Saorstát #4: Knotwilg festival @ La Vallée, Molenbeek (07.05)

Net zoals de rest van de wereld kreeg ook dit jaarlijks festival te kampen met wat moeder natuur in petto had, maar desondanks de omstandigheden kan Knotwilg Records in samenwerking met Les Atelier Claus voor de derde maal zijn belangrijkste uithangbord organiseren: het Knotwilg Festival.

Door het uitbrengen en distribueren van platen van gelijkgestemde muzikale zielen, profileert het label zich als een persoonlijk portaal naar toegankelijke experimentele muziek. Uiteraard behept met een hedendaagse DIY-attitude of zelfs om het even uit welk tijdperk of beweging deze mogen voortspruiten, worden betreffende artiesten voorgesteld op al dan niet in co-curatorschap gepaarde events en concerten, het Knotwilg label, of zoals U in La Vallée kan ondervinden: op het jaarlijkse Knotwilg Festival dat zijn deuren opent om 15h.

Aymeric De Tapol

Als we al eens over een eclectische smaakmaker mogen praten, dan scoren we hier de jackpot! Deze veteraan in elektronische excursies berijdt de wereld alsof het een dorp is. Polyritmische invloeden uit Papoea-Nieuw-Guinea vermengd met percussieve Andorranen die in een minimalistisch dub jasje worden gegoten, maar die via een elektro-akoestische bewerking worden overstemd door een Franse chanson. En dat allemaal op één album, check deze trip:

LOST IN THE SHELL LP (Knotwilg)

CIA Debutante

Als u de uit de kluiten gewassen discografie van dit Australisch-Franse duo erop naslaat, zult U merken dat we hier te maken hebben met een zeer bezig bijtje. Op beruchte labels als Siltbreeze of Ever/Never huist het industriële niemandsland dat de echo’s van afgelopen decennia herbergt, maar die sound weet om te buigen naar een zeer uitgesproken nu-geluid.    

Luister bijvoorbeeld naar:
CIA Debutante: Music For Small Rooms (Ever/Never)

Deux Boules Vanille

Het is misschien enigszins verbazingwekkend, maar ook in de Alpen verdampt er bij gelegenheid een occasionele wolk humor. Dit aan Danse Musique Rhône-Alpes geconnecteerde project – door live percussie voortgestuwde Franse electronics – vuurt opvallend veel zweet, energie en dus ook humor af op de luisteraar.  Check:

Planète Gougou (Kythibong)


Frankreich

Sludge zoals sludge hoort te zijn: vuige, slepende, smerige right-in-your-face uppercuts op het juiste moment. Geen franjes, no nonsense, maar het echte werk dat na afloop de beoogde voldoening biedt.  Check:


Frankreich: s/t LP (Desastre, Standard In Fi, Tamed Rec.)

Leda

U weet het of U weet het niet, maar in het Zweedse Götenburg bloeit er eveneens een heuse underground scene en daar is Leda één van de vaandeldragers. Niet alleen als lid van Enhet För Fri Musik of Neutral, maar ook in haar solo project weerklinken de echo’s van deze paradepaardjes. Zing gerust mee via:  

Leda: Covid Music Made By My Guitar, cassette (Knotwilg)

https://knotwilg.bandcamp.com/track/covid-rock-2

Nein Rodere

De in Berlijn gevestigde muzikant en visual artist David Roeder opereert onder zijn alter ego Nein Rodere om zijn fluisterende bedroompop, 4-track recordings, cut-up found sounds aan de man te brengen. Een intiem deken om uw gedachten te bedekken, terwijl het eerste biertje van de dag binnenglijdt. Niet zelden wordt er aan People Skills gerefereerd die een vroege Smog coveren, terwijl Peter Jefferies zich aan enkele Durutti Column melodietjes waagt. Check het album CATCH UP WITH THAT FIRE (Horn of Plenty, 2020)

Phantom Horse

Komende uit andere stallen zoals U. Schütte, Aosuke, Alien Radio, Shapes, etc heeft Phantom Horse zich de laatste jaren via omwegen naar traditionele Berlijnse School of Krautrock-maatstaven, een heel eigen 2022 geluid weten aan te meten. Modulaire synths versmolten met muzikale patronen waar de gemiddelde elektronica artist amper het bestaan van afweet, verheffen deze overigens zeldzaam live optredende band tot a real must see…   

 


Soia, Julien Sénélas & Jérôme Vassereau performing Terry Riley’s In C

Julien Sénélas, Jérôme Vassereau & Soia presenteren een nieuwe versie van IN C, het in 1964 gecomponeerde magnum opus van Terry Riley. Hier worden echter alle akoestische instrumenten vervangen door twee modulaire synthesizers (11 oscillatoren) en een grafische interpretatie (53 vormen) van de originele compositie.  

In C: Lp (un je ne sais quoi records)


Toresch


Indien een muzikale collaboratie tussen Tolouse Low Trax & Decha, resulteert in Toresch en klinkt als Liasons Dangereuses terwijl U naar een Berlijns cabaret uit 1932 aan het kijken bent, dan weet U dat U bent uitgenodigd op the end of the 21st century party. Check:


Toresch: Essen Für Alle lp (Offen Musik)

Vincent Dallas

Het perfecte slaapmutsje dat jouw ergste nachtmerries onderschept om vervolgens de door jou gekoesterde liefde te vernietigen, die in realiteit nooit de jouwe was. U gelooft me niet? Check:  

Manische Hyperaktiviteit Cassette (Satatuhatta)

Knotwilg Festival: Aymeric De Tapol, CIA Debutante, Deux Boules Vanille, Frankreich, Leda, Nein Rodere, Phantom Horse, Toresch, Vincent Dallas, In C: Terry Riley by oscillators performed by Soia, Vassereau & Sénélas + a disc jockey + maybe one more surprise. This event is happening at LaVallée, Molenbeek (15h)

Alle verdere info:

https://www.lesateliersclaus.com/activities/knotwilg-festival-0

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: