Cat Flap #19: WOLVENNEST, BOCKREITER, PARTIKUL, MATER SUSPIRIA VISION SHAZZULA @ Magasin 4, Brussel (27.05)

Occultists unite! Na zes jaar is voor Wolvennest de tijd rijp om terug te keren naar de Brusselse cult-roedel Magasin 4. Dit ondertussen zeskoppige psychedelisch black metal creatuur heeft namelijk na hun debuut op Weme Records in 2016, de zalen in de Lage Landen helemaal plat gespeeld. Al dan niet op tour met Wolves In The Throne Room, koester ik onder meer opeenvolgende passages in de Brusselse Beursschouwburg (2016), het Leuvense STUK (2017) of Sound of Belgium & Gebaüde 9 in Keulen (2018). Nog gezwegen van de heruitvinding van de Roadburn editie 2021, waar zoals in Svn’s Essential Nine #1: Roadburn Redux wordt uitgelegd, alle bands zich digitaal moesten opstellen. Maar er is één bepaalde show die torenhoog uitstak boven alle voorgaande. Eén concert dat het onmogelijke deed; één optreden dat muren deed kraken en opkomende virussen deed verschrompelen. Een show die op geen enkele manier zijn gelijke kent; wie er bij was weet waar over ik het heb… Roadburn 2019, mainstage, 15h!!!

Wolvennest (Psychedelic / Ambient / Dark / Rock)

Hoewel gitarist Marc beweert dat een latere show in Berlijn ietwat in de buurt kwam, durf ik zelf dus niet meer te gaan kijken omdat ik vrees dat hun hoogtepunt reeds in mijn ziel is gekerfd. Voor er enige sprake was van COVID-19, heeft Wolvennest namelijk het ganse hoofdpodium tijdens Roadburn 2019 – met mezelf op kop – besmet met iets totaal buitenaards of supernatural. Nogmaals, ik heb Wolvennest al vaak gezien in verschillende landen, maar de out-of-body experience die die namiddag aan het hoofdpodium werd veroorzaakt, kan ik enkel vergelijken met Gary Clail’s On-U Sound System dat ondertussen meer dan 30 jaar geleden tijdens het Rotterdamse Metropolis festival in 1991 eveneens als namiddagmatinee werd losgelaten. Voor de sceptici onder ons: without any dope, but the music itself! Dit level van beleving gaat – in tegenstelling tot wat aangenaam vertier – namelijk zo diep in jezelf, dat het haast ongeloofwaardig is om door enkel reflecterende tonen jezelf door te lucht te zien zweven terwijl je lichaam nog beneden staat. Episch, magistraal, buitenaards zijn dan ook de enige woorden die nog maar een beetje beschrijven welke mentale schokgolf daar werd veroorzaakt.

Het is dan misschien niet een officiële releaseparty, maar aangezien het nieuwe album THE TEMPLE voor het eerst in Brussel zal worden voorgesteld, maken we voor Magasin 4 met plezier een uitzondering. Het is ten slotte niet voor niets de heimat van talloze bands uit zowat de hele wereld.

Bockreiter (Doom / Metal)

Zoals de naam van de demo al doet vermoeden heeft Bockreiter (met leden van Spectre, Humanitas Error Est, Absolutus & Garden of Decay in de gelederen) tijdens de lockdown niet stil gezeten. Het is dan ook de moeite om bijvoorbeeld via bandcamp THE PANDEMIC DEMO RECORDINGS 2020 open te zwieren.

Partikul (Dark-pop / No Wave)

Het wordt steeds onderschat hoeveel invloedrijke bands er in België wel niet een hetze wisten te veroorzaken. Denk in de 80ties maar aan Front 242, The Klinik, Vomito Negro etc, maar wat als dit nu nog steeds het geval is? De Brusselse band Partikul (Aly & Stef voor de vrienden) is namelijk nog altijd één van die pioniers van de contemporary electro scene, die Dark Electro / No Wave een zwart hart toedragen. Met invloeden als Lydia Lunch, Moon Duo, The Soft Moon of Tuxedomoon kan dat natuurlijk moeilijk anders.

MATER SUSPIRIA VISION SHAZZULA (xprmtl)

Naast zangeres/keyboards/theremin-speelster bij Wolvennest houdt Shazzula zich nog bezig met tal van andere projecten. Films maken, of net de soundtrack ervan, zijn maar enkele voorbeelden. Zo is er bijvoorbeeld ook nog MATER SUSPIRIA VISION SHAZZULA, dat draait rond regisseur en muzikant Cosmotropia de Xam en waarin zijzelf – zoals de naam laat vermoeden – haar visual-artistieke kwaliteiten kan botvieren. Opgericht in 2009 toen social media nog de ideale voedingsbodem waren voor DIY en allerhande anarchisten, bestookte MATER SUSPIRIA VISION het internet met hun collages van 70ties exploitation movies op een beat van wat nu bekend staat als Witch House. Het is dan ook niet iedereen gegeven om als pionier verstrikt te raken in je eigen niche en bijgevolg werden er uitstapjes gemaakt naar Ghost Drone, Kosmische Musik, drone tout court of gewoon MATER SUSPIRIA VISION. Kan U nog volgen? Het belangrijkste is dat MATER SUSPIRIA VISION een open blik heeft en zijn publiek meeloodst naar plaatsen waar U het bestaan waarschijnlijk nog niet eens van afweet. En dat is de gids die wij zoeken, toch?

Alle verdere info:

magasin4.be

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: