagavond in. Dit klinkt misschien vergezocht, maar niets is minder waar. Wie hun al eerder heeft ondergaan, weet eenmaal deze favoriete Noren hun snaren aanslaan, dat The Sky werkelijk The Limit Is. Maar Motorpsycho is zo’n band, die de koppigste steenezel met de staart tussen zijn benen naar zijn stal stuurt. Motorpsycho staat er berucht om met twee vingers in de neus shows van gemiddeld drie uur weg te geven. (Let wel, waar geen enkele show hetzelfde van is.) In het verleden was het bijvoorbeeld het contrast zo groot dat op het ene moment mijn darmen spontaan begonnen te tapdansen, om vervolgens over te slaan in een experimentele fase waarvoor Sun Ra (1914 – 1993) zich omdraait in zijn graf. Genres bestaan niet en zoals steeds zal er gegrossierd worden uit zowat de gehele muziekhistorie van onze Westelijke hemisfeer. Geen enkele band is zo Motorpsycho als Motorpsycho en wel, horen is geloven!  

Ufomammut (It)

Het is ondertussen al weer effe geleden, maar mijn eigen veertigste B-Bash was er zodanig eentje om in te kaderen, dat een gouden flashback zich onverwijld opdringt. Ik stond namelijk niet alleen geboekt als platenruiter om mijn eigen, maar ook tram vier van de Effenaar in Eindhoven te vieren. Daarbovenop was het ook nog eens de 25ste B-day van het ooit zo machtige Neurosis, die voor dit trippel-gelaagd feest dan gelijk ook maar hun labelgenoten Ufomammut in de cargo staken. ) Dit powertrio doet ondertussen evenzeer bijna een kwart eeuw wat ze het best kunnen: een van psychedelische out-of-space-riffs vergeven futuristische uppercut van jewelste, die je hele zijn binnenste buiten pleurt. Een lichamelijke en mentale bolwassing die je misschien uitgeput achterlaat, maar die steeds naar meer smaakt! En dan zwijgen nog over hun visuele kwaliteiten als Malleus Art Lab en die tientallen concertaffiches hebben ontworpen voor Orange Factory.    

 

Elephant9 (No)

Wie herinnert zich nog 7 maart 2020? Dj SVN alvast wel, want dat was effectief mijn laatste maal achter de draaitafels vooraleer COVID 19 een paar dagen later de hele planeet in zijn wurggreep zou houden! Maar het was een (tijdelijke) afsluiter van jewelste! In relatie tot de verfijnde Japanse draaitafel ter mijner beschikking gesteld, heb ik geen idee of de Japanse auteur Haruki Murakami zelf ooit in Noorwegen is geweest, maar het moet inderdaad toch iets zijn met dat NORWEGIAN WOOD (2021). Neem nu Elephant9 dat bestaat uit Norwegian Finest als Torstein Lofthus, die drumde bij de Noorse progressive metal band Shining. Of bassist Nikolai Hængsle, die ook lid is van het eveneens in Sojo gespeelde Møster! (met Motorpsycho gitarist Snah) of het in Cat Flap #15 aangekondigde Needlepoint. Of vergeten we het centerpiece nu niet? Natuurlijk niet, want vaste Motorpsycho-gangers kennen Ståle Storløkken wellicht, maar wat hij hier allemaal uit zijn hammond sleurt is simpel from a groovy galaxy far away! Het heeft helaas niet mogen zijn, maar effectief was het hammondorgel ook ondergetekende zijn eerste keuze voor een muziekinstrument.    

Monkey3 (Swiss)

Wie dacht dat er in Zwitserse Alpen enkel aan Youtse werd gedaan (U weet wel, die vocale techniek met onomatopeeën in combinatie met rare groen-lederen pakjes), heeft nog geen kennis gemaakt met Monkey3. Nochtans zijn ze zeker geen onbekende in onze Belgenhaspel, want dit seizoen alleen al waren ze te bewonderen op zowel Desertfest of Alcatraz. Vaak wordt gezegd dat indien pakweg Tool en Pink Floyd een kind zou creëren, dit Monkey3 zou zijn en daar is wel iets van. Stoner space-rock, die traag maar gestaag klimt naar zijn eigen kosmische geluidsmuur.  

Hypnos69 (Bel)

Ongeveer ten tijde dat The Scabs werd ontbonden (1996), vonden de broertjes Houtmeyers dat het in Diest wel een stapje zwaarder mocht gaan. In 1994 vonden Steven en Dave een zielsverwant in Tom Vanlear en dankzij de langdurige samenwerking met Orange Factory, groeide Hypnos69 uit tot een veelgevraagde guest op allerhande festivals in Europa. In feite zijn ze ondertussen gesplit, maar de secret gig in de Sojo eerder dit jaar, en nu ook ook weer het opduiken voor een slordige 25 jaar Orange Factory, doet anders vermoeden. Ondertussen staan hun vijf albums hier op endless repeat, want is dit wisselvallig weer niet ideaal voor een vleugje nieuwerwetse Floyd, Sabbath en het fantastisch verslavende King Crimson?

Alle verdere info:

hetdepot.be

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: