Svn’s Essential Nine #17: Absolutely Free Festival @ C-Mine, Genk (05-06.08)

Na tijden van niets te beleven keert het tij zich om en weet je nu niet meer waar te beginnen. Helaas valt overlapt dit met Reggae Geel Festival maar één van die fijnere en overigens gratis-met-een-twist-festivals is natuurlijk het Absolutely Free Festival op de C-Mine site in Genk. Al jaar en dag wordt er gestreden voor een kleinere ecologische voetafdruk en proberen ze mensen hier te mobileseren door een inkom aan te rekenen van drie lege batterijen. Ik weet niet dat ene Greta hier weet van heeft, maar indien dit niet zo zou zijn, dan wordt het toch hoog tijd. Daarnaast telt natuurlijk ook de muziek, en die wordt jaarlijks met grote zorg uitgekiend. Het is inderdaad spijtig dat Frankie Traandruppel lijkt weg gevallen te zijn, maar acts als Pothamus, Vermin Twins, Dijf Sanders, Dishwasher of The Yummy Mouths werden reeds eerder besproken en dat kun U terugvinden op deze respectievelijke kliks, maar voor de rest van de programmatie dringt een nieuwe Svn’s Essential Nine zich onverwijld op.

Svn’s Essential Nine

Enjoy…

Batsmasher @ XPRMNT (06.08 / 14h05)

Wie er verleden jaar misschien bij was in de groezelige Gentse kelder van Tim’s – dankzij crowdfunding overlevende – De Roes, heeft al een notie wat te verwachten als leden van Raketkanon, Mind Rays of The Future Dead plots besluiten bat’s te gaan smashen. Jawel, hardcore punk die de ambitie aandurft om een festival op 14h in de voormiddag op gang te trekken. Hier heeft Batsmasher het geluk vooraan in het alfabet op te duiken, maar voor ons is 14h na de net afgelopen campingparty op Reggae Geel nog een lichtjaar te vroeg. Moesten er echter al verloren gelopen punkers hun 3 batterijen ingeleverd hebben; ren je rot naar die XPRMNT stage en trek open die moshpit!

Brorlab @ XPRMNT (06.08 / 15h15 – 15h45)

Het uur? Ontiegelijk vroeg na een eerste nachtje Reggae Geel! De ingrediënten? Eén gitaar, één bas, één casio en meest belangrijk: één cheapo drumcomputer! Resultaat? Onversneden No-Nonsense No-Wave in Antwerpse overdrive, die met het aantal minuten versus songs niet moet onder doen voor de gemiddelde punk band van weleer! En dat hebben ze trouwens, samen onder meer Lighting Bolt, onderaan ook bewezen op de 25ste zomer van Ulra Uczema in de Antwerpse Nor, de sociaal architecturale sculptuur van kunstenaar Dennis Tyfus.  

Efterklang @ Main Stage (05.08 / 23h)

In een vorig leven heeft ondergetekende meermaals de eer gehad om de muzikale honneurs waar te nemen bij dit Deense Trio. Al meer dan 2 decennia wordt de wereld bestuift met Efterklang hun soms ingetogen, dan weer avontuurlijke, maar quasi altijd verrassende sterrenstof. In tegenstelling tot de andere programmatie, hoeft U hier geen industriële mars te verwachten die op zijn volgers wordt uitgekieperd, maar als U good-vibes-in-a-can kan appreciëren dan kunnen we alleen maar aanraden aan boord te gaan van hun fladderende vliegende tapijt. Geloof me vrij, U zal zich die reis echt niet beklagen.  

Gilla Band @ Mainstage (06.08 / 22h25)

Wie er eerder deze zomer bij was op het Gentse Boomtown, weet wat er gaat komen! (Voorheen) Girls Band blijft ondanks de naamverandering niet minder dan een door een verroeste nagel op hol geslagen stormram, die op het ritme van een gemuteerde equinox lijf en leden binnenste buiten pleurt. Om te beginnen bij hunzelf! Vergis U niet met Dara Kiely’s eigengemaakte stilte-voor-de-storm mopjes van de firma, want ondanks de veelal trage opbouw blijft Gilla Band in toprichting inside-out varen! Dit Ierse zootje ongeregeld lapt het keer op keer! Onvermurwbaar, Ongenadig! Onmeedogenloos! Band, begin al maar te Gilla!!

ILA @ Main Stage (06.08 / 18h50)

Als er nu één band is die zowat alle startblokken uit zijn voegen doet barsten is het wel ILA. Na de uitverkoren Nieuwe Lichting, werden zowat alle podia van deze festivalzomer vertrouwd hout onder de voeten van de Peerse zangeres IIayda Cicek en de haren. Voer voor de toogfilosoof: zou deze pijl-uit-een-boog marathon nu aan de nasleep van COVID 19 liggen, of aan het feit dat Kempenzoon Cas Kinnear zijn drumstokjes hanteert als verfijnde chopsticks? Refrase the question; kent U nog één band die op zulke korte tijd onder meer de affiche mag sieren op zowel Rock Werchter, het Gentse Boomtown, de Lokerse Feesten, Deep In The Woods of zelfs op het alternatieve festival Grauzone in Den Haag? Hier wordt alvast gegokt van niet.

Omar Souleyman @ Mainstage (06.08 / 00h30)

Het zal voor fundamentalistische moslim-foob waarschijnlijk binnenkomen als één van de zeven plagen uit Egypte, maar uit het wel degelijk geteisterde Syrië komt er bij vlagen ook wel eens muziek aanwaaien. Wat zeg ik, een feestgedruis van jewelste! Hoewel gestart als zowaar een bruiloft entertainer, is Omar Souleyman nochtans niet bepaald het type dat je uitnodigt om je tête-à- tête wat op te leuken. Integendeel, kent U van die verslavend geurende kebabzaken in het buitenland waar de verleiding pas helemaal compleet wordt dankzij die onweerstaanbare shoarma-beat? Wel, ongeacht het specifieke geloof, maar exact in zo’n zaak in Tel Aviv vond mijn kennismaking met Omar Souleyman plaats. En dat was zonder meer de beste kebab dat ik ooit heb mogen proeven. Zijn cocktail-looksaus van traditionele debka-muziek dat vergruizeld zijn weg zoekt onder dreunende techno en house beats, zet zowat elke dancefloor in lichterlaaie… En dat zal bij dit weer in C-Mine niet anders zijn…   

Pink Siifu @ XPRMNT (05.08 / 00h05)

Zeker als geëngageerde playlistsamensteller voor Hnita-Jazz-Club is het geen geheim dat Dj SVN niet vies is van een streepje jazz en al zeker niet als die opborrelt in de vorm van een uit de haak gepleurde trapezium. En laat dat nu exact wezen waar Pink Siifu schuldig aan wordt bevonden: grensoverschrijdende jazz in een aftandse punkvest, aangedickt met een Spoken Word allure waar Sleaford Mods rooie oortjes van zou krijgen, om vervolgens te verzengen in een zwoelheid dat zelfs Moor Mother zou doen kwijlen. Funkadelic meets Sun Ra meets well, almost anything from the underbelly! Pluim aan de programmatie, want dit is misschien wel één van de tips van deze AFF editie!

Scalping @ XPRMNT (06.08 / 21h25)

U weet het of net niet, maar Bristol herbergt met Motion of The Attic Bar en de aanpalende Full Moon Pub enkele door onder meer The Guardian zo verkozen beste clubs in de wereld. Bijgevolg is het niet zo vreemd dat er spraakmakende muziek uit de krochten van de riool komt gekropen. Een van die bands is Scalping, die volgens sommige misplaatste wijsgerenShit’ maken, maar volgens anderen – om even in de woorden van Master Blaster te spreken – ‘Energy‘ leveren!! Geen idee wat dit live gaat geven, maar Scalping is heftig! Dit viertal pakt je bij de ballen, geeft ze een 180° graden bolwassing en propt ze helemaal verschrompeld terug in je pollen. Maar als U zich daar bij kan vinden, zit U gebeiteld!!

Tramhaus @ XPRMNT (06.08 / 19h40)

Het heeft jaren gelegen aan pakweg herrieschoppers als The Ex of De Kift om er ons aan te herinneren dat onze Noorderburen effectief ook muziek bezigen. Wel, voeg gerust Tramhaus toe aan dit rijtje laweit, want misschien zijn ze nog niet bekend genoeg om een residentie in het iconische Hotel New York met unieke oesterbar in de Rotterdamse haven te betrekken, maar voor mijn part is het hun gegund. Zoals onderstaande Roodkapje sessies illustreert, nodigt de snerpende, recht-toe-aan, no-nonsense, post-punk van Tramhaus je ingewanden uit voor potje onverwijld tap-dancing. Play extremely loud and let the punishment begin!

Alle verdere info:

absolutelyfree.be

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: