Cat Flap #17: Docville presents TRENCHES @ Cinema ZED, Leuven (13.05)

Ook na het jongste Docville festival dat in Svn’s Essential Nine #9: Docville 2022 werd belicht, loopt de festivalwerking gewoon verder. Zo presenteert Docville elke maand een unieke documentaire in de Leuvense Cinema ZED, die betrekking kan hebben op het afgelopen festival, unieke eenmalige vertoningen, of een avant-première van een film die later in de reguliere zalen zal verschijnen.

Eén van de festivalwinnaars was ervaren oorlogsjournalist, fotograaf en nu ook regisseur Loup Bureau, die dankzij zijn kindje TRENCHES met de prijs van Beste Internationale Documentaire aan de haal ging.

Het woord zegt het zelf: loopgraven. Ondergrondse smalle, lange gangen die fungeren als bescherming tegen een bovengrondse oorlog die – laten we eerlijk zijn – te gek is om los te lopen. Als we over oorlog praten, denken we meestal aan soldaten die elkaar afknallen op bevel van één of andere hoge pief achter het front, maar de sporen die oorlog creëert zitten uiteraard veel dieper. Als er niet gevochten wordt bijvoorbeeld, wonen die soldaten letterlijk in die bovengenoemde ondergrondse smalle, lange gangen en dienen zij afgeleid te worden om – ik zeg maar iets – vooral niet teveel te kunnen nadenken over die geheel van de pot gerukte toestand.

Dat was dan ook de insteek van Loup Bureau toen hij zich vrijwillig liet afzakken in de Oekraïense loopgraven op amper een dubbeltje verwijderd van de pro-Russische separatisten. Hoe is het leven in de loopgraven of wat doen de aanwezige soldaten om niet geheel krankjorum te slaan? Om hier het antwoord op te vinden heeft hij maandenlang de perikelen in de loopgraven gecapteerd om er als resultaat TRENCHES uit te filteren.

Soldaten houden zich derhalve bezig met het (her)graven van die lange smalle gangen, vervolgens met de opkuis daarvan, babbelen, elkaars haren knippen, een relatie met zwerfkatten opbouwen of in deze moderne tijden een oorlogscomputerspelletje spelen.  

Kan U het zich voorstellen? Het dagelijkse leven is misschien nog erger dan het gevangenisleven, dat om de zoveel tijd brutaal wakker wordt geschud door schietpartijen of een granaataanval, waardoor er effectief doden en gewonden vallen.  

Om de vertoning extra cachet te geven, volgt na afloop een Q & A met journalist Marijn Trio en festivaldirecteur F. Moens. Marijn Trio is buitenlandverslaggever van VRT NWS en is gespecialiseerd in Rusland, Oekraïne en Oost-Europa in het algemeen.

Alle verdere info:

Docville.be

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: