Cat Flap #21: DeafKids + Abstract Sense @ Magasin 4, Brussel (28.06)

Terwijl Magasin 4 nog zijn wonden likt van de afbraakwerken die EYEHATEGOD afgelopen weekend in gang zette, voorspelt het KMI alweer een nieuwe orkaan die onder de noemer DEAFKIDS, helemaal vanuit Brazilië komt aanwaaien.

Indien men tegen een beetje muziekliefhebber Brazilië zegt, dan springt bijna automatisch Sepultura uit de hersenpan. De gebroeders Cavalera hebben dan ook voor altijd het aangezicht van de op dat moment eerder conservatieve metalwereld weten transfomeren in iets wat destijds ongehoords was. Maar dat in een land met meer dan tweehonderd miljoen inwoners er nog wel wat schorriemorrie ergens in een kelder zit te bricoleren, steekt natuurlijk als een zwaard door een kaak.

Vreemd genoeg was het Neurot Records dat in 2016 besloot CONFIGURAçãO DO LAMENTO voor de vinylfreaks als 10” uit te brengen en meteen ging er een beetje soortgelijke schok door Metalland. Waar Sepultura hun groovy death/trashmetal deed samensmelten met uitgesproken percussieve elementen, bouwen DEAFKIDS hun sludge drone noise verder op zowaar Afrikaanse gesyncopeerde beats. Check het eveneens op Neurot Records uitgebrachte METAPROGRAMAçãO (2019) dat uiteraard heeft mogen lijden onder de corona-maatregelen, maar niettemin razend actueel is.

Hoewel het non-genre gedachtengoed hoog in het vaandel wordt gedragen, kan men de eerste punkinvloeden ontwaren, die zich in een veel later stadium weliswaar bekeerden tot spiritual jazz. Evenzo worden uitstappen via panische polyritmische omwegen niet geschuwd en dragen al deze niet-invloeden bij tot de extreme gemuteerde psychedelische vorm die DEAFKIDS zichzelf eigen heeft weten maken.

In een ideale wereld zou men hier misschien Gnod kunnen ontwaren, maar nee, het zijn de DEAFKIDS!  Aangemoedigd door een mysterieuze stuwkracht combineren zijn hun brutale mix van hardcore, punk, metal & xprmntl noise met een pompend ritme dat zowel Indische als Afrikaanse polyritmische roots heeft.

Alle verdere info:

Magasin4.be  

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: