Cat Flap #13: Partners In Jazz feat. Wallace Roney Jr., Eric Alexander, Danny Grissett, Essiet Essiet & Joris Dudli @ Cultuurcentrum Zwaneberg (07.12.2021)

Met de nieuwe coronaregels was het zeker geen lachertje, maar het geplande en overigens enige Belgische concert van het topcollectief Partners in Jazz gaat wel degelijk door in het Cultuurcentrum Zwaneberg in Heist-op-den-Berg. Vijf topmuzikanten bundelen de muzikale krachten en staan garant voor een avondje onvervalste post- en hardbop.  

PARTNERS IN JAZZ (VS – CH)

Wallace Roney Jr. (trompet)

Eric Alexander (tenorsax)

Danny Grissett (piano)

Essiet Essiet (contrabas)

Joris Dudli (drums)

In afwachting van de fysieke opening van de Hnita-Hoeve die zijn finale opbouwfase stilaan nadert, organiseert het team om de zoveel tijd nog andere concerten, zoals in dit geval in samenwerking met CC Zwaneberg. Opmerkelijk is alvast dat elke muzikant apart, op een of andere manier is verstrengeld met het DNA van de Heistse jazz-club.

Als we als eens kunnen spreken van een superformatie? Getrokken door de frontlinie Eric Alexander (tenorsaxofoon) en Wallace Roney Jr. op trompet, sluiten Danny Grissett (piano), Essiet Essiet (contrabas) en Joris Dudli (drums) hier de rangen.

Als zoon van trompettist Wallace Roney en pianiste Geri Allen verraadt de junior dat Wallace Roney Jr. misschien wel de jongste uit het gezelschap is, maar dat neemt niet weg dat hij reeds een indrukwekkend parcours heeft afgelegd. Niet iedereen kan nu eenmaal zeggen dat hij met legendarische artiesten heeft gespeeld als – de helaas in het voorjaar overleden – Chick Corea of Ornette Coleman (1930- 2015).

Dankzij fotograaf Bruno Bollaert ziet U hier hem alvast bezig op Jazz Middelheim in 2016 toen hij er speelde met het Tribute to Ornette Coleman. Beïnvloedt door Miles, Kenny Dorham, Woody Shaw, Freddie Hubbard of Lee Morgan baant Roney echter zijn eigen weg en laat zich daardoor bijstaan door oa Eric Alexander. Deze tenorsaxofonist maakte in 1991 furore door in de befaamde Thelonious Monk International Jazz Saxophone Competition als tweede te eindigen net onder Joshua Redman, maar voor Chris Potter. Op zijn beurt beïnvloedt door Dexter Gorden, John Coltrane en George Coleman nam Alexander sindsdien zo’n veertigtal platen onder zijn eigen naam op.

Met dezelfde ritmesectie die zowel in 2019 als 2021 de Hnita Jazz Club @ Bergola deed overkoken met het Vincent Herring Soul Chemistry, mag gesteld worden dat Danny Grissett één van de meest fijnzinnige en swingende pianisten van zijn generatie is. Hij speelde overigens eerder ook al aan de zijde van trompettist Tom Harell in de Hnite-Hoeve. Nu we toch met namen van grootheden aan het strooien zijn, kunnen we hier ook contrabassist Essiet Essiet aan het rijtje toevoegen. Die deelde namelijk het podium van Hnita-hoeve toen Art Blakey & The Jazz Messengers in 1989 hun laatste concert op Belgische bodem gaven. Ook de van oorsprong Zwitserse drummer Joris Dudli was reeds verschillende malen te gast zoals in 1985 met het befaamde Vienna Art Orchestra.

U raadt het al, dit wordt een avondje om in te kaderen.

Alle verdere info:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: