Jub #2: 10 YEARS OF FONS RECORDS @ Trix, Antwerpen (18.06)

Meer dan eens komt de terechte vraag boven drijven wat het nut van een label nog juist inhoudt. Nog niet eens zo heel lang geleden betekende dit voor een getekende band een thuishaven waar samen aan een toekomst werd gebouwd. Het label investeerde in zijn nieuwe ontdekking en de betreffende band werd kansen aangeboden om door te groeien. De band deelt zijn muzikaal potentieel en het label stelt daartegenover zijn al dan niet financiële knowhow in het kluwen dat muziekindustrie heet ter beschikking. Met name in analoge tijden werd er tevens ook een verschil gemaakt tussen de zogenaamde major labels, alsook de zogeheten independents. Leve de underground en laat FONS Records net één van de fijnste independents zijn uit de gehele Limburgse stal. In het aansluitend interview zal geestelijke vader Niels Hendrix zijn bezieling uit de doeken te doen, maar weet alvast dat in navolging van de Hasseltse Muziekdroom, ditmaal het Antwerpse Muziekcentrum Trix op 18 juni vanaf 18h spagaat gaat om van 10 JAAR FONS RECORDS een heus feest te maken.

BEECH @ Bar (18h30 – 18h50)

Niet te verwarren met het Britse Beech, want het is wel degelijk Kristof Souvagie die het niet onder stoelen of banken steekt te houden van bands kaliber Built To Spill, Teenage Fanclub of Pavement. Gaandeweg vond hij nog twee andere slackers gewillig om de rangen te versterken, wat eind 2021 resulteerde in het debuutalbum ARTIFACT. Maar nu gewezen fotograaf Guy Kokken het cliché heeft doorprikt dat journalisten, critici of dus fotografen helemaal geen mislukte muzikanten zijn, zit de sloep gezapig vol. Overigens extra DIY pluim aan Sofia Lorie die zich achter het artwork van ARTIFACT heeft gezet.

Fence @ Club (22h20 – 23h)

Voor de early birds die zich nog zowaar de Rock Rally vanuit vorige eeuw kunnen herinneren, zal Fence wellicht geen onbekende zijn. Die toenmalige Limburgse jonkies wisten het destijds met hun rommelige snotapen-rock zowaar tot de tweede plaats te schoppen (1998) en zijn sindsdien niet meer gestopt met te evolueren. Zeker toen in 2012 hun gelijknamige album en in 2016 de opvolger THE WINDING IN uitkwam, bewees Fence een oor veil te hebben voor verfijnde popsongs. Maar geen paniek! Echt opgroeien is nu eenmaal voor losers en zodoende ontpopten – net voor voor corona uitbrak – tien nieuwe nummers, die ondertussen het zesde album HAZY MIST OF ROCK bekleden. Nu eindelijk de podia terug mogen bestegen worden, zal Fence het niet nalaten hun meerstemmige energie op het publiek los te laten.

LO-LEE-TA @ Club (19h10 – 19h30)

Met de corona-perikelen zou men het haast vergeten, maar ook in Limburg komen soms zeer delicate dingen uit de grond gekropen. De stemmen van het duo Benji Jame en Marie-Laure Fazioli overtuigden een paar jaar geleden reeds VTM om de titeltrack van hun in eigen beheer uitgebrachte debuut EP MOONDOG (2019) te gebruiken in de serie BRAK. Van hieruit groeiden Lo-Lee-Ta met hun duister-frivool minimalisme dan weer verder als één van de Limburgse laureaten van SOUND TRACK. Meer recent raakten ondertussen zowel StuBru, Willy of zelfs Radio 1 overtuigd dat de nieuwe singles “Black Screen” en “Cubist Painting” tot een klasse sfeermakers behoren, die een zwoele tête-à-tête moeiteloos aanzwengelen. Niet iedereen mag dan zomaar ook op de daken van Het Belang van Limburg of TVL optreden.

STAR WEST CLUB @ Bar (19h50 – 20h20)

Wie een beetje in de xprmntl/lo-fi scene in Antwerpen vertoeft zal ongetwijfeld ooit al wel eens op Star West Club gebotst zijn. Godfather Nico Jacobs behoeft namelijk nauwelijks een introductie en timmert los uit de pols al zo’n twee decennia aan zijn onnavolgbare weg in toprichting absolute muzikale vrijheid. De digitale output is amper bij te houden, want wie brengt er dan ook drie (!) platen ineens uit? Nog sterker: hoe stellen we die voor? Nico vond er niets beter op dan voor zijn veertig (!) nieuwe composities, evenveel bevriende kunstenaars uit te dagen een kunstwerk te plaatsen bij een gekozen track. Het resultaat kon evenzo in Trix bewonderd worden in de groepsexpo WE HEBBEN ALLEMAAL ONS BEST GEDAAN. Wellicht zal het zaterdag iets minder omvangrijk zijn, maar daarom niet minder boeiend. Kleine waarschuwing: zoals het werk van Kris Gevers aantoont is SEBIET DUW IK DIE SLIJPSCHIJF IN UW REET geen grap…  

THE YUMMY MOUTHS @ Club (20h40 – 21h10)

Dat er ook in de stille Kempen aanstormend geweld zit, bewijzen alvast The Yummy Mouths. Een stel jonge rekels die zich als doel stellen het ultieme Garage-Surf-Pop-Punk nummer te fabriceren dat vervolgens door alle aanwezigen kan worden mee gekeeld. Hun debuut EP UGH (2021) werd opgepikt door StuBru & Radio Willy en lijkt zijn effect om de nodige stembanden te smeren, niet te missen. Yup, we love the WHITE in the NOISE!  

TRUE CHAMPIONS RIDE ON SPEED @ Bar (21h30 – 22h)

Een festival in Antwerpen, zonder een Antwerpse band? Ongezien en ongehoord! De eer van ‘t stadt hooghoudend nemen True Champions Ride On Speed de honneurs waar met hun post-punk-power-rock die naar alle verwachting vanavond het luidste zal knallen. TCROS doet namelijk wat velen denken te doen: knallen!!! In het Antwerpse en daarbuiten hebben ze stilaan een flinke live reputatie opgebouwd, dus wij gaan er vanuit dat dit net als in Music City Antwerp, in Trix niet anders zal zijn.

Afterparty : Dj SVN & Dj Pi Nuts (23h)

De dag vandaag lijkt in de gevestigde concertzalen het nieuwe normaal (??) te dicteren dat concertgangers na afloop van het concert in het beste geval blij mogen zijn dat er nog één of andere streaminglijst schaamteloos wordt afgerammeld. Excuse me? Gelukkig zijn er nog eerbare initiatieven zoals bijvoorbeeld in dit geval Fons Records, die wel het belang van hardwerkende dj’s naar waarde inschat en bijgevolg wordt na afloop van de optredens een heuse afterparty verzorgd door een back to back van Dj SVN & Dj Pi Nuts. Een aankonding is overbodig, want deze platenvretende veteranen hebben doorheen de jongste drie deccenia zodanig veel muzikale medailles op hun kerfstok, dat de vitrinekast op het gelijkvloers door het gewicht in de kelder is gezakt. So, put on your dancing shoes!!!

Alle verdere info:

https://www.trixonline.be/nl/programma/10-jaar-fons-records/2959/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: