La Mirade Fuerte #5: ‘Het traject van een zoektocht’ – Costa Lefkochir @ La Boverie, Luik (06.05 – 07.08) + ‘Pad van een zoektocht’ – Costa Lefkochir @ Galerie Christine Colon, Luik (14.05 – 04.07)

Dat Wallonië voor de gemiddelde Vlaming nog steeds onontgonnen gebied is, staat als een paal boven water. Minder geweten is dat dit behoorlijk onterecht is, want onze Waalse buren pakken van tijd tot tijd behoorlijk uit. Met name in Luik broeit er één en ander en daar is de kunstenaar Costa Lefkochir (°1952) een belangrijke exponent van.

Deze weliswaar in Heraklion geboren, maar in 1979 naar Luik verkaste schilder is namelijk al zo’n 35 jaar actief in de kunstwereld. Men hoort het nochtans niet zo vaak; Grieken die naar Luik verhuizen, maar dat heeft alles met de blijkbaar hoog aangeschreven Koninklijke Academie voor Schone Kunsten te maken. Voor het overigens schitterende Musée de la Boverie was dit alvast aanleiding genoeg om aan deze geïntegreerde lokale trots een hele retrospectieve te wijden.  

Hoewel niet chronologisch opgebouwd, ligt de focus van deze monografische tentoonstelling in de presentatie van Costa Lefkochir’s grootschalige schilderijen, sculpturen en installaties. Uit de periode tussen 1987 en 2022 werden meer dan 100 werken geselecteerd die ofwel afkomstig zijn uit Lefkochir’s eigen atelier, ofwel ontleend zijn van  particuliere collecties, instellingen of zelfs bedrijven.

Sommige schilderijen zijn dan ook speciaal voor deze gelegenheid gecreëerd. Door verleden, heden en toekomst aan te reiken, biedt deze retrospectieve een overzicht van de essentiële creaties die betekenis geven aan de afgelegde weg om de beoogde plastische taal te ontwikkelen, die zo is doordrongen van een fundamentele humanistische gedachte.

Het totale plaatje is zo opgevat dat door de specifieke samenstelling, een visionaire bestendigheid kan worden overgebracht die leidt tot conceptie en waarvan de uitvoeringskwaliteit zo hoog ligt dat evolutie is uitgesloten. Hoewel gebonden aan een tijdslijn, belichamen oude en recente sculpturale en picturale reeksen en installaties onderzoeken die gepaard gaan met bijhorende bekommernissen, maar die op zich samen een coherent geheel vormen. Het hele proces wordt bezield door een spiritualiteit en is een zoektocht waarin ziel en esthetiek samenvloeien in de confirmatie van essentiële waarden.    

Alle verdere info:

https://nl.laboverie.com/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: