Cat Flap #10 : Dave Gisler Trio feat. Jaimie Branch @ Kunstencentrum Nona, Mechelen (28/10/2021)

In afwachting van de verbouwingswerken aan de eigenlijke Hnita-hoeve zit de organisatie hierachter niet stil en werd verleden jaar aan Sinterklaas gevraagd of Dave Grisler Trio ft. Jaimie Branch eventueel naar de heimat van één van de oudste jazzclubs in Europa mocht komen. In eerste instantie stemde de brave man hiermee in en werd CC Zwaneberg in Heist-op-den-Berg opgemaakt om het geplande feest corona-proof op te vangen. Helaas dacht moeder natuur hier anders over en er als gevolg een hele resem concerten afgeblazen worden. Maar als er nu nog één onverlaat durft te beweren dat uitstel automatisch afstel zou betekenen, krijgt die bij deze het deksel op zijn neus. Als toemaatje kan U via een klikje te geven op Creative Inertia #7 de transcriptie van het alhier afnomen interview nalezen.

Gelukkig was het team achter de Heistse Hnita er als de kippen bij toen een nieuwe tour aangekondigd werd en op zoek naar een locatie werd in samenwerking met Cultuurcentrum Mechelen hiervoor huis gevonden in de vernieuwde Gouden Zaal van Kunstencentrum Nona.  Als mogelijke inwijding kan dit dus wel tellen.

Nu donderdag gaat dus het vaste Zwitserse trio bestaande uit gitarist Dave Gisler, Raffaele Bossard (contrabas) en drummer Lionel Friedli de confrontatie aan met Jaimie Branch die naar verwachting het aangebrachte goud van de zaal zal weten te smelten dankzij het onstuitbaar trompetgeschal dat deze gewezen punk-chick uit haar longen perst.

Hoewel haar trompet haast groter lijkt dan haar eigen gestalte bewezen eerdere live-ervaringen effectief dat de longinhoud van Jaimie Branch vlotjes pakweg circular breathing virtuoos Colin Stetson met rooie oortjes naar huis zou kunnen sturen. Hoe kan het ook anders; beïnvloed door onder meer Miles, Booker Little, Don Cherry, Axel Dörner of Ornette Coleman, stuwt er een namelijke een ondefinieerbare kracht uit haar trompetspel. Soms subtiel, maar bovenal overweldigend en vooral zo onwezenlijk puur wist Jaimie Branch tot nog toe nooit te ontgoochelen.

Geen wonder dus dat Dave Grisler maar wat graag deze muzikale collaboratie hard wilde maken, want ook dit Zwitserse drietal weet er een zodanige muzikale kaasfondue van te maken waardoor het niet hoeft te verwonderen dat Obelix destijds takjes peterselie een herbestemming als uitstekende oordopjes aanreikte.  Jawel, het soort fondue dat beter smaakt als men hier – naar oud Romeins orgie-ritueel – stok- en zweepslagen aan verbindt bij het verliezen van jouw stukje brood in die kolkende kaas-rivier. U voelt het al knetteren?

Terecht, want voorheen met zijn Weird Beard bij Pilgrim dwalend over de Meta Zero Zwitserse gletsjers, manifesteerde zijn leerschool bij onder meer Kurt Rosenwinkel zich in het Dave Grisler Trio dat zoals U kan horen het op Intakt Records uitgebrachte – live op het Unehört Festival 2019 – opgenomen album ZURICH CONCERT (2020), de rauwe energie van rock versmelt met eerder lyrische en delicate passages waarin die uitgesproken vrijheid primeert. Geleid door de onorthodoxe sound-sculpturist wordt de spanningsboog afwisselend opgeladen door gebalde momenten van stilte als wel van uitbarstingen van collectieve improvisatie. Dave Grisler Trio is nu eenmaal zo’n band die hun ongebreidelde vrijheid botviert door muziek in het moment zelf te beleven. En zet daar nog die uitgesproken hoop trompet-vurigheid uit Chicago naast en U kan die geplande sloopwerken alvast een paar schakelingen hoger zetten.    

Alle verdere info & merch :

https://www.nona.be/nl/programma/dave-gisler-trio-feat-jaimie-branch

https://davegislerintakt.bandcamp.com/

Eén opmerking over 'Cat Flap #10 : Dave Gisler Trio feat. Jaimie Branch @ Kunstencentrum Nona, Mechelen (28/10/2021)'

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: