Cat Flap #18: YOB, Midnight, Night Demon & Spirit Adrift @ Effenaar, Eindhoven (24.05)

Een festival dat er geen is, maar niettemin toch zo zal besproken worden als HEAVY TUESDAY? Dat kan in de evenzeer ontwakende Effenaar in Eindhoven. De wakkere lezer had via Svn’s Essential Nine #10: Roadburn 2022 al begrepen dat ditmaal YOB niet aanwezig zal of kan zijn, maar dat wil niet zeggen dat er geen reden zou zijn om dit later te plaatsen natuurlijk. Dat had het team in Effenaar alvast ook zo begrepen; et voilà, Mike Scheidt (ik verzin het niet) est arrivé.  Samen met drie andere bands, verandert Eindhoven even in een sonische wervelwind, en dat lijkt ons alvast genoeg reden om af te zakken naar dat Nederlandse Brabant.

YOB @ 21h50

Mothers, hide your daughters! YOB, the mighty YOB komt namelijk naar Eindhoven. Sinds Mike Scheidt (nope, ik verzin het niet) in 1996 zijn twee compadres vond en wat later in zijn geboortedorp – Eugene, Oregon – voor het eerst naar buiten kwam met zijn trio, is het nooit meer hetzelfde geweest.  Zeker toen een paar jaar later YOB zowaar de gevreesde millennium bug aka Y2K deed verbleken met hun eerste three-track demo. Weliswaar nog met flinke echo’s naar Sleep, Neurosis of Electric Wizard, maar wat Mike toen uit zijn gitaar wist te pleuren, ging echt niet onopgemerkt voorbij. Later gevolgd door het debuut ELABORATIONS OF CARBON (2002) en CATHARSIS (2003), dat met drie lange nummers in 50 minuten elke misdienaar bekeerde tot doom metal. Elk jaar verscheen er een nieuw album, totdat in 2006 de plug er werd uitgetrokken. Mike heeft er nooit een geheim van gemaakt dat hij met innerlijke demonen vocht en die sabbat van twee jaar zal zeker geen overbodige luxe geweest zijn. Maar twee jaar later leek Mike terug opgeladen te zijn en samen met drummer Travis Foster en bassist Aaron Rieseberg, lieten zij de wereld van Doom metal opnieuw een poepie ruiken met THE GREAT CESSATION (2009). Wat een power, wat een energie. Als zelfs The New York Times YOB’s door Pitchfork zogenoemde Cosmic Doom, uitroept als beste band van Noord-Amerika, dan hoeft er geen tekening meer bij.  Iedereen die YOB al eens heeft gezien op bijvoorbeeld één van de passages op Roadburn, weet waar ik het over heb. Mike schijt niet alleen riffs die zijn gelijke niet kennen, YOB gaf Doom simpelweg een nieuwe dimensie! Eentje om van te sidderen en te beven en daar is geen noot van gelogen. Zelfs akoestisch gaat Mike door merg en been, maar vijs voor alle zekerheid de boxen nog maar eens open met bijvoorbeeld OUR RAW HEART (2018) op de draaitafel! Hail YOB!!!

Midnight @ 20h40

Athenar zal wellicht bij meerdere mensen een snaar doen knallen, want zo vaak kom je een one-man band niet tegen in de wereld van de metal. Sinds 2002 is echter Midnight op klaarlichte dag geboren en is de stroom demo’s, splits, EP’s en full albums niet meer bij te houden. Meest recent is het vijfde album LET THERE BE WITCHERY (2022) dat vorige maand uitkwam; en ja hoor, luid, vuig en smerig blijft het hoofdgerecht.

Spirit Adrift @ 19h50

Wie dacht dat er in Arizona geen heavy muziek zou gemaakt worden, heeft misschien nog niet genoeg zand binnengekregen. Doom en heavy metal lijken namelijk volledig Nate Garett zijn ding te zijn en langzaam maar zeker groeide sinds 2015 zijn band uit tot Spirit Adrift. Elk lid tekent present, dus U kan maar beter op tijd komen.

Night Demon @ 19h

Opener van dienst is Night Demon, die als kloeke bewakers van duisternis, bewapend zijn met een heavy metal sound en verrassend innovatieve shows. Zo er is er natuurlijk Rocky, de zwart-gewade mascotte, maar ook creatieve visuals en wervelende lichtshows zorgen ervoor dat Night Demon behoort in de klasse: a real must-see.

Alle verdere info:

Effnaar.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: