Svn’s Essential Nine #11: Roots & Roses 2022 @ Festivalweide Lessines (30.04 – 01.05)

Dat het leven soms rare bochten kan nemen, weten ze bij Roots & Roses maar al te goed. Als één van die voorjaar-festivals werd het team in 2020 als één van de eerste een onverbiddelijke halt toegeroepen. (Voor de niet-ingewijden: een festival zet je niet zomaar op een maandje recht. Lees: naar ruwe schatting een jaar werk dat knal in de vuilbak beland.) Maar zoals Svn’s Essential Nine #10 al duidelijk maakte, telt het natuurlijk ook dat net als bijvoorbeeld Roadburn een paar weken geleden, nu ook Roots & Roses dubbel en dik mogen vieren. Vooral dat eerste mag U letterlijk nemen, want dit tienjarig jubileum zal niet één, maar zelfs twee dagen in beslag nemen. Helaas hebben verschillende bands vanwege covid-perikelen moeten afzeggen, maar geen paniek: uit zowat gans Europa blazen liefhebbers van garage, rock’n roll, folk, americana, soul of gewoon alles wat nog maar een beetje naar blues riekt, verzamelen en zullen net geen dertig bands de wei in Lessines als vanouds helemaal plat spelen. Aangezien dit jaar het cult-niveau hoog in het vaandel wordt gedragen dringt een nieuwe Svn’s Essential Nine zich op .

Svn’s Essential Nine…

Enjoy…

Bertrand Lani & The Mudbugs @ Roots (30.04 / 11h30 – 12h05)

I know! Reeds om 11h30 op de weide te staan is ontiegelijk vroeg, maar wat als Bertrand & zijn Mudbugs U “Ice Cold Kisses” beloven? Mij lijkt dit alvast reden genoeg om die lauwe koffie over te slaan, want Bertrand zijn eigengemaakte legering van blues, soul en americana is er eentje om elke barista zijn naam te doen vergeten. En Bertrand heeft zelfs een nieuwe plaat om voor te stellen, dus zeg nu zelf: wat zou U mogelijk kunnen beletten?   

Flaming Groovies @ Roses (30.04 / 20h10 – 21h10)

Net als The Pretty Things in 2013 hun 50ste verjaardag in mijn eigen hometown Geel (en tevens ook op Roadburn) mochten vieren, valt die eer nu te beurt aan de Flaming Groovies. Wie zegt U? Flaming Groovies, meneer! Gesticht in 1965 gelden zij met hun zelfverklaarde power pop als één van de voortrekkers van de punk rock. Jawel, U leest het goed! Ondanks zij quasi altijd onder de radar zijn blijven hangen, zijn Flaming Groovies niets minder dan pure rock’n roll geschiedenis en dat mag uiteraard uitbundig gevierd worden.  

Giant Sand @ Roses (01.05 / 19h05 – 20h05)

Ondertussen al meer dan 35 jaar actief in indieland en nog steeds slaan Howe Gelb en de zijnen bruggen doorheen het grillige parcours van Amerikaanse populaire muziek. Uiteraard behoren blues, folk en jazz tot de basis ingrediënten, maar evengoed doen flarden punk en metal de ketel doen overlopen. Wie Giant Sand eerder al heeft gezien weet waar hij zich kan aan verwachten: klasse!

King Khan & BBQ Show @ Roots (30.04 / 21h15 – 22h15)

Het lijkt wel een trend om vooraleer de festivalweide te betreden, eerst een try-out in Brussel te komen doen, want ook King stond zo’n anderhalve maand geleden reeds in de vorm van King Khan Unlimited in Madame Moustache paraat. Ditmaal brengt hij echter de licht fantastische Mark ‘BBQ’ Sultan mee en dat wordt dus uitkijken dat de vuurkruiden geen vlam vatten. Laat die door garage aan gruzelementen gereten doo-wop blues maar roken…

Sloper @ Roses (01.05 / 17h10 – 17h55)

Nu kan U voor of tegen Golden Earring zijn, maar vast staat dat César Zuiderwijk een legende is in de drumwereld. Niet alleen leidt hij zijn eigen drumschool in Nederland, maar haalde hij geregeld stunts uit zoals bijvoorbeeld met 1000 drummers het nummer “Radar Love” de Maasvlakte in Rotterdam (1992) wat te helpen inkrimpen. Al bleek dit slechts een voorbode te zijn, want in 2018 verdubbelde hij dit aantal op het Strand van Scheveningen. Als bewonderaar van César ziet alvast Mario Goossens – U welbekend van Triggerfinger – met dit nieuw project Sloper alvast een droom samen(s)lopen. Twee topdrummers aangesterkt door de twee topgitaristen/zangers Fabio Canini & Pete Shoulder in première op de festivalweide van Lessines.

The Bellrays @ Roots (01.05 / 18h – 19h)

Hell Yeah!!! The Bellrays are back in town!! Ik weet zelf niet meer hoe vaak ik dit Californische kwartet heb mogen ondergaan, maar van de eerste keren in de Lintfabriek tot de laatste keer in de Magasin 4: er was geen enkele keer dat ze er niet in slaagden om de tent binneste buiten te keilen. En dat heeft natuurlijk alles te maken met het natuurtalent van zangeres en mede-oprichtster Lisa Kekaula, die niet zelden als de Betty Davis van de Rock’n soul wordt bestempeld en die vergelijking is nog niet eens zo van de pot gerukt!!!

The Black Lips @ Roses (30.04 / 22h20 – 23h30)

If memory serves me well, zal het alweer geleden zijn van 2016 dat The Black Lips de Brusselse VK (toen nog in Molenbeek) in letterlijk no time omtoverde in een overhit bierstoombad. De ontstane rellen ten spijt, plakte na afloop de vloer letterlijk tegen het plafond en zorgde de muziek dat de opgehoopte samenstelling zweet, bier en bloed de VK deed overkoken! Wat een energie! Wat een feest!! En er wordt ditmaal niets minder van hun verwacht!  

The Cynics @ Roots (01.05 / 13h35 – 14h15)

Niets zo effectief voor een festival op gang te trekken dan reeds voor de middag een bommetje te smijten en dat wordt op Roots & Roses gedaan met de cultband The Cynics, die hun rauwe 60ties vertalen naar de jaren 20. Scheuren, pleuren en feuzzen! Veel mooier dan dit wordt het zo vroeg op het Feest van de Arbeid niet meer!

The Monsters @ Roots (1.05 / 22h25 – 23h30)

Het is amper anderhalve maand geleden dat Reverend Beat-Man Schaerbeek op zijn kop wist te zetten en vervolgens palmde The Monsters de hoofdstad zelf in en nu staat onze favoriete Zwitserse Pastoor opnieuw de planken van de Roots stage. Naar eigen zeggen werd Reverend Beat-Man volledig in 1979 volledig weggeblazen door wat Erik van Looy zo onsterfelijk wist te kaderen als Moteurhead en vervolgens Venom, om zo via The Cramps, met een omweg langs free-jazz door te glijden naar hun eigen blend van enerzijds primitieve rock’n roll, gepimpt met karrevrachten 60ties garage punk en chainsaw massacre trash rockabilly. Als The Monsters de tent niet in brand steken, doe ik het!

Alle verdere info:

rootsandroses.be

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: