Cat Flap #24: In memoriam ‘voor Mark’ @ Dokrijk, Antwerpen (18.08)

Een tijdje geleden werden de sociale media opgeschrikt door een zeer verontrustend bericht. Namelijk dat ene Mark Rietveld uit Antwerpen overleden zou zijn. Sterker nog: dit bleek een nachtfotograaf te zijn die sinds de jaren tachtig/negentig op zowat elk underground feestje in Antwerpen, en vaak daarbuiten, zijn lens onstuitbaar pareerde in de richting van shots-die-een-verschil-maakten. Maar zelfs toen raakte de eurocent nog steeds geen grond, want ik ken helemaal geen Mark Rietveld? Of toch? Natuurlijk wel! Het was pas toen de naam Kwark viel, that the shit kicked in!

‘Als dit universum in zijn miljoen-voudige orde en precisie het resultaat van een blind toeval zou zijn, dan is dat net zo geloofwaardig als wanneer een drukkerij explodeert en alle druklettertjes weer op de grond terecht komen in de voltooide en foutloze vorm van het woordenboek.’ Om nogmaals te illustreren dat mijn geloof in het begrip toeval met de dag slinkt, haal ik met plezier opnieuw oude wijsgeren als Einstein (1879 – 1955), of meer nog Spinoza (1632 – 1677) uit de sloot, die reeds in hun tijd naar toeval verwijzen als toevluchtsoord der onwetendheid.

Nu wil het toeval dat ik persoonlijk Mark aka Kwark zelf voor het laatst heb gesproken op de finissage van het Dokrijk festival, dat verleden jaar een fantastische muzikale zomer kleurde voor alternatief Antwerpen. Toeval in die zin dat quasi amper een jaar later net Dokrijk & Stormkop het initiatief namen om Kwark te eren op de manier die zowat heel zijn leven bepaalde en wel op dezelfde plaats waar ik hem voor het laatst aan het werk zag, toen hij plaats nam om vanuit de hoogte in de diepte zijn shots te maken. Een mooi symbool voor het feest dat ter ere van hem wordt georganiseerd, waar Kwark van waar hij ook zit, zijn lens in de aanslag kan houden om zijn geliefde beelden te capteren.

Dit initiatief is ondertussen uitgegroeid tot een hele happening tussen verschillende Antwerpse zaken en waar wederzijdse liefde primeert. Een line-up wordt niet gegeven, maar alle aanrukkende artiesten, muzikanten en dj’s zijn mensen die Kwark graag zagen en vice versa. Dus voor Mark en voor wie Mark graag zag: come early, and stay late!   

Onderstaande ode van Stijn Buyst aan Mark zijn adres kon U al terug vinden onder Saorstát #6: Dokrijk In The Kitchen #2, maar omdat hij zo passend is, wordt deze hier met alle respect opnieuw geplaatst.

Alle verdere info:

https://www.facebook.com/events/1076409909648986?ref=newsfeed

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: