Cat Flap #22: Soundcute & Antibody presents Autumns + OWD @ Café Central, Brussel (23.07)  

Exuse me? Autumns? Herfst in putje zomer? Jawel, het kan allemaal in dit op hol geslagen klimaat. Wie dus dacht dat er in (Noord-)Ierland enkel nog elfjes en magic mushroom verorberende schapen ronddwaalde, heeft waarschijnlijk nog geen kennis gemaakt met Autumns. Het behoeft geen tekening dat dit een streepje minder op uw muzikale kerfstok betekent, maar dat kan U dankzij deze coproductie van Soundcute X Antibody helemaal rechtzetten in het Brusselse Café Central.

We kennen het Noord-Ierse Derry natuurlijk als dé heimat van The Undertones, maar wat als ene Christian Donaghey grosso modo een decennium geleden besloot van zijn zolderkamer af te dalen om op zoek te gaan naar een label om zijn elektronisch manifest los te laten op de rest van de wereld? You know the drill: een resem demo’s rondsturen tot in het oneindige, want ten slotte loopt niet iedereen over van de zoveelste elektronische act. Dit was echter zonder Karl O’Conner (aka Regis) gerekend, die in 2014 zijn eigen illustere label Downwards als platform voor deze slopende elektronische post-punk opstelde.

Transgressive noise, dysfunctional metal of DIY Punk Angst! Autumns heeft het allemaal! Zware industriële uithalen naar Throbbing Gristle, Whitehouse, Hidden Reverse of zelfs onze eigen Front 242, vertalen zichzelf naar het dubby futurisme van Jack Dangers, Underground Resistance, of destijds het naar mijn bescheiden mening zwaar onderschatte Drexciya. Onophoudelijk stroomt de beat door elke denkbare grens, kraken en schuren de subliminale ondertonen tegen je hersenpan aan of wordt psychiatrische hulp opgebiept tegen de tijd dat je tegen jezelf begint te praten. Als een heus Zwart Gat absorbeert Autumns alle mogelijke invloeden op en braakt ze geheel gemuteerd terug uit op een in donkere nevel-gehulde dancefloor in een andere Melkweg.

Opgepikt door radio-iconen als Trevor Jackson, Regis, Debonair en Giant Swan, heeft Christian via allerlei labels als iDEAL, DKA, Amok Tapes, Touch Sensitive, Veyl (Maenad Veyl), Earwiggle (Sunil Sharpe), of Clan Destine Records, tal van singles, remixes en EP’s uitgebracht. Deze mogen gelden als documentatie van zijn diepgaande muzikale reis, die Christian uiteindelijk heeft doen uitgroeien tot één van die totaal brein- en lichaam verschrompelende elektronische acts van het moment. Het is dan ook niet voor niets dat Autumns met bands kaliber Wire, Veronica Vasicka of Silent Servant podia deelde van Moskou tot Beirut, of van L.A. tot Berlijn. Maar dat Donaghey een devil-does-it-all is, bewees hij alvast samen met Samuel Kerridge op Paris Fashion Week voor Downwards in 2016. De soundinstallatie die in opdracht van Void Gallery werd gecreëerd, bracht een geïmproviseerde live score op David Lynch zijn TWIN PEAKS: FIRE WALK WITH ME (1992) en daarmee is Donaghey zijn reputatie als multidisciplinaire artiest in één ruk door gevestigd.   

Wie de glorietijden van pakweg Moog in Barcelona, of het Berlijnse Tresor weet te koesteren, weet ongeveer wat te verwachten. Trek dus je meest “Expensive Suit” aan, want dat zal ongetwijfeld in Brussel niet anders zijn.

Alle verdere info :

https://www.facebook.com/events/1158766634907434?ref=newsfeed

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: