Frisky #3: Artist in Residence Mark Vernon – Magneto Mori : Bruxelles / Brussels @ Q-02, Brussels (11.08)

In afwachting van zijn concert op 18 augustus in Café Central, vult Mark Vernon zijn tussentijd in als artist in residence met zijn project Magneto Mori: Bruxelles/Brussels in de evenzo Brusselse Q-02, één van de Brusselse werkruimtes voor experimentele muziek en sound art.

In Svn’s Essential Nine #11: Stormloop 2022 kon U al vernemen dat onze eigen Christine Clinckx ongeveer 20 jaar geleden hetzelfde idee had om in haar geval dia’s te begraven en af te wachten wat vocht en fungus doet met materialen. Ondanks het format artist in residence in een afgemeten tijdvak huist en de artiest in kwestie bijgevolg gebonden is aan een tijdslimiet, is het principe enigszins vergelijkbaar, maar gaat Mark Vernon hier nog een stapje verder in.

Magneto Mori: Bruxelles/Brussels nodigt namelijk mensen uit die zich geëngageerd genoeg voelen om hun eerste of meest levendige ervaringen te delen, die ze zich kunnen herinneren. Dit graafwerk in de krochten van hersenkronkels wordt rechtstreeks opgenomen op tape en deze worden vervolgens voor twee weken in de grond begraven. Een bijkomende factor van dit project is dat ook de magneten, die deze tapes gedeeltelijk zullen wissen of vervormen, mee begraven zullen worden. Na twee weken worden de tapes terug opgegraven en zal het residu dienen voor een compleet nieuwe compositie.

Dit ondergravend proces is niets minder dan een analogie van de broosheid van het menselijk geheugen of onze capaciteit om het verleden terug op te roepen en daarmee mag Magneto Mori: Bruxelles/Brussels letterlijk worden gezien als ondergrondkunst.

Niemand weet wat dit gaat geven, maar het resultaat van deze compositie wordt voorgesteld op 31 augustus in Q-02. (Onderaan kan U al proeven van een vorig project in Wenen. )

Alle verdere info:

https://www.facebook.com/events/5564780350248633?ref=newsfeed

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: