Cat Flap #2: ‘Listen to the Lamb!’ – Jean Delouvroy @ Vooruit, Gent (25- 26 juni)

Wie zich vorig jaar op 3 oktober een uitje naar de Arteveldestad veroorloofde, was in het kader van het lopende Van Eyck jaar mogelijk getuige hoe Gent Festival van Vlaanderen zijn hoogtepunt op de Bijlokesite in een wonderbaarlijke muzikale polyptiek wist om te toveren. Doordat dit grootschalig project een schot in de roos is gebleken, plannen Gent Festival van Vlaanderen en Stad Gent een tweedaagse reprise, waar opnieuw naast betrokken instellingen als muziekcentrum De Bijloke Gent zelf, ook nog Kunstencentrum Voo?uit, Handelsbeurs Concertzaal, Democrazy, De Centrale, Gent Jazz, Victoria Deluxe, KASK, Conversatorium, Vzw Bij De Vieze Gasten, Cirq en last but not least Opera Ballet Vlaanderen vertegenwoordigd zullen zijn.

Synkroon met zijn twaalf panelen van het in 1432 door de gebroeders Van Eyck vervaardigde schilderij ‘Het Lam Gods’ zonden deze exact twaalf Gentse cultuurinstellingen hun apostelen uit om het ultieme Gentse pronkstuk van een muzikale adem te voorzien. Het resultaat is dan ook een diversiteit aan muziekgenres, performances en installaties die verspreid over de stad door zowel eerder intiemere als uit de kluiten gewassen ensembles worden gebracht: B.O.X. – Baroque Orchestration X:  Dez Mona & Utopia , Peenoise, Mattias De Craene & Rien Coorevits, Osama Abdulrasol & Lode Vercampt, GAME, Picea Orientalis o.l.v. Shalan Alhamwy, Spectra Ensemble, Velma Spell (die ook op het Leuvense Artefact festival een luister-parcours had uitgestippeld), of componist Jean Delouvroy waar we hier de focus op leggen. Let wel, allen met slechts één doel voor ogen en dat is om als coherent geheel het wereldberoemde meesterwerk dat ondertussen met al zijn panelen terug op zijn oorspronkelijke plaats hangt, nieuw muzikaal leven in te blazen.

Jean Delouvroy

In naam van Opera Ballet Vlaanderen werd componist Jean Delouvroy gevraagd om het centrale paneel, God op de Troon, voor zijn rekening te nemen.

Hiervoor werd Jean naar eigen zeggen geïnspireerd door het feit dat hij tijdens een bezoek aan de toen lopende Van Eyck tentoonstelling kon lezen dat Jan Van Eyck in opdracht van Filips De Goede verre reizen maakte. Geheime reizen die helemaal tot het enigmatische Midden-Oosten leidde en wie Jean beetje kent weet dat die Byzantijnse atmosfeer – die het schilderij zelf ook uitademt – hem enorm boeit.

In het beste geval ging reizen in die tijd met de koets, maar het idee dat Van Eyck langs al die verschillende culturen moest passeren om een soort van universeel ritueel te creëren, heeft Jean naar eigen zeggen proberen te vervatten in zijn creatie Deus Universalis, dat op zijn beurt zelf een algeheel boeddhistisch gevoel blijkt uit te stralen.

Het hele opzet vertrekt vanuit een röntgenfoto van het paneel dat in het archief is gevonden, maar er werd ook een eigen x-ray-foto gemaakt van God De Vader. In zijn betrachting om een universele god te creëren via een ritueel, opent Deus Universalis met een ode aan Guillaume Dufay in zijn typische faux-bourdonstijl met tekst in het schilderij. Tijdens de voorstelling wordt deze röntgenfoto eerst in het zwart/wit geprojecteerd, maar gaat geleidelijk over in kleur.

De projecties tijdens de voorstelling zijn heel groot, maar het eigenlijke paneel zelf is minuscuul. Het is een echte miniatuur, maar eentje die geniaal gedetailleerd is. Het is een ware versmelting van de iconografie met de Westerse schilderkunst.

Om het werk muzikaal te versterken werd Taichi Sakai geëngageerd om het rituele aspect, die trance en de extase te benadrukken. Taichi Sakai heeft zijn sporen reeds verdiend bij Opera Ballet Vlaanderen en zal ook ditmaal Deus Universalis naar een bijkomende dimensie leiden.    

Dik aangeraden voor elke avontuurlijke muziektier kan U Jean Delouvroy bezig horen op onderstaande data en uren in de concertzaal van de Voo?uit. (Reserveren verplicht.)

Vrijdag 25 juni: 18h30 / 19h30 / 20h30

Zaterdag 26 juni: 15h30 / 16h30 / 17h30 / 19h30 / 20h30

Alle verdere informatie:

https://operaballet.be/nl/programma/2020-2021/gentfestival-listen-to-the-lamb

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: