La Mirada Fuerte #6: THIS PLACE COULD BE YOUR LIFE – Lintfabriek Archieven 1982 – 2007 @ Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen (26 – 29 mei)

Punx unite! Dit weekend kunt U namelijk contradictorisch genoeg terecht in de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen voor een staaltje Belgische muziekgeschiedenis. Elke (inter)nationale band die nog maar een beetje stonk naar punk of hardcore heeft namelijk het podium van het legendarische Lintfabriek gevoeld, geproefd en geKONTicht!

Dit kon niet natuurlijk niet blijven liggen en halverwege de post-productie van een knoert van een naslagwerk, stemde bezielster Katrijn Sermeus –  die samen met Peter Daems en Eric Bouwens als mede-coördinatrice de punkzaken in scheve lijnen moest trekken –  in met een interview dat momenteel zelf in post-productie is. Dit wil echter niet zeggen dat U zich nu al niet kan laven aan de langverwachte punkgolf die Antwerpen hopelijk zal overspoelen. Gewoon een bedenking: als gewoon elke muzikant die er ooit gespeeld heeft al zou verschijnen, bel dan maar de flikken om die stormloop in bedwang te houden.  

Deze zogenoemde expo THIS PLACE COULD BE YOUR LIFE loopt namelijk dit ganse weekend door en de connaisseurs onder ons behappen natuurlijk onmiddellijk de toepasselijke allegorie op de klassieker OUR BAND COULD BE YOUR LIFE: SCENES FROM THE AMERICAN INDIE UNDERGROUND (1981 – 1991), waarin auteur Michael Azerrad zich focust op 13 bands kaliber Black Flag, Minutemen, Butthole Surfers, Mission of Burma, Minor Threat, Big Black etc. Net als Azerrads boek in 2006 door bijvoorbeeld The Observer werd bestempeld als één van de 50 beste muziekboeken ooit geschreven, zijn ook in het geval van Lintfabriek zowel de limited edition (met cover van Dennis Tyfus) als de pre-sales de deur uitgevlogen. Echter geen paniek, tijdens deze expo kan U alsnog het boek aanschaffen, of U kan later zelfs terecht in de boekenhandel.

THIS PLACE COULD BE YOUR LIFE is het verlengde van het boek of andersom, maar de protagonist is onmiskenbaar het Lintfabriek dat als vrijhaven in zijn puurste vorm, een kwart eeuw fungeerde als enerzijds een ongebreideld kluwen van creatief talent, maar tegelijkertijd ook uitgroeide tot een internationaal kruispunt voor alternatieve muziek. De lijst van gepasseerde concerten is werkelijk schier oneindig, laat staan de talloze anekdotes.

In Londen had je The Marquee, en in New York de CBGB, die beide evenzeer het stigma legendarisch opgeplakt kregen, maar vraag naar elke significante muzikant uit dat tijdperk naar Lintfabriek in dat kleine dorpje langs de Antwerpse rand en gegarandeerd dat die fles rum sneller op is dan je – om in de woorden van E.B. te spreken – antidisestablishmentarianism kan uitbalken. Een sfeershot van lokale helden Dead Stop beweegt misschien tot enige nostaligsche traantjes? (Bij mij alvast wel, Michiel…)

De expo is open vrijdag 26 mei (vanaf 12h) waar om 18h het boek officieel wordt voorgesteld. Meerbepaald met een introductie van schrijver Jeroen Olyslaegers, die bizar genoeg evenzeer tot de Lintfabriek-gang behoorde.

Alle verdere info:

lintfabriek.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: