First Come, First Served #6 : Offscreen Film Festival 5 x Giveaway tickets @ Different Locations, Brussels (final week)

Aangezien hij als eregast mocht opdraven voor de 15de editie van het Offscreen Film Festival, stond deze tweede week in het teken van cultregisseur en screenwriter Jeff Lieberman (°1947). Zijn films uit de jaren 1970 en 1980 blijken op het grote scherm nog niets aan hun cultwaarde hebben ingeboet, maar zeker zo interessant waren zijn verschillende filminleidingen en de daarop volgende Q & A’s, die zodanig uitpuilden van sappige anekdotes dat een carrièreswitch als stand-up comedian haast een logisch gevolg lijkt. Later volgt nog een interview met dit goedlachse cultfiguur, waarmee naast bijtende humor overigens bleek dat wij evenzeer dezelfde voorliefde delen op gebied van het kleurenpallet betreffende schoenen.

In relatie tot de rest van het programma kon helaas de geplande video-Q & A met regisseur Phil Tipett (Star Wars, Robocop 2, Jurassic Park) vanwege technische storingen niet doorgaan, maar geloof me vrij dat het nu pas doordrong waarom het meer dan 30 jaar heeft geduurd eer dit resultaat aanschouwd kon worden. In deze simpelweg adembenemede stop-motionfilm MAD GOD (2022) wordt de kijker meegesleurd in het afdalende equivalent van Dante Alighieri’s negen maal negen cirkels van de hel. Een post-apocalyptische nachtmerrie in animatievorm die naadloos aansluit bij Aleksei German’s helse verfilming van de Strugatsky’s broers hun HARD TO BE A GOD (2013). Zonder twijfel de geanimeerde mokerslag van het festival tot nu toe!   

Met THE DUNWICH HORROR (1970) en SPRING (2014) is de H.P. Lovecraft module reeds uit zijn startblokken geschoten, maar gedurende deze finale week wordt de liefhebber van weird tales pas echt in de watten gelegd. Svn’s Unsane Vortex kan dan ook verschillende duo-tickets weggeven aan diegene die het eerst weet te antwoorden op de onderstaande wedstrijdvraag. Een mailtje met daarop het juiste antwoord en de filmkeuze kan via bovenstaand contactformulier of op onderstaand mailadres worden verstuurd. Winnaars worden automatisch verwittigd.

Wedstrijdvraag finale week:

The oldest and strongest emotion of mankind is fear, and the oldest and strongest kind of fear is fear of the unknown.’, dixit H.P. Lovecraft.

H.P. Lovecraft was bij leven een complex persoon. Onderhevig aan allerlei angsten, chronische depressie, pleinvrees, maar evenzeer een sterke aversie tegenover alles wat naar vis rook.

Zoals we echter deze week in Stuart Gordons film DAGON (2001) zullen kunnen ruiken, lijken de creaturen in dat Spaans vissersdorpje een penetrante vis-geur doorheen het filmscherm te verspreiden. Maar net die paradox typeerde Lovecraft, want in plaats van zich te laten domineren door zijn overweldigende angsten, omhelsde hij deze en bouwde er zowaar een gans nieuw literair genre mee uit. Zijn uitgewerkte nachtmerries staat dan ook bekend als een zeer typische, abstracte, ongrijpbare horror en daardoor werd Lovecraft de grootvader van de zogenaamde kosmische horror waarin bijvoorbeeld de mens zo nietig is als een mier op mars.

In dat pantheon van Lovecraftiaanse kosmische entiteiten, is er echter één machtig wezen dat wordt beschouwd als The Great Old One. Vaak afgebeeld als een groene octopus, een karikatuur van een humane vorm of gewoon een draak, speelt dit wezen de hoofdrol in Lovecraft’s mythos cyclus. Over welk haast onuitspreekbaar wezen hebben we het hier?

Alfabetisch aanbod duo-tickets Week 3

Absentia @ Cinema Nova (26.03 / 17h)

Dagon @ Cinema Nova (24.03 / 21h30)

In the Mouth of Madness @ Cinema Nova (26.03 / 19h)

Making Threshold @ Cinema Nova (24.03 / 19h)

Re-Animator @ Cinema Nova (26.03 / 21h30)

mailto: svn@orangeelixirrecords.be

Alle verdere info : offscreen.be

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: