Svn’s Essential Nine #13 + JUB #3: Graspop Metal Meeting @ Festivalweide, Dessel (16.06 – 19.06)

‘Als dit universum in zijn miljoen-voudige orde en precisie het resultaat van een blind toeval zou zijn, dan is dat net zo geloofwaardig als wanneer een drukkerij explodeert en alle druklettertjes weer op de grond terecht komen in de voltooide en foutloze vorm van het woordenboek.’ Om maar aan te geven dat Einstein (1879 – 1955), net als dit geval Spinoza (1632 – 1677), naar toeval verwijzen als toevluchtsoord der onwetendheid.

Sinds mijn research voor het boek EVIL SEEDS: THE ULTIMATE MOVIEGUIDE TO VILLANOUS CHILDREN, mijn triskaidekafobie heeft aangezwengeld, stond het waarschijnlijk in de sterren geschreven dat dit 25 jaar jubileum zou samen vallen met aflevering 13 in deze rubriek. Sterker nog: naast het feit dat hetzelfde nummer is geïnspireerd door het laat 18de eeuwse gedicht TAM O’ SHANTER (1791) van Schotse poet Robert Burns (1759 – 1796), wordt in dat zelfde boek ook beschreven hoe bassist Steve Harris – van het alhier voor de 10de maal aanrukkende huisorkest – Iron Maiden zijn grootste hit “The Number of the Beast” schreef na een nachtmerrie ten gevolge van het bekijken van de tweede film in THE OMEN franchise. Damien has entered the building…

Naast een hoop bands die eerder tot het rijk der fossielen behoren en bijgevolg hun doel voorbij schieten om enige meerwaarde te leveren aan wat geldt als het grootste metalfestival van België, zijn er toch nog een resem curosia. Zou bijvoorbeeld King Diamond zijn stembereik nog steeds dansen op de koord van exuberante hoogtes en laagtes? In de metalwereld zijn wel meer figuren die met octaven jongleren alsof het niets is, maar het kan toch bijna niet anders dat leeftijd ook het keelwerk aantast. Breakt Judas Priest still the law? Zou Dog Eat Dog nog enig verschil kunnen maken?  

Verder meer lijkt het alsof Groezrock een apart luik heeft verkregen op deze jubelium editie en daarom de hooligans als Dropkick Murphys, The Offspring, Slapshot, Suicidal Tendencies, Good Riddance, Lagwagon, Deftones, of zelfs onze eigen Toxic Shock uitnodigde en waar bezieler Pieter Coolen in Creative Inertia # 10, tijdens een gesprek dat werd gehouden tijdens de eerste versoepelingen, nog het één en ander uit de doeken deed.

Maar genoeg gedraald! In het doolhof van vier dagen 10000 pounds of steel, dringt een nieuwe Svn’s Essential Nine zich op.

Svn’s Essential Nine:

Enjoy…

Destruction @ Marquee (19.06 / 16h10 – 17h)

Een ander 40 jaar jubileum dat in dit geval gevierd mag worden is dat van Destruction; bijna simultaan opgegroeid mogen deze Duitsers met hun jaren 80 trashmetal uit de vorige eeuw, gerust als Dj SVN’s guilty pleasure worden beschouwd. Hoewel zanger/bassist Schmier als enige origineel lid overblijft, wordt Destruction – samen met Sodom, Kreator & Tankard – niet voor niets tot The Big Four van de German trash gerekend. Met deze derde doortocht wordt dus een dubbele verjaardag gevierd en dat kan alleen maar ontaarden in een schneller party waar kogelriemen spontaan van desintegreren.  

Dying Fetus @ Marquee (18.06 / 14h40 – 15h30)

Auwch!! Katerkoppen unite!!! Dying Fetus na de middag op de prairie!! Als dit geen wake-up call van jewelste is, dan weet ik het ook niet meer. Ondertussen voor de derde maal op GMM staan John Gallagher en de zijnen paraat om als De Rattenvanger(s) van Hamelen alle infiltrerende katholieken uit te roken met hun niets ontziende welgemeende Fuck You naar … well, let me pick your brain for a moment… Belevingstip: No Sleep ‘til Marquee!!!

Fu Manchu @ Metal Dome (19.06 / 20.15 – 21h05)

Een duik in mijn gelimiteerd bijgehouden archief, leert dat het alweer van 1995 is geleden dat de Lage Landen (en bij uitbreiding de rest van de planeet) werden overspoeld door de zogenaamde woestijnsound waar onder meer Kyuss, maar in één adem ook Fu Manchu mee de choreografie der stofkorrels dirigeerde. Hoewel Kyuss en Fu Manchu grosso modo gelijktijdig werden geboren, was het uiteindelijk bijna een decennium later vooraleer Fu Manchu onder meer de Effenaar op een inwendige zandstorm trakteerde. Nochtans woont Palm Desert Scene spilfiguur en voormalig drummer Brant Jörk al een eeuwigheid in Antwerpen. Maar nu, op het 25 jaar bestaan van Graspop, staan ze voor de allereerste keer op de Desselse prairie. Het is niet meer verplicht, maar een mondmasker wordt ten stelligste aangeraden, want als Life is a highway, Fu Manchu is it’s soundtrack.

Heilung @ Marquee (17.06 / 23h – 00h15)

Vooraleer Dying Fetus daags nadien verdoken christenen levend op de brandstapel zal gooien, voert het Deense/Duitse/Noorse collectief Heilung duistere rituelen uit om hun eigen Sjamanistische erfenis te bezingen. Dark Pagan Folk, die elke Viking tot in zijn diepste DNA voelt bubbelen, kronkelen en woelen. Herdenk het schandaal dat regisseur Benjamin Christensen met de Parijse première van zijn HÄXAN in 1922 veroorzaakte en zet je schrap voor de nakende krijgersdans, die de equinox in één klap naar dit weekend verschuift en een nieuw Stonehenge markeert. Penitenziagite!!!!

High On Fire @ Metal Dome (16.06 / 20h20 – 21h20)

High On Fire is meteen een aanrader van formaat en niet eentje om zomaar bij in slaap te vallen. Sleep frontman Matt Pike’s zijproject luidde het millennium luidkeels in met de originele release van THE ART OF SELF DEFENSE op Man’ s Ruin Records (2000). De Celtic Frost cover “The Ursuper” vindt U terug op de re-release van 2001 op Tee Pee Records en Stephen O’Malley deed er 11 jaar later nog een schepje bovenop om voor de derde maal (!) een van extra bonus tracks voorziene re-release uit te brengen op Southern Lord. Drie re-releases op prominente labels? Het is weinigen gegeven, maar niet iedereen klinkt dan ook soms verdacht veel op Lemmy. Ook live werden doorheen het Europese clubcircuit reeds de nodige brokken gemaakt, maar ditmaal voor het eerst op het 25 jaar jubileum van Graspop Metal Meeting. Première of niet; High On Fire verkiest slechts één hoofdingrediënt en dat is Intens, InTeNs & INTENS!!!

Kadavar @ Metal Dome (19.06 / 18h40 – 19h30)

Met het huidige uiterlijk als drie 16de eeuwse witchfinders kan Kadavar zo opdraven als protagonisten in een mogelijk nieuw boek van Malcolm Gaskill en daarbovenop gelijk een alternatieve filmposter sieren van Ben Wheatley’s licht fantastische A FIELD IN ENGELAND (2013). Voor de derde maal wordt het Berlijnse trio uitgenodigd om de Desselse gronden te bemesten met hun diep in hun dna gewortelde 70ties vintage hardrock, die door hele flarden psychedelische elementen worden omgetoverd tot één brok groovyness. Zeker nu corona het blok heeft opgelegd voor beide albums  FOR THE DEAD TRAVEL FAST (2019) en THE ISOLATION TAPES (2020), zou U wel eens getrakteerd kunnen worden op een aantal muzikale spreuken die naar alle waarschijnlijkheid zijn effect niet zullen missen.

Sepultura @ Marquee (19.06 / 19h10 – 20h)

Met slechts zes bezoekjes komen ze weliswaar in de buurt van huisorkest Iron Maiden, but alas, close is no cigar yet! Echter niet zonder trots en enigszins zelfs een heel klein beetje nostalgisch, blikt Dj SVN bij deze even terug op de verkregen eer om in de Eindhovense Effenaar naar aanleiding van het 25 jaar jubileum van Sepultura (2009), het podium te delen met wat nog steeds geldt als één van de grootste namen uit de Zuid-Amerikaanse Metalwereld. Toen effectief zonder de mythische Massimiliano Antonio “Max” Cavalera, die zich met Soulfly nochtans een paar weken later eveneens van zijn beste kant liet horen, maar vervangende mastodont Derrick Green staat eveneens zijn donker gepigmenteerd mannetje als een geaarde schreeuwlelijk! (https://www.effenaar.nl/agenda/6168/sepultura) Laat deze Braziliaanse tornado met zijn zevende passage een cyclus afronden onder het motto belachelijk kort, maar niets ontziend krachtig!! “Roots, Bloody Roots”!

Suicidal Tendencies @ Jupiler Stage (16.06 / 22h – 23h)

Zelfs in het geval speciaal uitgenodigd te zijn voor deze jubileum editie: indien een stage op een festival van deze omvang naar je eigen merk wordt vernoemd, mag die firma de twee handjes kussen van zijn lobbyisten. Weliswaar zit de aanpalende aanvraag tot faillissement al op de bus, maar is net die insteek niet één van de oorspronkelijke Suicidal Tendencies karakteristieken? Deze toenmalige angry young rebel herinnert zich namelijk nog als gisteren de lift-tocht van Geel naar Scherpenheuvel, waar op 06.07.1987 de fundamenten van de beroemde basiliek (en de achterliggende beruchte 65 meter diepe vergeetput) op deze specifieke maandagavond voor eerst in zijn geschiedenis werden uitgestreched tot ongeziene proporties! Onderaan kan U trouwens die legendarische show integraal beluisteren, maar weet dat ondertussen Mike Bandana Muir onder meer Slayer-icoon Dave Lombardo achter zijn drumkit heeft geketend met een exuberante hoeveelheid superlijm! Heeft U echt nog meer overtuiging nodig misschien? Ok, dan: I Saw your Mommy… and your Mommy is…!!!

Zeal & Ardor Metal Dome (17.06 / 19h40 – 20h30)

“Götterdämmerung” nog aan toe; religie blijkt dit jaar sterk vertegenwoordigd. En daar bedoelen we niet eens Beëlzebub in persoon mee. Quite the opposite zelfs, want het Zwitserse Zeal & Ardor slaagt erin om met uitgekiende gospel en blues elementen zowaar een geheel compleet eigen sound te creëren. Nu weten we allemaal dat THE DEVIL IS FINE (2017), maar dat Slave-songs zo opwindend konden zijn, is als Moonshining with the Devil in the deep southern swamps. Dave Eugene Edwards, eat your heart out! Yumsters!!!

Alle verdere informatie:

graspop.be

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: